Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχει φιλτραριστεί πολλές φορές – Δεν μπορούν όμως να αποβάλλουν το ραδιενεργό τρίτιο

Τέλος στις συζητήσεις επτά ετών, εν μέσω διαμαρτυριών της τοπικής κοινότητας, αναμένεται να δοθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση σχετικά με το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στον οποίο σημειώθηκε το 2011 πυρηνικό δυστύχημα. Τότε, έπειτα από ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκε καταστροφικό τσουνάμι το οποίο έπληξε την βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στον εν λόγω σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, με τις ανάλογες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον.
Το μολυσμένο νερό προέρχεται από βροχές, υπόγεια ύδατα ή είχε χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι πυρήνες αντιδραστήρων του σταθμού μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 και φυλάσσεται στις δεξαμενές, οι οποίες κοντεύουν να ξεπεράσουν τα όρια πληρότητας.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Yoshihide Suga προβλέπει να ανακοινώσει την απόφαση ήδη την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Δεν έχει φιλτραριστεί πλήρως

Το νερό που πρόκειται να απορριφθεί σε αυτήν την επιχείρηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, έχει φιλτραριστεί πολλές φορές για να απαλλαγεί από την πλειονότητα των ραδιενεργών του ουσιών, αλλά όχι από το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να εξαλειφθεί με τις τρέχουσες πρακτικές.
Αυτό θα αραιωθεί ώστε να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, διευκρίνισε το NHK.
Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας έπειτα από συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Suga με τον επικεφαλής της ομοσπονδίας συνεταιρισμών αλιέων της Ιαπωνίας Hiroshi Kishi. Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί μια απόφαση “στο προσεχές μέλλον”.
“Η διαχείριση του μολυσμένου ύδατος είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε” στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Φουκουσίμα, είχε δηλώσει επίσης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Στα όριά τους οι δεξαμενές αποθήκευσης

Περίπου 1,25 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένοι σε περισσότερες από χίλιες δεξαμενές κοντά στον πυρηνικό σταθμό στον οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα πριν από δέκα χρόνια στην βορειοανατολική Ιαπωνία.
Η λήψη μιας απόφασης καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα καθώς οι δυνατότητες αποθήκευσης του νερού που βρίσκεται εκεί μπορεί να φτάσουν στα όριά τους ήδη το φθινόπωρο του 2022.
Στις αρχές του 2020, εμπειρογνώμονες εντεταλμένοι από την κυβέρνηση συνέστησαν την απόρριψη στη θάλασσα, μια πρακτική που ήδη υφίσταται στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό σε ενεργές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Άλλες λύσεις που προκρίνονται

Η επιλογή αυτή που προτάσσεται έναντι άλλων σεναρίων, όπως η εξάτμιση στον αέρα ή μια μόνιμη αποθήκευση, αμφισβητείται πολύ από τους αλιείς και τους γεωργούς της Φουκουσίμα, οι οποίοι φοβούνται ότι αυτό θα υποβαθμίσει επιπλέον την εικόνα των προϊόντων τους στους καταναλωτές.
Το τρίτιο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων παρά μόνον σε υψηλή δόση, σύμφωνα με ειδικούς. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τάσσεται επίσης υπέρ της επιλογής μιας αραίωσης στη θάλασσα.

www.bankingnews.gr

You May Also Like

Η Αγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα για την «τουρκική» μειονότητα και μιλά για… εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Η Αγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα για την «τουρκική» μειονότητα και μιλά για……

Σαν Ντιέγκο – Πανικός σε παραλία: Λουόμενοι τρέχουν να σωθούν από… «ξαναμμένους» θαλάσσιους λέοντες (Βίντεο)

Επρόκειτο για δύο αρσενικά, τα οποία κυνηγιούνταν στο πλαίσιο του παιχνιδιού για…

Τέλος ο «Uncle Ben» μετά τη δολοφονία Φλόιντ: Μετονομάζεται σε Ben’s Original

Τέλος ο «Uncle Ben» μετά τη δολοφονία Φλόιντ: Μετονομάζεται σε Ben’s Original

Παγκολίνος! Κατά 99% αυτός είναι ο υπεύθυνος για τον νέο κορωνοϊό

Παγκολίνος! Κατά 99% αυτός είναι ο υπεύθυνος για τον νέο κορωνοϊό

Η χώρα με μηδέν κρούσματα κορωνοϊού

Η χώρα με μηδέν κρούσματα κορωνοϊού

Προβλήματα στον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη από την ξηρασία και τον καύσωνα

Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η…

Οι χώρες που υποδέχθηκαν το νέο έτος [video και φωτορεπορτάζ]

Table of Contents Hide Ασία: Ομαδικός γάμος στην ΤζακάρταΕυρώπη: Υπό δρακόντεια μέτρα…

«Μην παίρνεις γλυκά από ξένους»: Η τραγική ιστορία απαγωγής του 6χρονου αγοριού πίσω από τη διάσημη φράση

Table of Contents Hide «Μην παίρνεις γλυκά από ξένους»: Η τραγική ιστορία…

Επιδείξεις Ερντογάν με το Άκουγιου πριν τις κάλπες – Η φιέστα της 27ης Απριλίου

Εκλογές Τουρκία: Επιδείξεις Ερντογάν με το Άκουγιου πριν τις κάλπες – Η φιέστα της 27ης Απριλίου