«Λουκέτο» αρκετών ημερών, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα, θα αντιμετωπίζουν όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες «συλληφθούν» να μην εκδίδουν αποδείξεις, με το υπουργείο Οικονομικών να καταθέτει τη Δευτέρα τροπολογία που «κλείνει» τα «παραθυράκια» που άφηνε ο νόμος και χρησιμοποιούσαν οι παραβάτες μέχρι τώρα ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις. Το νέο καθεστώς προβλέπει σημαντικές αλλαγές, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με άμεσο «λουκέτο» και όχι μετά από εβδομάδες ή  μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις εντοπίζονται θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις τους κλείσιμο για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής θα υποχρεώνονται να βάλουν λουκέτο για 4 μέρες και σε κάθε νέα υποτροπή θα κλείνουν για 10 ημέρες!

Όσον αφορά σε κατηγορίες επιχειρήσεωv που δεν είναι δυνατόν να μπει λουκέτο, όπως σε ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κλπ, θα επιβάλλονται ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Το νέο σύστημα θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη φοροδιαφυγή στα νυχτερινά κέντρα, τα οποία συχνά πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις, ειδικά σε τουριστικά θέρετρα. Ωστόσο, όταν οι ελεγκτές της εφορίας επιχειρούσαν να βάλουν λουκέτο, αντιμετώπιζαν πλήθος νομικών διατάξεων από δικηγόρους, με αποτέλεσμα η ποινή είτε να μην επιβάλλεται είτε να επιβάλλεται μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, οπότε δεν είχε ιδιαίτερη αξία.

Μάλιστα, πλέον οι επιχειρήσεις δεν θα αποφεύγουν το λουκέτο, ακόμα κι αν έχει αλλάξει η μορφή της εταιρίας που είχε υποπέσει στην παράβαση.

Πιο αναλυτικά, με το νέο νομοθετικό καθεστώς, το οποίο θα ισχύει για διαπιστώσεις παραβάσεων που θα γίνουν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της

σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπεται, ειδικότερα, ότι:

1) Εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον 3 παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες, δηλαδή για 4 μέρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 μέρες.

2) Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής πρέπει να εκδίδεται από τους ελεγκτές σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και με κλήση του ελεγχόμενου επιχειρηματία για ακρόαση εντός 5 ημερών.

3) Πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής από τον υπόχρεο, επιβάλλεται, κάθε φορά, με πράξη των οργάνων της Α.Α.Δ.Ε. επιπλέον αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 10 μέρες.

4) Σε κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που θα προσδιορίζονται με αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. μπορεί, αντί της αναστολής λειτουργίας, να επιβάλλεται κατά περίπτωση ειδική χρηματική κύρωση ως εξής:

α) Από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους.

β) Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας.

γ) 5.000 ευρώ, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους.

Πηγή: reporter.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.