Άλλαξε ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του κορονοϊού;

Πληθαίνουν οι επιστημονικές που υποστηρίζουν ότι στο τρίτο κύμα της πανδημίας, ο ρόλος των παιδιών μπορεί να είναι καθοριστικός στη μετάδοση του ιού.

Τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μένουν ανοιχτές πολλές δραστηριότητες για παιδιά, ενώ σε αρκετές πολιτείες τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

«Στα 46 χρόνια της καριέρας μου, δεν έχω δει πότε άλλοτε τέτοια δυναμική μετάδοσης στα παιδιά, κυρίως τα μικρότερα, όπως αυτή που βλέπουμε τώρα», αναφέρει ο Michael Osterholm, PhD, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Μεταδοτικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η διαφορά από τα δύο προηγούμενα κύματα

Στα δύο προηγούμενα πανδημικά κύματα, όλες οι επιστημονικές απόψεις συμφωνούσαν στο ότι τα παιδιά έπαιζαν μικρό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου Covid-19: Νοσούσαν σπανιότερα από τους ενήλικες, κατά κανόνα με ηπιότερα συμπτώματα και συνήθως δεν αποτελούσαν την “πρώτη” πηγή μετάδοσης του ιού.

Όμως τώρα, στο τρίτο κύμα, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι κυριαρχία των μεταλλάξεων του και η θωράκιση των μεγαλύτερων ηλικιών μέσω του εμβολιασμού, μπορεί να ανατρέψει τα παραπάνω δεδομένα.

Με άλλα λόγια, μπορεί να αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης της Covid-19 να γίνει παρόμοιος με αυτόν της γρίπης ή άλλων ιογενών λοιμώξεων: από τα παιδιά προς τους μεγάλους και όχι το αντίστροφο.

Αυξήση κρουσμάτων

Στο Michigan, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά 10 – 19 ετών, ενώ στις ηλικίες 0 – 9 ετών τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 230%!

Τα περισσότερα κρούσματα σε αυτές τις ηλικίες οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Στη Μασαχουσέτη, εδώ και δύο εβδομάδες, το μεγαλύτερο μέρος των νέων περιστατικών Covid-19 αφορά παιδιά και εφήβους. Η περιοχή είναι 5η σε αριθμό κρουσμάτων προερχόμενων από τη βρετανική μετάλλαξη σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νόσος εξακολουθεί να εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα στην πλειονότητα των ανήλικων ασθενών, τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος του φλεγμονώδους συνδρόμου που έχει καταγραφεί σε παιδιά από την αρχή της πανδημίας.

Χρόνια Covid σε παιδιά

Κάποιες μελέτες, εξάλλου, διαπιστώνουν ότι και τα παιδιά μπορούν να εμφανίζουν τη λεγόμενη χρόνια Covid (long covid).

Πρόσφατα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι 10%-15% των ασθενών έως 16 ετών συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα έως και 5 εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή από τον ιό.

Θνησιμότητα

Οι θάνατοι παιδιών από κορονοϊό εξακολουθούν να θεωρούνται σπάνιοι. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας 279 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου Covid-19. Ο αριθμός των θανάτων αυτών είναι μεγαλύτερος από τον αριμθό των θανάτων που έχει προκαλέσει η γρίπη σε παιδιά τις τελευταίες 10 περιόδους έξαρσης…

Εμβόλια

Ήδη ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία αγέλης παγκοσμίως είναι να εμβολιαστούν και τα παιδιά.

Σχεόν όλες οι εταιρείες παρασκευής εμβολίων έχουν ξεκινήσει μελέτες για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά. Ήδη, η Pzifer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και καλά ανεκτό στους εφήβους.

Πηγή: WebMD

You May Also Like

Μάσκες και Γάντια από την Π.Ε. Καστοριάς σε Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Πυροσβεστική & Στρατό

Μάσκες και Γάντια από την Π.Ε. Καστοριάς σε Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Πυροσβεστική…

ΑΣ Καστοριάς: Αναβολή των αγώνων και των προπονήσεων όλων των τμημάτων

ΑΣ Καστοριάς: Αναβολή των αγώνων και των προπονήσεων όλων των τμημάτων

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,  Μ. Σάββατο  18  Απριλίου 2020

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,…

Λήψη έκτακτων μέτρων στην περιοχή της Ξάνθης λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου

Λήψη έκτακτων μέτρων στην περιοχή της Ξάνθης λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου

Κορονοϊός: Στο Κρανίδι ο Ν. Χαρδαλιάς – 150 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας

Κορονοϊός: Στο Κρανίδι ο Ν. Χαρδαλιάς – 150 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας

«Η Βρετανική μετάλλαξη θα σαρώσει τον κόσμο»

«Η Βρετανική μετάλλαξη θα σαρώσει τον κόσμο»

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι – Η συνταγματικότητα του μέτρου και η αντίδραση για το πρόστιμο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι – Η συνταγματικότητα του μέτρου και η…

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: 150 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: 150 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση αγροτών – κτηνοτρόφων…