Η ΑΕΠ Κοζάνης τιμά την Αϊτή, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική επανάσταση, με αφορμή τη χώρα καταγωγής του ποδοσφαιριστή της Στιβ Σέλσο Σεντ-Ντουκ.

Η Α.Ε.Π. Κοζάνης, ένα προσφυγικό σωματείο που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Football League, έχει στο δυναμικό της τον Αϊτινό Στιβ Σέλσο ο οποίος κατάγεται από την Αϊτή και προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει την χώρα του.

Kι αυτό διότι, το μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό, η Αϊτή, (στην τότε ελληνική γλώσσα του Κοραή «Χαΐτιον»), ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση το 1821. 

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

 «H ΑΕΠ Κοζάνης τιμά την Aϊτή, τη χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο, που πρώτη αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε και χαιρέτησε επίσημα, με επιστολή του προέδρου της, στις 15/01/1822, ήταν η μακρινή Αϊτή. Καθώς έχουμε τη χαρά να μετέχει στις τάξεις μας ο ποδοσφαιριστής μας Σέλσο, θέλουμε κι εμείς να τιμήσουμε ιδιαίτερα, τη συγκινητική αυτή κίνηση.

Η Αϊτή, στις μακρινές θάλασσες της Καραϊβικής, ήταν μια μικρή φτωχή χώρα με δικά της τεράστια προβλήματα, αφού δεν είχε ακόμα αποτινάξει πλήρως το ζυγό των Γάλλων αποικιοκρατών. Ο Αδαμάντιος Κοραής, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού διαφωτισμού, έστειλε επιστολή -όπως και σε άλλους ηγέτες- στον πρόεδρο της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, ζητώντας συνδρομή στον αγώνα της χώρας μας.

Ο Μπουαγιέ απάντησε πως η χώρα του είναι φτωχή και δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά, όμως, παρ’ όλα αυτά, έστειλε συμβολικά 45 τόνους καφέ, να πουληθούν και να αγοραστούν καριοφύλια. Έστειλε επίσης και 100 εθελοντές να πολεμήσουν για την απελευθέρωση μας. Άσχετα αν δεν μπόρεσαν να φτάσουν ποτέ λόγω των τεράστιων δυσκολιών του ταξιδιού εκείνης της εποχής, η κίνηση αυτή ήταν συγκλονιστική.

Εμείς, σαν προσφυγικό Σωματείο, τιμούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση τόσο τον τεράστιο Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των προγόνων μας, αλλά και τιμούμε τη μικρή μακρινή χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο. Όταν με το καλό ξεπερασθεί η δοκιμασία της πανδημίας, το σωματείο μας, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει την Αϊτή, με συμμετοχή της πρεσβείας της και Ελλήνων εκπροσώπων».

ΠΗΓΗ:https://www.gazzetta.gr/

You May Also Like

Εγκεφαλικό ο Ιδιοκτήτης: Αγόρασε στη Θεσσαλονίκη Σπίτι με 60.000 Ευρώ και Βλέπει Αυτές τις Εικόνες…

Το μετάνιωσε αλλά πλέον είναι αργά. Ο λόγος για τον ιδιοκτήτη που…

Στην Ελλάδα οι γηραιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα οι γηραιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη

Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Σπάρτη – “Discovering Sparta” 3D

Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Σπάρτη – “Discovering Sparta” 3D

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου

Θαύμα της φύσης: Το εκκλησάκι με τα 17 δέντρα στην Αρκαδία που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

Θαύμα της φύσης: Το εκκλησάκι με τα 17 δέντρα στην Αρκαδία που…

Η Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συντηρεί μια σπάνια συλλογή χειρογράφων

Στον 10ο μ.Χ. αιώνα ανάγεται το παλαιότερο σπάραγμα χειρογράφου

Κρήτη: Ο πιλότος επέλεξε να σηκώσει ξανά το αεροσκάφος για να μην τον σκοτώσει.

«Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά μόλις καταφέραμε να μη σκοτώσουμε ένα λαγό» δικαιολογήθηκε ο ίδιος λίγο μετά, προκαλώντας την έκπληξη των επιβατών.

Θεσσαλονίκη – Ζαχαροπλαστεία Χατζή: Από την ακμή στην πικρή γεύση του πλειστηριασμού

Τι οδήγησε την εταιρεία, που μέτρα περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, σε…

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων που πλήττονται…

Ουκρανία: Παρέδωσε την ανθρωπιστική βοήθεια ο Νίκος Χαρδαλιάς

Έφτασε στην Πολωνία η ανθρωπιστική βοήθεια από Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του…