Τα μικρά μυστικά της σόγιας στην καθημερινότητά μας

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Φωτεινή Κοκκίνου και η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος – MSc, Τσικνή Χρυσούλα

Ο καρπός της σόγιας εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται στην καθημερινή διατροφή πολλών λαών τόσο για τη γεύση του όσο και για την του θρεπτική αξία. Σήμερα πλέον, αποτελεί ένα από τα περισσότερο μελετημένα τρόφιμα στον κόσμο και συνδέεται με πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, κάποιες από τις οποίες είναι λιγότερο γνωστές. Καιρός να τις γνωρίσουμε!

Λύση στα ενοχλητικά “φουσκώματα”

Σε κάποιους ανθρώπους τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα δεν είναι καλά ανεκτά λόγω διαφόρων διαταραχών όπως είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και η δυσανοχή ή ευαισθησία στη λακτόζη (το φυσικό σάκχαρο του γάλακτος). Στα άτομα αυτά, άμεσο επακόλουθο της κατανάλωσης γαλακτοκομικών είναι κάποια δυσάρεστα και ενοχλητικά γαστρεντερικά συμπτώματα όπως τα «φουσκώματα» και η δυσκοιλιότητα, υποβαθμίζοντας την καθημερινή τους ζωή.

Προκειμένου να απαλλαχθούν από αυτά συνήθως τα άτομα αποκλείουν εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους με αποτέλεσμα να έχουν πολύ χαμηλές προσλήψεις ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την οστική υγεία. Ωστόσο, το μυστικό για τη βελτίωση των συμπτωμάτων «αναίμακτα» είναι οι αλλαγές στη δίαιτα και τον τρόπο ζωής. Η ένταξη προϊόντων σόγιας, και μάλιστα εμπλουτισμένων σε ασβέστιο, στο καθημερινό διαιτολόγιο έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα σε μεγάλο ποσοστό, κυρίως λόγω της πλήρης απουσίας λακτόζης εκ φύσεως από τη σόγια. Παράλληλα, λόγω του εμπλουτισμού τους εξασφαλίζουν έναν μοναδικό συνδυασμό απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την υγεία των οστών όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και ισοφλαβόνες.

Σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Η περιεκτικότητα της σόγιας σε πρωτεΐνη εφάμιλλης του κρέατος της δίνει και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό ανάμεσα στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας σε συνδυασμό και με άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούν να έχουν σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους για 2 λόγους.

Πρώτον, προσφέρουν κορεσμό χάρις τη φυτική πρωτεΐνη που περιέχουν. Έτσι, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο έναντι του τσιμπολογήματος και τον έλεγχο της θερμιδικής πρόσληψης. Ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας, κατά την οποία απουσιάζουν εντελώς τα προϊόντα του κρέατος, η σόγια μπορεί να είναι ένας μοναδικός σύμμαχος στην διατήρηση ή/και απώλεια του βάρους καθώς θα βοηθήσει στο αίσθημα της πληρότητας.

Δεύτερον, τα προϊόντα σόγιας είναι φυσικά χαμηλότερα σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και έτσι μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική επιλογή για το πρωινό και τα σνακ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής ή μιας διατροφής απώλειας βάρους.

«Χτίσιμο» γερών μυών

Η σόγια περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, οι οποίες πέπτονται εύκολα από τον οργανισμό, και μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην αναπλήρωση των επιπέδων των πρωτεϊνών όσο και στην αναδόμηση των μυών. Αυτός είναι και ο λόγος που η σόγια και τα προϊόντα σόγιας μπορούν να υποστηρίξουν το χτίσιμο νέου μυϊκού ιστού και επακόλουθα τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες σε έντονα αθλούμενα άτομα πόσο μάλλον όταν η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα.

Η υψηλή διατροφική αξία της σόγιας και ο ιδιαίτερος συνδυασμός των θρεπτικών της συστατικών αναδεικνύουν και την ιδιαίτερη θέση που μπορεί να κατέχει στη διατροφή μας.

Πλέον, οι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η σόγια μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή, με τη μορφή ροφημάτων, επιδορπίων κτλ, την καθιστούν προσιτή στην καθημερινότητα όλων.

ecozen.gr

Φωτεινή Κοκκίνου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) & επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

H Τσικνή Χρυσούλα είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος -MSc στον τομέα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed.

You May Also Like

Τι κερδίζουν όσοι δεν τρώνε το κλασικό, άσπρο ψωμί

Τι κερδίζουν όσοι δεν τρώνε το κλασικό, άσπρο ψωμί

Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά του Πάσχα – Λίστα

Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά του Πάσχα – Λίστα

Κορονοϊός: Κρατάμε ή πετάμε το φαγητό από ένα κατάστημα με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα;

Κορονοϊός: Κρατάμε ή πετάμε το φαγητό από ένα κατάστημα με επιβεβαιωμένο θετικό…

Θαυματουργό ψωμί: Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;

Θαυματουργό ψωμί: Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;

Πέντε λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε συχνά φούσκωμα

Πέντε λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε συχνά φούσκωμα

Μην αποθηκεύετε μαζί πατάτες και κρεμμύδια – Δείτε γιατί

Γιατί δεν αποθηκεύουμε πατάτες και κρεμμύδια μαζί

Απρίλιος: τα καλύτερα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής!

Απρίλιος: τα καλύτερα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής!

Φέτα: Ο «λευκός χρυσός» των Ελληνικών τυριών- Η Ιστορία και Τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Table of Contents Hide Φέτα: Ο «λευκός χρυσός» των Ελληνικών τυριών- Η…

Τι προσφέρει το καρότο στην υγεία: Αντικαρκινικές ιδιότητες και τι ισχύει με την όραση

Τι προσφέρει το καρότο στην υγεία: Αντικαρκινικές ιδιότητες και τι ισχύει με…