Τέλος στην ταλαιπωρία για άτομα με μόνιμη αναπηρία στην Κύπρο

Τέλος στην ταλαιπωρία την οποία υφίστανται άτομα με μόνιμη αναπηρία φέρνει πρόταση νόμου, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 22 Απριλίου και τη διάλυση της Βουλής για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η πρόταση, η οποία κατατέθηκε από τους βουλευτές Ανδρέα Φακοντή, Παύλο Μυλώνα, Μαρίνο Μουσιούττα, Γιώργο Περδίκη και Ρούλα Γεωργιάδου και η οποία συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, αίρει θέμα επαναξιολόγησης ατόμων με αναπηρίες από ιατροσυμβούλια πλην εξαιρέσεων σε περιπτώσεις τεκμηριωμένων καταγγελιών για απάτες και καταργεί την ανωνυμία των γιατρών που αξιολογούν αυτούς τους ασθενείς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, σημείωσε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας άτομο με αναπηρία που έχει πιστοποιηθεί ως τέτοιο από το τμήμα ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας με μη αναστρέψιμη κατάσταση, δεν θα χρειάζεται να επαναξιολογείται. Επεσήμανε επίσης ότι παρουσιάστηκαν φαινόμενα άτομα με εκ γενετής αναπηρία να καλούνται εκ νέου σε ιατροσυμβούλιο και αυτό δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους. Ανέφερε ακόμη ότι κατά την αξιολόγηση πλέον οι γιατροί θα δηλώνουν το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά τους, ώστε να γνωρίζουν οι αιτούντες ποιοι τους αξιολογούν. Διευκρίνισε επίσης ότι σε περιπτώσεις καταγγελιών για απάτες ή αν άτομα με αναπηρία θα αιτηθούν επίδομα πέραν του ΕΕΕ, το ιατροσυμβούλιο θα μπορεί να τα καλέσει σε αξιολόγηση.

Η γραμματέας επικοινωνίας της Επαρχιακής Λεμεσού της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων, Θέμις Ανθοπούλου, δήλωσε ότι με την πρόταση νόμου για κατάργηση της ανωνυμίας που υφίστατο τα τελευταία 7 χρόνια, αποκαθίστανται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που περιλαμβάνονται και σε σύμβαση των ΗΕ για σεβασμό της αξιοπρέπειας. Όπως ανέφερε, η ανωνυμία παραπέμπει σε μεσαίωνα, ενώ οι επισκέψεις για επαναξιολογήσεις ατόμων με εκ γενετής αναπηρίες είναι και ψυχοφθόρες και προκαλούν πολλά άλλα προβλήματα.

Η Θ. Ανθοπούλου τόνισε ότι γίνονται βήματα για διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας που πολλές φορές αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας προσθέτοντας ότι κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να γνωρίζει τον ιατρό που τον εξετάζει.

Ο Π. Μυλωνάς δήλωσε πως θα τερματιστεί η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι υποχρεώνονταν συχνά να περνούν από ιατροσυμβούλια για αναπηρίες και εκ γενετής παθήσεις μη αναστρέψιμες, ενώ ο Μ. Μουσιούττας είπε ότι με την πρόταση νόμου διορθώνονται τα κακώς έχοντα.

dialogos.com.cy


You May Also Like

Παράταση παροχής της υπηρεσίας άυλης συνταγογράφησης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Παράταση παροχής της υπηρεσίας άυλης συνταγογράφησης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 14 χρόνια από την δολοφονία που δεν ξέχασε κανείς, το μοιραίο βράδυ, η κηδεία και η εξέγερση

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 14 χρόνια από την δολοφονία που δεν ξέχασε κανείς, το…

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με βροχές και καταιγίδες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από σήμερα  μέχρι και το Σαββατοκύριακο εξέδωσε…

Λαβρόφ: “Τακτική Χίτλερ” από την Δύση

Οι ΗΠΑ υποτάσσουν την Ευρώπη και επιδιώκουν τον αφανισμό της Ρωσίας όπως…

«Φωτιά» παίρνει η αμόλυβδη – Πόσο θα φτάσει η βενζίνη το Πάσχα

Αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο σε κάποιες περιοχές.

Κομάντα και δράκοι: Όλος ο κόσμος αποθεώνει το ελληνικό Stranger Things (pics)

Η ελληνική σειρά «Κομάντα και Δράκοι» έκανε πρεμιέρα χθες στο Mega και…

ΟΑΕΔ: Call center με πενταψήφιο αριθμό για να μαθαίνετε όσα προγράμματα… τρέχουν

ΟΑΕΔ: Call center με πενταψήφιο αριθμό για να μαθαίνετε όσα προγράμματα… τρέχουν

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myOAEDραντεβού»

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myOAEDραντεβού»