Το παρασκήνιο πίσω από την πρωινή ανακοίνωση περί σύστασης για παύση

Ήταν αργά το βράδυ της Δευτέρας όταν οι επικεφαλής του φιλόδοξου εμβολιαστικού προγράμματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έλαβαν κάποιες ανησυχητικές πληροφορίες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) ετοίμαζαν ανακοίνωση για το πρωί της Τρίτης, που αφορούσε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson. Επειδή όμως οι λεπτομέρειες ήταν ασαφείς, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέλεξαν να μην ενημερώσουν άμεσα τον πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σε ρεπορτάζ του το CNN.

Έτσι πήγαν για… ύπνο, χωρίς να γνωρίζουν τι επρόκειτο να ανακοινώσουν οι ανεξάρτητες αρχές. Τελικά, στις 7 το πρωί της Τρίτης κυκλοφόρησε η είδηση και το προσωπικό στον Λευκό Οίκο έμαθε το πόρισμα των επιστημόνων και ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για τη σύσταση περί παύσης των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα κατόπιν εξαιρετικά σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων σε έξι ασθενείς.

Ο πρωινός συναγερμός (για θέμα που οι αξιωματούχοι υγείας επιμένουν ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον εμβολιασμό των Αμερικανών πολιτών) ίσως αρκεί για να αλλοιώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για την ασφάλεια το εμβολίου, όπως φοβούνται πολλοί. Πολιτειακές ηγεσίες έσπευσαν να κάνουν εντός ωρών ό,τι εμβόλια της Johnson & Johnson είχαν στη διάθεσή τους. Σε τηλεδιάσκεψη στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) με τους κυβερνήτες των πολιτειών, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για θέματα υγείας της κυβέρνησης εισέπραξαν ζωηρή ανησυχία και απογοήτευση για την απόφαση παύσης των εμβολιασμών.

emvolio-johnson-amp-038-johnson-pos-odigithikame-sti-viastiki-apofasi-ton-ipa-gia-pagoma0
Φωτ. AP

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε να υποβαθμίσει την προοπτική ανεπάρκειας εμβολίων. Ωστόσο δεν ασχολήθηκε με το θέμα των δισταγμών έναντι των εμβολίων, που μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο προς το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού.

«Υπάρχουν αρκετά εμβόλια που είναι 100% αδιαμφισβήτητα, για κάθε Αμερικανό», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, τονίζοντας ότι η προμήθεια των δύο άλλων εγκεκριμένων εμβολίων, των Pfizer και Moderna, επαρκούν για να εμβολιάσουν όλη τη χώρα.

Ενώ τονίστηκε ότι όσοι έχουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα λάβουν από τα άλλα εμβόλια, πολιτείες που ήταν έτοιμες να μοιράσουν μεγάλες ποσότητες στις επαρχίες τους αλλά και να κάνουν προωθητικές ενέργειες υπέρ του εμβολιασμού αναγκάστηκαν ξαφνικά να παγώσουν τα πάντα.

emvolio-johnson-amp-038-johnson-pos-odigithikame-sti-viastiki-apofasi-ton-ipa-gia-pagoma2
Φωτ. AP

Οι δε σύμβουλοι του κ. Μπάιντεν, διαβάζοντας για πρώτη φορά την πλήρη ανακοίνωση των επιστημονικών αρχών, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ότι ένας μικρός αριθμός θρομβώσεων μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην ασφάλεια των εμβολίων.

Αυτή ήταν και η ανησυχία των κυβερνητών, που εκφράστηκε ανοιχτά στον Λευκό Οίκο, χωρίς να λάβουν πειστική απάντηση για την ανάγκη διακοπής της χρήσης του σκευάσματος, παρά τις προσπάθειες από τους συνεργάτες Μπάιντεν.

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ μάλιστα ρώτησε εάν είναι κάτι άλλο που κάνει την κυβέρνηση να παγώνει το σκεύασμα, εκτός από τις έξι περιπτώσεις θρομβώσεων, δεδομένης της δήλωσης του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι ότι τα περιστατικά ήταν σε συχνότητα μικρότερη του ενός στο εκατομμύριο.

«Αυτό που πρέπει να αξιολογηθεί είναι η δυνατότητα των κυβερνητών να ανασυστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών ύστερα από κάτι σαν αυτό που είναι 100 φορές σοβαρότερο από την ίδια την παύση των εμβολιασμών», είπε ο Κρις Σουνούνου, ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ.

Η απάντηση της πλευράς Φάουτσι ήταν ότι χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε οι επιστημονικές αρχές να κρίνουν εάν είναι όντως μόνο έξι τα σχετικά περιστατικά ή υπάρχει και άλλο ζήτημα.

Η τελική τακτικη που επελέγη από τον Λευκό Οίκο ήταν νέα σειρά ενημερώσεων προς τους κυβερνήτες των πολιτειών, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερη σημασία έχει η διαφάνεια, καθώς μπορεί οι φήμες περί θρομβώσεων χωρίς κάποια δράση εκ μέρους του κράτους να προξενούσαν πανικό και άρνηση έναντι των εμβολιασμών. Οι κυβερνήτες όμως δεν φάνηκαν να πείθονται…

Πηγή: CNN

You May Also Like

Πεντάχρονη σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο

Τη χρονιά που πέρασε, 6.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών σε όλη την Βραζιλία

«Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;»: Ο Μπιλ Γκέιτς για τις θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του

«Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;»: Ο Μπιλ Γκέιτς για τις…

Βραβείο μεγάλου αδελφού: Άφησε την 3χρονη αδερφή του που πάσχει από καρκίνο να ξυρίσει το κεφάλι του

Βραβείο μεγάλου αδελφού: Άφησε την 3χρονη αδερφή του που πάσχει από καρκίνο…

Για χρόνια πολέμου στην Ουκρανία προετοιμάζεται ο Πούτιν

Σχεδιάζει νέα επίθεση τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Σακάρι Ρίτσαρντσον: Η σπρίντερ με τα κόκκινα μαλλιά πιο γρήγορη Αμερικανίδα στα 21 της

Σάκαρι Ρίτσαρντσον: Η νεαρή αθλήτρια, αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί για…

17χρονη έγκυος διαγνώστηκε με καρκίνο και έκανε την υπέρτατη θυσία για να καταφέρει να γεννήσει το μωρό της

17χρονη έγκυος διαγνώστηκε με καρκίνο και έκανε την υπέρτατη θυσία για να…

Πώς ο Τζέιμς Κάαν πήρε τον ρόλο του Σόνι Κορλεόνε στον «Νονό»

Από την πιθανότητα να τον δούμε ως Μάικλ Κορλεόνε, μέχρι την σχέση…

Υιός Νετανιάχου σε Τούρκους: Είστε «μογγόλοι» από την Ασία, εξοντώσατε Έλληνες και Αρμένιους!

Ισοπεδωτική απάντηση!

Βρετανία: Ακρωτηρίαζαν γεννητικά όργανα ανδρών σε ζωντανή μετάδοση

Ανέβαζαν βίντεο έναντι συνδρομής

Σαουδάραβες αντικατέστησαν τα τούρκικα προϊόντα με προϊόντα από Ελλάδα

Σαουδάραβες αντικατέστησαν τα τούρκικα προϊόντα με προϊόντα από Ελλάδα