Έργα ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το Δήμο Νεστορίου. Ειδικότερα πρόκειται για τον οδικό άξονα του Νεστορίου καθώς και τα αντιπλημμυρικά Χιονάτου και Κομνηνάδων

Της Χρύσας Κοσμίδου

«Ένας αγώνας δρόμου ο οποίος ξεκίνησε πριν από περίπου εφτά μήνες έφτασε επιτέλους στο τέλος του. Τελικά αποδείχθηκε πως στον τερματισμό υπήρχε και η επιτυχής έκβαση του αγώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος.

Ο Δήμαρχος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις αναφερόμενος στα έργα που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για  το Δήμο Νεστορίου, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο έργο είναι ο οδικός άξονας του Νεστορίου μέσω των στενών του Χιονάτου  με κατάληξη τη Διποταμία προϋπολογισμού 4,9 εκατομμυρίων ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι το αντιπλημμυρικό των Κομνηνάδων  προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου και το τρίτο έργο είναι το αντιπλημμυρικό του Χιονάτου προϋπολογισμού 480.000 ευρώ «Έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα για τα αντιπλημμυρικά και όλα τα προαναφερόμενα έργα έχουν ήδη ενταχθεί. Αυτό που τώρα απομένει είναι η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο οδικός άξονας υπερβαίνει σε προϋπολογισμό  τα δύο εκατομμύρια ευρώ.  Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι η κατασκευή τους».

Ο κ. Γκέτσιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία έδωσε πραγματική μάχη προκειμένου να μπουν σε τροχιά υλοποίησης αυτά τα σημαντικότητα έργα «Ευχαριστούμε θερμά την κα Τελιγιορίδου, γιατί με προσωπικές της ενέργειες έχει εξασφαλίσει από το  αρμόδιο Υπουργείο τη δρομολόγηση της χρηματοδότησης ύψους 6.500.00,00€ των αντιπλημμυρικών έργων Κομνηνάδων, Χιονάτου και του έργου οδοποιίας: “Νεστόριο -Στενά -Χιονάτο – Διποταμία” στο Δήμο Νεστορίου».

Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

Το έργο του οδικού άξονα είναι μεγάλης σημασίας καθώς έχει άμεση σχέση με τη βιωσιμότητα του Δήμου, μιας και συνδέει τα δυο μεγάλα τοπικά κέντρα, δηλαδή το Νεστόριο με τη Διποταμία.

Ο κ. Γκέτσιος σχολίασε πως τα έργα ναι μεν είναι καλοδεχούμενα, αλλά δεν σημαίνει πως οι προσπάθειες για την ένταξη ακόμη περισσότερων σταματούν εδώ «Σίγουρα θα διεκδικήσουμε και άλλα έργα από το ΕΣΠΑ»

Ένα εξίσου σημαντικό έργο είναι το αρδευτικό φράγμα της Διποταμίας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η μελέτη του έχει εγκριθεί, ωστόσο δεν έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης «Είναι και αυτό ένα έργο βιωσιμότητας για τις περιοχές Διποταμίας, Κομνηνάδων, Χιονάτου και Πολυανέμου, προϋπολογισμού 19,5 εκατομμυρίων ευρώ και θα αρδεύσει  3.700 στρέμματα. Οι μελέτες προϋπήρχαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ωστόσο το αντιπλημμυρικό των Κομνηνάδων είχε δημοπρατηθεί, αλλά ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες» ενημέρωσε ο κ. Γκέτσιος.

Εγκρίθηκε η μελέτη για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Ο Δήμος Νεστορίου, είχε προτείνει για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης δύο μελέτες οι οποίες αφορούσαν στην κατασκευή ενός οδικού άξονα τεσσάρων χιλιομέτρων, με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση σε αυτό.

Ο κ. Γκέτσιος ενημέρωσε πως και πάνω σε αυτό το θέμα οι εξελίξεις ήταν θετικές «Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε θετική απάντηση από το Ίδρυμα της Βουλής, όπου ομόφωνα το Δ.Σ. αποφάσισε την κατασκευή του. Η μια μελέτη ήταν ύψους 220.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη που προέβλεπε και ασφαλτόστρωση ήταν ύψους 2.000.000 ευρώ. Τελικά έγινε δεκτή η πρώτη».

 

Πράσινη κοινότητα η Διποταμία

Τέλος ο Δήμαρχος Νεστορίου, μίλησε για την Πράσινη Κοινότητα της Διποταμίας, η οποία αποτελούσε αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο πέρασε από πολλά χέρια «Προσφάτως πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον κ. Φάμελο, όμως πριν από λίγο καιρό το θέμα πήγε στον κ. Σταθάκη. Ο Δήμος μας, είναι ανάμεσα στους εφτά Δήμους της χώρας που επιλέχθηκαν για την υλοποίηση του έργου».

Για την ιστορία το έργο είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2013 και αφορούσε την ένταξη του οικισμού στο Ε.Π. “Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013” με τίτλο «Διποταμία-Πρότυπη Πράσινη Κοινότητα (Άξονας Προτεραιότητας 1)». Μέσω του έργου, θα πραγματοποιηθεί η υλοποίηση σημαντικών εργασιών στην  εν λόγω περιοχή.

Το πρόγραμμα «Πράσινη Κοινότητα», προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση (ποσοστό 100%) για επεμβάσεις σε όσα κτίρια των χωριών, που εντάχθηκαν σε αυτό,  χρειαστεί, δημόσια και ιδιωτικά. Περιλαμβάνει τη θερμομόνωση των κτιρίων, αλλαγή κουφωμάτων, αντικατάσταση των ενεργοβόρων συστημάτων θέρμανσης, τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών κτλ.

«Εάν δεν αγωνιστείς δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα. Μπαίνουμε στο στίβο και ό,τι καταφέρουμε να επιτύχουμε είναι κέρδος. Η αγάπη που τρέφουμε για το Δήμο μας, είναι η κινητήρια δύναμή μας. Βέβαια είναι δεδομένη και η στήριξη και η αρωγή των Βουλευτών μας και της Αντιπεριφέρειας», είπε κλείνοντας ο κ. Γκέτσιος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνήθειες που ευνοούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας

Συνήθειες που ευνοούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας

“Νέα φοροεπιδρομή με αύξηση στα καύσιμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”

Ερώτηση 42 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας-Συνυπογράφει η Μαρία Αντωνίου Για σενάρια νέας…

Πρόσκληση σε εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας 2024 του Α.Σ. Καστοριάς

Το Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Καστοριάς κόβει τη Βασιλόπιτά του!

“Πόλεμος” τοπικός για να μην μπει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ο Γρηγοριάδης

“Πόλεμος” τοπικός για να μην μπει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ο Γρηγοριάδης

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός – διευθέτηση του δρόμου από Τοιχιό προς  Μεταμόρφωση

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός – διευθέτηση του δρόμου από Τοιχιό προς  Μεταμόρφωση

Συνάντηση Ελληνοαλβανικής συνεργασίας Αστυνομίας στην Καστοριά

Του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας