Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην πρόβλεψη της συμφωνίας για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης για τοποθέτηση επιγραφής με το όνομα της Λίνας Μενδώνης στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από την πρόβλεψη στη συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη, να μπει μία επιγραφή με το όνομα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο ιστορικό μας μνημείο.
Αναλυτικά, στη σύμβαση της συμφωνία των τριών πλευρών και ειδικότερα στο άρθρο 9 με τίτλο «Αναφορά της δωρεάς» αναφέρεται το εξής:
«Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος».
Η υπόθεση ήρθε στο φως περί τον έναν χρόνο μετά τη συμφωνία και συγκριμένα τις 19 Φεβρουαρίου, όταν το υπουργείο απάντησε σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Αυγή.

Αντίδραση από την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αντέδρασε, μέσω Facebook, τονίζοντας πως «κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο την Ακρόπολη! Δεν έχει καμία θέση το όνομα του χορηγού και το όνομα της υπουργού πάνω στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά».
Όπως σημειώνει η κα Δέσποινα Κουτσούμπα ακόμη και η επιγραφή της UNESCO “στέκεται διακριτικά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και όχι πάνω στα μνημεία”.
«Η υπουργός έδωσε, μετά από ένα χρόνο, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη Σύμβαση “Δωρεάς” με το Ίδρυμα Ωνάση. Την δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΑΥΓΗ. Οι νομικές ακροβασίες και οι παρανομίες που έχει κάνει η Λ. Μενδώνη για να κανονίσει τα πάντα εν κρυπτώ με το Ίδρυμα είναι αδιανόητες. Το ότι όλα αυτά τα κάνει η χειρότερη υπουργός Πολιτισμού της μεταπολίτευσης για να δει το όνομά της γραμμένο πάνω στο μνημείο, είναι κάτι που δεν το χωρά ανθρώπου νους! Είναι ΥΒΡΙΣ! Μια ύβρις που δεν πρέπει να διαπραχθεί, που δεν πρέπει να αφήσουμε να διαπραχθεί. Κάτω τα χέρια από την Ακρόπολη. Εκάς οι βέβηλοι!».

Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για «fake news» και «δολοφονία χαρακτήρος» από την αντιπολίτευση. Η ίδια δημοσιοποίησε φωτογραφίες των πινακίδων που θα αναρτηθούν στις οποίες δεν αναφέρεται το όνομα της ίδιας.
«Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Οσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ. Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών» ανέφερε η κα Μενδώνη.
Επιγραφή στην Ακρόπολη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.04.2021
Επιγραφή στην Ακρόπολη
Επιγραφή στην Ακρόπολη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.04.2021
Επιγραφή στην Ακρόπολη

Οργή στο Twitter

Από το πρωί τα hashtag #Ακρόπολη και #Μενδώνη είναι στην πρώτη πεντάδα των trends, με τους χρήστες να εμφανίζονται οργισμένοι σχετικά με την επιγραφή.
Μεταξύ άλλων υπάρχει και μία ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος γράφει: «Ό,τι και να κάνει η Μενδώνη, θα είναι για πάντα η υπουργός που κάλυψε τον Λιγνάδη και κατέστρεψε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του μέσα στην πανδημία. Ο σχεδιασμός για μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα της στην Ακρόπολη αποτελεί ύβρη και θα έχει την τύχη που του αξίζει».
You May Also Like

Έρχονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης

Έρχονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις 2016 – Αναλυτικές εκτιμήσεις για όλα τα πεδία

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2016 και την ανακοίνωση του για…

Οριστικοί Πίνακες του Προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων ΟΑΕΔ 2021

  Οριστικοί Πίνακες του Προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων ΟΑΕΔ 2021

«Νέα Αλλαγή»: Με συνθηματολογία του ’81 κατεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Οι επόμενες κινήσεις του

Προσκλητήριο «στους δημοκρατικούς πολίτες», ώστε το ΚΙΝΑΛ «να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις και…

MAD VMA 2022 – Καίτη Γαρμπή: Πώς γίνεται να είναι πρότυπα τύποι που μιλάνε για βία, ναρκωτικά, πορνεία και σεξισμό;

«Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας»

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία: Κλειδώνουν το βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ

Το δολάριο άγγιξε τις 10 λίρες και ενώ ο βασικός μισθός παλιά…

Τέμπη: Ποινική δίωξη στον Κώστα Αγοραστό για το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος

«Απόφαση αγνώστων να αλλοιώσουν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τον τόπο του δυστυχήματος.

Παπαθανάσης για εστίαση: Θα ανοίξουν & εσωτερικοί χώροι με άλλους κανόνες

Παπαθανάσης για εστίαση: Θα ανοίξουν & εσωτερικοί χώροι με άλλους κανόνες

Στέλιος Πέτσας: «Η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις μας να μην το πράξουν, συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά»

Στέλιος Πέτσας: «Η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά…