Προϋπόθεση τα self tests για τη συμμετοχή στα δια ζώσης μαθήματα – Η απόφαση του υπ. Παιδείας για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους.

Υποχρεωτικά για τους μαθητές θα είναι τα self test προκειμένου να παρακολουθήσουν δια ζώσης μαθήματα όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Τη δυνατότητα να οριστεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία η υποβολή σε τεστ κορονοϊού για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους προβλέπουν διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Η ρύθμιση γίνεται ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, που θα συζητηθεί αύριο στην επιτροπή με επικρατέστερο σενάριο την επιστροφή στα θρανία στις 12 Απριλίου. Πληροφορίες του TheTOC αναφέρουν ότι προκρίνεται να ανοίξουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα Λύκεια, όχι όμως ακόμα τα Γυμνάσια, με την ελπίδα ότι θα έχουν πιθανώς φθάσει στα φαρμακεία και οι πρώτες παρτίδες των self test. Στο τραπέζι, ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο για άμεσο άνοιγμα την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά θεωρείται δύσκολο να έχουν γίνει μέχρι τότε τα υποχρεωτικά τεστ σε χιλιάδες μαθητές.

Επιπλέον, παρατείνεται έως τις 31.7.2021 η ισχύς διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορονοϊού στον χώρο της εκπαίδευσης.

Άνοιγμα σχολείων: Υποχρεωτικά με νόμο τα self test σε μαθητές - Προς 12 Απριλίου η επιστροφή στα θρανία

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα self test στα σχολεία

Η ρύθμιση αφορά:

  1. θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,
  2. ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας,
  3. διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν επείγουσες ανάγκες, κατατέθηκαν χθες βράδυ στη Βουλή, ενταγμένες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τις οποίες:

  • Προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους.
  • Παρατείνεται η ισχύς διατάξεων Π.Ν.Π. που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορονοϊού COVID-19 στον χώρο της εκπαίδευσης, έως τις 31.7.2021 (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους).
  • Παρατείνονται έως τις 31.7.2021 οι ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών στα Α.Ε.Ι. μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
  • Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τμηματικής εξόφλησης των προμηθευτών ειδών ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19.
  • Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της παράλληλης απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι της ημεδαπής ως Προέδρων ή Αντιπρόεδρων του Διοικητικού Συμβουλίου του Διόφαντου, με την αυτοδίκαιη ένταξή τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης στο Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία τους. Επίσης, παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με κοινή υπουργική απόφαση, των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του Διόφαντου για την πλήρη απασχόλησή τους στο Ινστιτούτο.
Σχολείο
  • Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του καθορισμού του πλαισίου και της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης ή τροποποίησης αδειών για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2, κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ν. 4763/2020 και συγκεκριμένα πριν από τις 20.12.2020.
  • Τονίζεται ο ενδεικτικός χαρακτήρας των δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων που απαριθμούνται στην υποπαράγραφο β’ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α΄12), με βάση τους οποίους κατανέμεται το είκοσι τοις εκατό (20%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι.. Προβλέπεται η δυνατότητα ορισμού υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών, καθώς και, στην περίπτωση αυτή, επιλογής ορισμένων εκ των προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών από κάθε Α.Ε.Ι..
  • Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ημερήσιας αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (Ε.Ε.Α.Π.) της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).
  • Επιλύεται ζήτημα που ανέκυπτε σχετικά με την ικανοποίηση αιτημάτων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) και συναινούν σε μετάταξή τους σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας.
  • Για την αποτελεσματική κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) του κλάδου ΔΕ01-Ε.Β.Π. (βοηθών βρεφοκόμων-παιδοκόμων) είναι δυνατόν να καλύπτονται κατά τη διαδικασία των ειδικών προκηρύξεων του άρθρου 86 του ν. 4547/2018.
  • Συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού που απασχολείται για τις ανάγκες καθαριότητας και φύλαξης των κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνονται για λόγους δημόσιας υγείας έως τη σύναψη των συμβάσεων μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαδικασιών πρόσληψης ή των διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης υπηρεσιών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης.6.2021.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αντιμετωπίζονται ανάγκες που έχουν προκύψει εξ αιτίας του κορονοϊού και άλλων συνθηκών, με στόχο τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την επίλυση προβλημάτων.

Γκίκα: Εβδομαδιαία αυτοδιαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι το ιδανικό θα ήταν να ανοίξουν όλα τα σχολεία, αλλά εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον η δευτεροβάθμια, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια γιατί έχουν μείνει πολύ περισσότερο χρόνο κλειστά.

Όπως είπε η τηλεκπαίδευση έχει βοηθήσει στην κάλυψη της ύλης, αλλά είναι απαραίτητη η δια ζώσης διδασκαλία για τις επαναλήψεις, αλλά και για ψυχοπαιδαγωγικούς λόγους.

Η σκέψη του Υπουργείου, όπως σημείωσε, είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test.

“Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό” είπε.

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Για το Πάσχα προβλέπεται να γίνουν κανονικά οι δυο εβδομάδες διακοπών και επανέλαβε τον προσανατολισμό του υπουργείου για παράταση της σχολικής χρονιάς μέσα στον Ιούνιο, μεγαλύτερη για το Δημοτικό και μικρότερη για το Γυμνάσιο, ενώ οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα με πέρυσι.

ΠΗΓΗ:https://www.thetoc.gr/

You May Also Like

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της Ελλάδας με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της Ελλάδας με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Ανακοινώθηκε η αλλαγή της ώρας ! Μέχρι πότε πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα;

Ανακοινώθηκε η αλλαγή της ώρας ! Μέχρι πότε πρέπει να αποφασίσει η…

Κιβωτός του Κόσμου: Κατέθεσε ο 15χρονος από τη δομή στον Βόλο – Θα κληθεί εκ νέου

Ο ανήλικος είχε αναφερθεί στη κατάθεση του 19χρονου πως με αυτόν ο…

Απαράδεκτος Μπαλάσκας για τον πιλότο: «Είναι βλάκας, αν έπαιρνε τηλ την ΕΛ.ΑΣ σε 6 χρόνια θα ήταν έξω» (vid)

Τουλάχιστον άστοχη η δήλωση του Σταύρου Μπαλάσκα για το τί θα έπρεπε…

Τσίπρας: «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί»

Τσίπρας: «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί»

Οι ψηφιακές εξετάσεις δεν είναι μόνο διαβλητές, είναι και παιδαγωγικά επικίνδυνες.

Ο Βασίλειος Νιτσιάκος, καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απαντά με επιστολή σε πρωτοετή φοιτήτρια.

Επιδοτήσεις έως 50.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ σε αγρότες με πτυχίο

Έως 50.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας…

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας 3-7 Απριλίου

Το ποσό των 65,4 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί σε 95.931 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 3-7 Απριλίου

Η Κίνα έτοιμη να παίξει ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τηλεφωνική επικοινωνία του κινέζου ΥΠΕΞ με τον ουκρανό ομόλογό του. Η αλλαγή…