Πάσχα: Προβληματισμός για μετακινήσεις και εκκλησίες

Αγνωστο ακόμα παραμένει τι θα γίνει το Πάσχα στις εκκλησίες με τους πιστούς και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και την κυβέρνηση γίνονται, καθώς πλησιάζει το Πάσχα και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια, καθώς το σήμερα σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασωληνωμένων και τα κρούσματα κορονοϊού εξακολουθούν να είναι πολλά. Ελπίδα αποτελούν τα υποχρεωτικά self tests που από την Δευτέρα υποχρεούνται να κάνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και που αναμένεται να ελέγξουν κάπως την πανδημία.

Ιεραρχία: Περισσότερες λειτουργίες και πιστούς στους ναούς 

Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας με επιστολή που έστειλαν στην κυβέρνηση εξήγησαν τις θέσεις της για τη Μεγάλη Βδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό – από έναν σε 25 τ.μ. σε 1 σε 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τονίζει επίσης να διεξάγονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ενα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ναούς

Η επιτροπή των επιστημόνων παραμένει διστακτική στο ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δημοσιεύτηκε, σήμερα, σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20 άτομα)».

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε

Για το θέμα της λειτουργίας των ναών κατά το Πάσχα μίλησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε, σε συνέντευξή του στο MEGA, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες».

Οσον αφορά την ώρα της Αναστάσεως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εμφανίστηκε κάθετος. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε καταλήγοντας.

ieidiseis.gr

 

You May Also Like

Σούπερ Μάρκετ: Τι αλλάζει από σήμερα -Τι ώρα θα κλείνουν

Σούπερ Μάρκετ: Τι αλλάζει από σήμερα -Τι ώρα θα κλείνουν

Γλυκά Νερά: Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μαζί με Φουρθιώτη και Μαζιώτη

Με ποιους είναι στο ίδιο κελί –  Πώς πέρασε την πρώτη νύχτα…

Ειδικό Βοήθημα του ΟΑΕΔ: Ποιοι το δικαιούνται και ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την αίτηση;

Ειδικό Βοήθημα του ΟΑΕΔ: Ποιοι το δικαιούνται και ποια  δικαιολογητικά χρειάζονται για…

Ολοήμερα δημοτικά: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Αναλυτικά όσα ορίζει το σχετικό ΦΕΚ για την ώρα αποχώρησης στο ολοήμερο δημοτικό

Μήνυμα Τσίπρα σε Πολάκη υπέρ εμβολιασμών

Ενιαία γραμμή για τους εμβολιασμούς ζήτησε ο Τσίπρας

Δολοφονία 19χρονου στη Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζουν τα μηνύματα – «Τους σιχάθηκα…» γράφει φίλος του ΠΑΟΚ – Σήμερα η κηδεία

Κασκόλ, φανέλες, σημαίες τόσο του αγαπημένου του Αρη, όσο και άλλων ομάδων…

Νέα μέτρα, τηλεργασία: Ποιοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εργάζονται από το σπίτι έως 31/8

Table of Contents Hide Νέα μέτρα, τηλεργασία: Ποιοι σε δημόσιο και ιδιωτικό…

Ενας 20χρονος Ρουμάνος στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας: «Θα μείνω στην Ελλάδα όσο χρειαστεί»

Στα 20 του χρόνια, ο Άντορ, πυροσβέστης από το Μπρασόβ της Ρουμανίας…

ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα 11 νέα προγράμματα με χιλιάδες θέσεις εργασίας για ανέργους

ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα 11 νέα προγράμματα με χιλιάδες θέσεις εργασίας για…