Πρησμένοι αστράγαλοι: 9 πιθανές αιτίες και ΠΟΤΕ θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό

Το πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η ζέστη ευνοούν την κατακράτηση υγρών ή μετά από διαρκή ορθοστασία, το πρήξιμο στα άκρα είναι αναμενόμενο.

Στην περίπτωση όπως κατά την οποία αυτό συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι

ο πόνος ή

η πίεση στην περιοχή του θώρακα,

η ζάλη,

η σύγχυση και

η δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό.

Πρησμένοι αστράγαλοι – 9 πιθανές αιτίες

1. Η λήψη στεροειδών, αντικαταθλιπτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, μπορεί να είναι η αιτία για το πρήξιμο στους αστραγάλους.

2. Μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, είναι πιθανό να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και να οδηγήσουν σε πρήξιμο.

3. Ένας τραυματισμός ή μια ενδεχόμενη μόλυνση στο πόδι ή στον αστράγαλο.

4. Ο σχηματισμός θρόμβου στο αίμα, μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο σημείο.

5. Φλεβική ανεπάρκεια: Η φλεβική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία των τοιχωμάτων ή και των βαλβίδων των φλεβών των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται αποτελεσματικά το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά.

6. Λεμφοίδημα: Το λεμφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση, στην οποία τα λεμφαγγεία είναι πολύ λίγα, δυσμορφικά ή μη λειτουργικά με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση λεμφικού υγρού ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του σώματος.

7. Προεκλαμψία: Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή της εγκυμοσύνης που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την αυξημένη αρτηριακή πίεση (≥140/90 mm Hg) και την πρωτεϊνουρία. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πρήξιμο στο πρόσωπο και στα άκρα.

8. Η κίρρωση του ήπατος είναι η σταδιακή και ανεπανόρθωτη βλάβη των κυττάρων του συκωτιού συχνά λόγω κατάχρησης αλκοόλ, λοιμώξεων, τοξινών ή άλλων παθήσεων. Οι βλάβες προκαλούν ουλές μέσα στο όργανο (ίνωση), εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή κυκλοφορία στα πόδια και τους αστραγάλους.

9. Περικαρδίτιδα: Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, του υμένα δηλαδή που περιβάλλει την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και σοβαρό, χρόνιο οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr