Γεωργιάδης: Θέλουμε ανοιχτά τα εμπορικά, η Επιτροπή όχι – Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα

Η Επιτροπή λέει «όχι» στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη. Η δήλωσή του για την οικονομική βοήθεια στις επιχειρήσεις και τι είπε για τα self test.

Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας επέρριψε την ευθύνη για το μη άνοιγμα των εμπορικών κέντρων ο Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, δήλωσε πως «το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα», αναφερόμενος στη οικονομική βοήθεια που παρέχει το κράτος εν μέσω πανδημίας.

«Η Επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ’ έξω», απάντησε, ερωτηθείς για τα εμπορικά κέντρα.

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τους δικαιούχους, δήλωσε: «Δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά. Δεν έχουν πάρει τίποτα όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία. Δεν υπάρχει μέτρο χωρίς αύξηση τζίρου. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα».

Όσον αφορά σε εικόνες συνωστιστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, δήλωσε:

«Παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά».

Σχετικά με την αγοραστική κίνηση δήλωσε:

«Η πρώτη εβδομάδα ήταν μουδιασμένη για την αγορά. Ηταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Ολοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου».

Για το γεγονός ότι παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, πεζοδρόμους, πάρκα, παραλίες, δήλωσε:

«Η ιδέα να πείσεις το σύνολο του πληθυσμού μετά από τόσο εγκλεισμό να μην κυκλοφορεί, δεν αποδίδει. Γίνονται έλεγχοι, πρόστιμα μπαίνουν και μάλιστα 20.000 – 30.000 πρόστιμα την ημέρα. Οι μόνες χώρες που ήλεγξαν την πανδημία στο απόλυτο είναι χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι».

Ερωτηθείς γιατί δεν ανοίγεται με μεζούρα και αποστάσεις η εστίαση, με αποτέλεσμα οι νέοι να συγκεντρώνονται στις πλατείες, δήλωσε:

«Όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

Σε ό,τι αφορά τα self test στο λιανεμπόριο και τους άλλους κλάδους της οικονομίας, δήλωσε: «Ήδη πάνε καλά self test. Το σύστημα δούλεψε, η πλατφόρμα δεν κόλλησε. Με την επόμενη μεγάλη παραλαβή θα πάρει και το λιανεμπόριο τα τεστ».

ieidiseis.gr