Λ. Αυγενάκης: «Τομή στην αθλητική μεταρρύθμιση η χρηματοδότηση των ομάδων από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παιγνίων

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών καθορίστηκαν πλαίσιο, όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία, κριτήρια κατανομής, αλλά και χρόνος και τρόπος καταβολής στις δικαιούχες αθλητικές ομάδες

Γενναία προκαταβολή 29,2 εκατ. € για τον επαγγελματικό αθλητισμό, θα ακολουθήσει ανάλογη και για τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία

Με Απόφαση (ΦΕΚ Β’, 1075) που συνυπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζονται πλαίσιο, όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία, κριτήρια κατανομής, αλλά και χρόνος και τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης στις δικαιούχες αθλητικές ομάδες, από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παίγνιων.
Για πρώτη φορά ικανοποιείται ένα πολύχρονο πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας. Η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίες έχει τεράστιες ανάγκες. Πρόκειται για ένα ακόμα σπουδαίο οικονομικό μέτρο στήριξης, ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ του νέου τρόπου φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Κι απ’ αυτά, το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα τα διαθέτουν για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους, αλλά και για τη συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν.
Θα πρέπει, μάλιστα, να παρουσιάζουν έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης προκειμένου να την λαμβάνουν.
Το 50% του ποσού που θα αντιστοιχεί στον επαγγελματικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:
* Super League1 50%
* Super League2 15%,
* Basket League 15%,
* Volley League 8%
* Ευρωπαϊκά Κύπελλα 12%
Το 50% του ποσού που θα αντιστοιχεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:
* Α’ Εθνική ποδόσφαιρο γυναικών 3%
* Α1 μπάσκετ γυναικών 3%
* Α1 βόλεϊ γυναικών 3%
* Α1 πόλο ανδρών 3,5%
* Α1 πόλο γυναικών 3%
* Α1 χάντμπολ ανδρών 3,5%
* Α1 χάντμπολ γυναικών 3%
* Λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία 39%
* Ευρωπαϊκά Κύπελλα 9%
* Εθνικές ομάδες 30%
Επιπλέον, το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός της.
Η πρώτη καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από την εκκαθάριση των εσόδων που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παίιγνίων.
Ειδικά για φέτος, ωστόσο, ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 29,2 εκατ. €, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, ως εξής:
* Στις ομάδες της Super League 1 συνολικά 22 εκατ. €
* Στις ομάδες της Super League 2 συνολικά 3 εκατ. €
* Στις ομάδες της Basket League συνολικά 3 εκατ. €
* Στις ομάδες της Volley League συνολικά 1,2 εκατ. €
«Η χρηματοδότηση του αθλητισμού, ερασιτεχνικού και επαγγελματικού από τα έσοδα της φορολογίας των κερδών από τα τυχερά παίγνια, αποτελεί μια ακόμα σημαντικότατη τομή και εξέλιξη στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Κυβέρνησης» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και υπογράμμισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη στενή συνεργασία και την καθοριστική συμβολή, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική μας, που αποτελούσε πάγιο και δίκαιο αίτημα της αθλητικής οικογένειας, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιο Πετραλιά, τους φίλους και συναδέλφους στο Υπουργείο Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά πρωτίστως τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πιστός στη δέσμευσή του για την ανάπτυξη του αθλητισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό ποσοστό από τα δημόσια έσοδα».
Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ακόμα ότι: «Πέραν της προκαταβολής για τον επαγγελματικό αθλητισμό, δουλεύουμε για την εξασφάλιση προκαταβολής και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για τα νόμιμα και ενεργά, εγγεγραμμένα στο Μητρώο, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε για 2ο συνεχόμενο χρόνο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η στήριξη του οποίου αποτελεί μέγιστη προτεραιότητά μας».

ΕΔΩ το PDF της ΚΥΑ

You May Also Like

Στον ΠΑΟΚ για 2 ακόμα χρόνια ο Βελλίδης

Στον ΠΑΟΚ για τα επόμενα δύο χρόνια παραμένει ο Μάρκος Βελλίδης. Ο…

ΕΠΣ Καστοριάς: Ο Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας αναδείχθηκε Κυπελλούχος μετά από κλήρωση

ΕΠΣ Καστοριάς: Ο Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας αναδείχθηκε Κυπελλούχος μετά από κλήρωση

Με νίκη συνεχίζουν το πρωτάθλημα οι Κορασίδες του βόλεϊ

Με νίκη συνεχίζουν το πρωτάθλημα οι Κορασίδες του βόλεϊ

Διαμαντίδης: “Σταματάω το μπάσκετ το επόμενο καλοκαίρι”

Δήλωση βόμβα από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι αυτή θα…

Ε.Π.Σ. Καστοριάς: Ημέρα των γηπεδούχων

Με μοναδικό ‘’ διπλό ‘’ την νίκη της Καστοριάς επί του ΠΑΟΚ…

Γυναικείος Ποδοσφαιρικός Όμιλος Καστοριάς: Ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εγγραφές νέων μελών

Γυναικείος Ποδοσφαιρικός Όμιλος Καστοριάς: Ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εγγραφές νέων μελών

Εγγραφές στην Ακαδημία Κωπηλασίας του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς

Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς με τα 60 χρόνια παράδοσης που έχει, αποτελεί…

Θετικά συμπεράσματα για την ομάδα του έβγαλε ο προπονητής Χρήστος Καλύβας

Στο μίνι τουρνουά που διεξήχθη την Τρίτη ( 6/9 )  στο γήπεδο…

Ξεχωριστή διαφήμιση για το άθλημα το event στα 30 μέτρα ύψος!

Ένα απολαυστικό όσο και εντυπωσιακό σκηνικό ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η επιτραπέζια…