Λάζαρος Μαλούτας: «Η περιοχή απαιτεί το κυβερνητικό ενδιαφέρον»

Είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες, ότι την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού στην πατρίδα μας έχει η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων οργάνων της. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή λοιμοξιολόγων, η Εθνική Επιτροπή  Εμβολιασμού, η Πολιτική προστασία, καθώς και τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία. Μοναδική αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης είναι αυτή του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων, δια της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου και με όποιες δυνάμεις αυτή υπάρχει.

Από την άλλη πλευρά μάλιστα, έχει ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να εμπλακεί στην διαχείριση της πανδημίας και η Τοπική αυτοδιοίκηση. Όσες μάλιστα φορές Υπουργοί επισκέφθηκαν την περιοχή και είχαν συναντήσεις με φορείς, αυτό έγινε μόνο και μόνο για συζήτηση, ενώ οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες.

Είναι γεγονός, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε την ενημέρωση, ούτε την ειδική γνώση, ούτε τους ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση. Εξάλλου τα ελάχιστα στοιχεία που μας χορηγούνται, έχουν ποιοτικό και μόνο χαρακτήρα, ενώ τα ποσοτικά τα μαθαίνουμε ταυτόχρονα με όλους τους πολίτες.

Η οικονομία της περιοχής, οι επιχειρήσεις, το εμπόριο έχουν πληγεί σκληρά από την περίοδο των μνημονίων, τη συνεχιζόμενη απολιγνιτοποίηση και τα επανειλημμένα lock down. Όλο το διάστημα της πανδημίας οι επιχειρήσεις της περιοχής, που είναι μικρές οικογενειακές, τηρούσαν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας.

Ακόμη, το Μαμάτσειο Νοσοκομείο είναι σε τραγική κατάσταση. Παρά τη συνεχή αύξηση των διατιθέμενων κλινών για COVID-19, τη μίσθωση κλινών σε ιδιωτική κλινική στην Κοζάνη, ακόμη και σήμερα αδυνατεί να περιθάλψει όλα τα προσερχόμενα περιστατικά, με συνέπεια αυτά να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία.

Πάντα σεβόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο, ενώ η περιοχή βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης. Όμως για άλλη μία φορά γεννώνται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Χρειαζόμαστε πλέον σαφείς απαντήσεις.

Καλούμε την Πολιτεία, τον ΕΟΔΥ την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζανης χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα υγειονομικά μέσα (στοχευμένα rapid test, ιχνηλατίσεις, περισσότερους εμβολιασμούς).

Καλούμε επίσης την Πολιτεία να σταθεί και να στηρίξει έμπρακτα τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους, καθώς οι οικονομικές συνέπειες με τη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση αλλά και το παρατεταμένο lockdown, έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. Η περιοχή πρέπει να επιβιώσει και η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει.

You May Also Like

Παράκληση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Παράκληση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς για το  τριήμερο της 25ης…

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη  Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου για την επέτειο της 25ης…

Σύσταση της Π.Ε. Καστοριάς προς  τους πολίτες της περιοχής  προς αποφυγή  διασποράς του κορωναϊού

Σύσταση της Π.Ε. Καστοριάς προς  τους πολίτες της περιοχής  προς αποφυγή  διασποράς…

Το πρόγραμμα του τριήμερου forum για τον θρησκευτικό τουρισμό: “Βυζαντινή Καστοριά”

Πρόγραμμα τριήμερου forum για το Θρησκευτικό Τουρισμό: “Βυζαντινή Καστοριά”. Επισημαίνεται ότι η…

Το παραδεισένιο κανάλι που χωρίζει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στα δύο!

Το παραδεισένιο κανάλι που χωρίζει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στα δύο!

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα για την Π.Ε. Καστοριάς. Στις 18:00οι επίσημες ανακοινώσεις

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα για την Π.Ε. Καστοριάς. Στις 18:00οι επίσημες ανακοινώσεις

Δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής με θέμα «Στη ζωή με ποδήλατο» πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Καστοριάς στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Καστοριάς

Δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής με θέμα «Στη ζωή με ποδήλατο» πραγματοποιήθηκαν από το…

Πρόσκληση Δήμου Καστοριάς & Τοπικής Κοινότητας Οινόης

  Πρόσκληση Δήμου Καστοριάς & Τοπικής Κοινότητας Οινόης

Το σχέδιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Διαβάστε περισσότερα: Το σχέδιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το σχέδιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα – Τι θα ανακοινώσει ο…