Facebook: Στα χέρια… χάκερ τα δεδομένα 617.000 Ελλήνων

Σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται από χάκερς διέρρευσαν τα δεδομένα περισσότερων από 617.000 Ελλήνων χρηστών του Facebook, μετά την διαρροή – μαμούθ που αφορά πάνω από 500.000.000 χρηστών του γνωστού ιστότοπου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο hackread.com, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά πόσοι είναι οι χρήστες των οποίων τα δεδομένα διέρρευσαν ανά χώρα, η διαρροή δεν αφορά κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό του Facebook, αλλά, αριθμοί τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προσωπικά στοιχεία, όπως φύλο, εργασία, τόπο κατοικίας και εκπαίδευση κα.

Στην ίδια σελίδα αναφέρεται πως από την Ελλάδα έχουν διαρρεύσει δεδομένα από 617.722 χρήστες, ενώ συνολικά η διαρροή αφορά χρήστες σε 106 χώρες. Σύμφωνα με ειδικούς κυβερνοασφάλειας που μίλησαν στο Bloomberg, τα δεδομένα είχαν συγκεντρωθεί, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τον Ιανουάριο του 2021.

Οι χάκερς είχαν εκμεταλλευτεί «κενό» στην ασφάλεια πολλών λογαριασμών Facebook, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με τους αριθμούς κινητού τηλεφώνου των χρηστών. Ως επί το πλείστον, τα δεδομένα αφορούν χρήστες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πληροφορίες αφορούν το πλήρες ονοματεπώνυμο του χρήστη, τον τόπο διαμονής του, την ημερομηνία γενεθλίων του, τον αριθμό του τηλεφώνου του, και την οικογενειακή του κατάσταση.

Η τεράστια βάση δεδομένων που συνέθεσαν οι χάκερς κατέστη, λίγους μήνες αργότερα, διαθέσιμη στους…συναδέλφους τους μέσω μιας ιστοσελίδας που επισκέπτονται οι χάκερς γι’ αυτό τον σκοπό.

Από τους χάκερς δε γλίτωσε ούτε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του οποίου βγήκε στη…φόρα, στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το Facebook χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα δεδομένα ως «πολύ παλιά» και πλέον μη έγκυρα.

«Αυτά είναι παλιά δεδομένα, για τη διαρροή των οποίων είχαμε ήδη ενημερωθεί από το 2019. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχαμε εντοπίσει και επιδιορθώσει το πρόβλημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Facebook, Άντι Στόουν.

«Το 2019, αφαιρέσαμε την δυνατότητα εντοπισμού κάποιου λογαριασμού στο Facebook ή το Instagram μέσω του αριθμού τηλεφώνου με τον οποίο είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός», προσέθεσε ο Στόουν, χωρίς να αναφέρει εάν το Facebook είχε ειδοποιήσει το 2019 τους χρήστες σχετικά με τη διαρροή.

Παρά την ανακοίνωση αυτή, το Facebook έγινε… περίγελος από τους ειδικούς κυβερνοασφάλειας, καθώς παρότι παλιά, τα δεδομένα θεωρείται πως μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν από χάκερς που επιδίδονται σε ενέργειες που απαιτούν πλαστοπροσωπία.

Ο ειδικός Ντέιβ Γουώκερ, σχολίασε τη διαρροή γράφοντας στο Twitter:

«Όσον αφορά τη διαρροή δεδομένων από το Facebook, που αφορά 553 εκατ. χρήστες- η ειρωνεία είναι ότι ακόμα και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δε γλίτωσε από αυτή. Εάν οι δημοσιογράφοι δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία Facebook για κάποια δήλωση, μπορούν ίσως να χρησιμοποιήσουν το κινητό του Ζούκερμπεργκ που διέρρευσε για να επικοινωνήσουν μαζί του».

You May Also Like

«Μαύρος κύκνος» των θαλασσών: Το μαύρο σούπερ γιοτ που που το εσωτερικό του είναι βγαλμένο από όνειρα

«Μαύρος κύκνος» των θαλασσών: Το μαύρο σούπερ γιοτ που που το εσωτερικό…

NASA: Παρουσίασε τα μέλη της αποστολής «Άρτεμις 2»

Είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2024.

Υπολογιστές: Το τέλος της υποστήριξης των Windows 10 θα μπορούσε να τους μετατρέψει σε ηλεκτρονικά σκουπίδια

Μία νέα έρευνα της Canalys Research φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος που μόνο αμελητέο δεν είναι

Pricescope: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΕΕΤΤ για σύγκριση προϊόντων τηλεπικοινωνιών & ταχυμεταφορών

Η ΕΕΤΤ ανέπτυξε και διαθέτει στους καταναλωτές το «Pricescope», το Παρατηρητήριο τιμών…

Google Best of 2017: Οι κορυφαίες εφαρμογές και παιχνίδια της χρονιάς για συσκευές Android

Table of Contents Hide Most popular games of 2017Most popular apps of 2017Most streamed…

Δέος! Το Perseverance βρήκε τον βράχο της ζωής στον Άρη – Δείτε φωτογραφίες

Ένα πέτρωμα τόσο σημαντικό που περιέχει πειστικές ενδείξεις ότι ο Άρης ήταν κατοικήσιμος.

Διάσημο ρομπότ έδωσε συνέντευξη σε έλληνες YouTubers

Το ανθρωποειδές ρομπότ της Hanson Robotics μίλησε για τον εαυτό της, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Περισσότερες από 100 εκατομμύρια επιθέσεις σε έξυπνες συσκευές το α΄ εξάμηνο του 2019

Περισσότερες από 100 εκατομμύρια επιθέσεις σε έξυπνες συσκευές το α΄ εξάμηνο του 2019