Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral

Ωωω μα τι υπέροχη εικόνα;

Για την ακρίβεια είναι μαγνητική τομογραφία ή αλλιώς MRI scan.

Είμαι σίγουρη ότι την έχεις δει και εσύ να κυκλοφορεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή είναι και πάλι viral. Είναι προφανές ότι απεικονίζεται μια μαμά να φιλάει το μωρό της.

Οι περιγραφές που συνοδεύουν τη φωτογραφία με συγκίνησαν και με έκαναν να ανατριχιάσω.

Μια από αυτές λέει:

Βλέπετε την πρώτη εικόνα μαγνητικού τομογράφου στον κόσμο (MRI) που απεικονίζει τον δεσμό της μητέρας και του παιδιού της! Η εικόνα δείχνει την νευροεπιστήμονα Rebecca Saxe να φιλάει τον δύο μηνών γιο της. Με τις περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στα πρόσωπα να «φωτίζονται» στην απεικόνιση.

Μια άλλη:

Ήξερες ότι…

Το φιλί προκαλεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια «έκρηξη» της ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της αγάπης» διότι προκαλεί συναισθήματα στοργής και συναισθηματικού δεσμού.

Το φιλί ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας την ορμόνη ντοπαμίνη που μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία. Επίσης, απελευθερώνει βασοπρεσίνη η οποία συνδέει συναισθηματικά τις μητέρες με τα μωρά τους. Αλλά και τους ερωτικούς συντρόφους μεταξύ τους. Ακόμη, απελευθερώνει σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής μας.

Συμπέρασμα. Αγκάλιασε και φίλησε τους ανθρώπους που αγαπάς… που νοιάζεσαι για αυτούς. Μετά όλα θα τα δείτε καλύτερα… Το ποτήρι μισογεμάτο. Το πιο δυνατό συναίσθημα είναι η Αγάπη. Να της επιτρέψουμε να τραγουδήσει και να ανθίσει στην καρδιά μας. Να οδηγήσει τα βήματα μας. Δείξτε αυτό που νιώθετε στην πράξη.

Την εικόνα την είδα και με πολλές ακόμη παρόμοιες περιγραφές. Δυνατά μηνύματα που σου μένουν. Δεν είναι υπέροχο να επιβεβαιώνεται κάτι για το οποίο ήσουν σίγουρη; Την ίδια εικόνα τη βρήκα και σε σελίδες του εξωτερικού.

Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral

«Μια εικόνα MRI καταγράφει το φιλί μιας μητέρας. Το φιλί παράγει μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο του μωρού της απελευθερώνοντας μια έκρηξη ωκυτοκίνης.»

Η αλήθεια

Η Δρ Rebecca Saxe, είναι όντως η μαμά που απεικονίζεται στο MRI με το γιο της. Είναι καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης και επικεφαλής στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών στο MIT.

Ως επιστήμονας που συμμετέχει στην έρευνα δε θα μπορούσε παρά να εξηγήσει τι ακριβώς δείχνει αυτή η εικόνα. Η ίδια εξήγησε τα πάντα σε ένα μακροσκελές tweet.

Πριν κάποια χρόνια, συμμετείχε σε μια μελέτη fMRI για βρέφη. Τα επιστημονικά ερωτήματα αφορούσαν στην οργάνωση της λειτουργικής δραστηριότητας βρεφικών εγκεφάλων, όταν τα μωρά έβλεπαν πρόσωπα και φυσικές σκηνές. Έτσι αποφάσισε να συμμετέχει στη μελέτη και με αυτόν τον τρόπο, μαζί με τον δεύτερο γιο της.

Αυτό που μας δείχνει αυτή η εικόνα δεν είναι η οπτική επιβεβαίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που παράγεται από το συναίσθημα της αγάπης. Αλλά δεδομένα χρήσιμα στη μελέτη για το «Πόση από τη δομή του εγκεφάλου καθορίζεται κατά τη γέννηση. Και πόση από αυτή τη δομή προκύπτει από την εμπειρία».
Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral

Κάποιος πήρε την εικόνα MRI της μελέτης και πρόσθεσε μια γλυκιά περιγραφή μητρικής αγάπης, που πίστευε ότι θα μπορούσε να ταιριάζει. Έπειτα την διέδωσε στο διαδίκτυο και έγινε  viral.

Οπότε στην πραγματικότητα, η μητρική αγάπη δεν έχει αποτυπωθεί (ακόμη τουλάχιστον) με έναν τέτοιο τρόπο, όπως μια μαγνητική τομογραφία. Όμως η μητρική αγάπη είναι αδιαμφισβήτητα ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο που ίσως και να μην χρειάζεται τέτοιου είδους αποδείξεις. Συμφωνείς;

Λίζα

You May Also Like

Ο Ηλίας-Στυλιανός έγινε το πρώτο παιδί που έλαβε επί ελληνικού εδάφους την γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία!

Ο Ηλίας-Στυλιανός έγινε το πρώτο παιδί που έλαβε επί ελληνικού εδάφους την…

Τα παιδιά στο Τόκιο κυκλοφορούν μόνα τους από 3 ετών και κανείς δεν ανησυχεί

Αντιθέτως θεωρείται κάτι απολύτως φυσικό και ασφαλές

Για να σώσεις το παιδί σου μερικές φορές αρκούν τα δυο σου χέρια: Οι πρώτες βοήθειες που πρέπει όλοι να ξέρουμε

Για να σώσεις το παιδί σου μερικές φορές αρκούν τα δυο σου…

Έληξε η καραντίνα, όχι ο κορονοϊός: τι πρέπει να γνωρίζουν από δω και πέρα τα παιδιά

Table of Contents Hide Έληξε η καραντίνα, όχι ο κορονοϊός: τι πρέπει…

«Κάνε αυτό που σου λέω» – Και άλλες 9 φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

«Κάνε αυτό που σου λέω» – Και άλλες 9 φράσεις που δεν…

Τα παιδιά θα πρέπει να ασχολούνται με πολλά αθλήματα

Τα παιδιά θα πρέπει να ασχολούνται με πολλά αθλήματα  Γράφει ο Νικόλαος…

Τι μαθαίνει το παιδί μέσα από το παιχνίδι;

Τι μαθαίνει το παιδί μέσα από το παιχνίδι;

“Αγαπητοί γονείς ΜΗΝ παρακολουθείτε το μάθημα των παιδιών σας στην τηλεκπαίδευση”

“Αγαπητοί γονείς ΜΗΝ παρακολουθείτε το μάθημα των παιδιών σας στην τηλεκπαίδευση”

Aν το ντύνεις με το ζόρι ή το πιέζεις να πάρει αγκαλιά τον νονό, πώς θα μάθει ότι πρέπει να σέβονται το “ΟΧΙ” του;

Τα προσωπικά όρια του παιδιού, τα σωματικά όρια του παιδιού, τον σεβασμό…

Η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση συνεπάγεται και κούραση των ματιών – Συμβουλές προστασίας για όλα τα παιδιά

Η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση συνεπάγεται και κούραση των ματιών – Συμβουλές προστασίας…