Η εκ των υστέρων συγγνώμη του Σαρλ Μισέλ για τη στάση που κράτησε απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι υπογραφές που πέφτουν… βροχή για την παραίτησή του

ην παραίτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το “Sofagate” στην Άγκυρα ζητούν με επιστολή τους ευρωπαϊκές γυναικείες οργανώσεις. Ολα ξεκίνησαν όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκαν την Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αφήνει όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μια κίνηση που προκάλεσε έντονη αντίδραση στις Βρυξέλλες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σαρλ Μισέλ έκατσαν στις δύο καρέκλες ενώ η επικεφαλής της Κομισιόν αναγκάστηκε να μείνει όρθια και να κάνει ένα «εμ» που έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε αντιδράσεις. Με την Τουρκία να δηλώνει «αθώα» και να ρίχνει το φταίξιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έγραψε ότι ο Ερντογάν ταπείνωσε Ευρώπη και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Τουλάχιστον 2.500 υπογραφές για παραίτηση του Σαρλ Μισέλ

Το αίτημα για την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 2.500 υπογραφές σε λιγότερο από δύο ημέρες στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Brussels Times». Πρόκειται για πρωτοβουλία από το Millenia, ένα διεθνές ίδρυμα κοινής ωφέλειας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα.

Η εκ των υστέρων συγγνώμη του Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη, λέγοντας μάλιστα πως «έχει χάσει τον ύπνο του» και πως «αν ήταν δυνατόν, θα επέστρεφα τον χρόνο πίσω για να διορθώσω την κατάσταση».

Τι αναφέρουν γυναικείες οργανώσεις

Στο αίτημα για την παραίτησή του επισημαίνονται «τρία μεγάλα λάθη» που διαπράχθηκαν από τον Σαρλ Μισέλ, τα οποία εκτός από την προσβολή απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αποτελούν προσβολή για όλες τις γυναίκες».

Τα σφάλματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη διπλωματία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών, ανέφεραν οι υπογράφοντες, προσθέτοντας πως οι «απαλές» δικαιολογίες δεν θα επιλύσουν το πολιτικό κενό, το οποίο άφησε το περιστατικό μεταξύ της Ευρώπης και των γυναικών πολιτών της, αφενός και μεταξύ Ευρώπης και κόσμου αφετέρου.

Τα περισσότερα πρακτορεία Τύπου ανέφεραν το περιστατικό και έκαναν αστεία σχετικά με αυτό, πρόσθεσαν οι γυναικείες οργανώσεις, επαναλαμβάνοντας πως ζητούν την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το #SofaGate.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/