Λαγκάρντ: Έρχεται φτώχεια και πολλές πτωχεύσεις. Συντομέψτε τις εκταμιεύσεις

Ο καιρός περνάει ανεκμετάλλευτος, ο χρόνος τρέχει εις βάρος όλων των Ευρωπαίων – και κάποιοι φταίνε. Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ) ήδη προεξοφλούνται από τον διεθνή Τύπο, αφού όλα τα Μέσα επικεντρώνουν στις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται σε κάποια κράτη (Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία), από τις οποίες προκύπτουν και πολιτικά ζητήματα για αυτά, πέρα από το μείζον θέμα που δημιουργούν σε όλους με τη μη επικύρωση.

Βέβαια, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γερμανικό «κόλλημα» της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, έπειτα από τη γνωστή προσφυγή του Μπερντ Λούκε, του «Γερμανού που απειλεί το Ταμείο Ανάκαμψης»

Έτσι, αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να απευθυνθεί στις χρηματαγορές για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια της πρώτης φάσης χρηματοδότησης μέσω των «ευρωομολόγων» και να γίνει η διανομή τους μέχρι τον Ιούλιο (στα 45 δισ. υπολογίζουν τις εκταμιεύσεις τα ιταλικά Μέσα), πλέον εκτιμάται ότι η υλοποίηση του πρότζεκτ μπορεί να αναβληθεί και να αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερες πτωχεύσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χτύπησε γενικό συναγερμό στην Ένωση, αφού είπε απερίφραστα ότι στο τέλος του χρόνου «αναπόφευκτα θα δούμε περισσότερες πτωχεύσεις από το 2020». Αν αυτό το καταθλιπτικό φαινόμενο δεν γίνεται προς το παρόν αντιληπτό στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είπε η Λαγκάρντ, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τον αριθμό των χρεοκοπιών παρέχοντας δημόσιες εγγυήσεις.

Όσον αφορά αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα για τις εθνικές οικονομίες – την επιβίωση των επιχειρήσεων –, η Λαγκάρντ έθεσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκεκριμένη υποχρέωση: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε, «οι κυβερνήσεις να εκτιμήσουν τους κινδύνους όσο γίνεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα ώστε να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των υγειών εταιρειών και των εταιρειών με πρόβλημα φερεγγυότητας». Τουτέστιν, κόσκινο

«Η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρειαστεί χρόνο» είναι και η γνώμη που διατύπωσε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει τον βαθμό ανησυχίας όσον αφορά τις προαναφερθείσες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις: «Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση».

Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται εύκολα αντιληπτή αν υπολογίσουμε την πιθανότητα ορισμένα κράτη που επωφελούνται περισσότερο από τις εκταμιεύσεις του να πληγούν από κατάρρευση του τουριστικού κλάδου το εφετινό καλοκαίρι, λένε οι Ιταλοί ομολογώντας το άγχος τους το οποίο, βέβαια, δεν μονοπωλούν. Μέχρι στιγμής 17 χώρες έχουν επικυρώσει το σχέδιο της Κομισιόν για την έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της πανδημίας. Μεταξύ εκείνων που δεν το έχουν επικυρώσει, όπως είπαμε, είναι η Γερμανία.

«Μία πηγή πολύ κοντά στον φάκελο της Καρλσρούης», λέει η Repubblica, «επιμένει ότι οι δικαστές δεν ομονοούν». Σημασία εδώ δεν έχει ο συσχετισμός δύναμης στο Σώμα, αλλά η εκτίμηση στην οποία είναι δυνατόν όλοι οι δικαστές να συγκλίνουν: να εκδώσουν απόφαση με την οποία θα περιορίζεται η αναγκαιότητα του κοινού ευρωπαϊκού χρέους μόνο στην περίοδο της πανδημίας, λένε οι Ιταλοί. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα τελειώσει μια για πάντα την υπόθεση του «ευρωομολόγου», και ότι ο άνθρωπός τους στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, θα έχει δεμένα τα χέρια του…

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/04/lagarnt-erchetai-ftocheia-kai-polles-ptocheyseis-syntomepste-tis-ektamieuseis.html#ixzz6sxTQeK9V

You May Also Like

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ερντογάν: Η Τουρκία, όπως και με την Αγιά Σοφιά, θα ασκήσει τα δικαιώματά της σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

Ερντογάν: Η Τουρκία, όπως και με την Αγιά Σοφιά, θα ασκήσει τα…

Κινεζική κατασκευαστική “σηκώνει” δεκαώροφη πολυκατοικία σε 28 ώρες – Βίντεο

Το εγχείρημα έγινε εφικτό χάρη στη χρήση προκατασκευασμένων τμημάτων, που συναρμολογήθηκαν μόλις…

Μαορί δημοσιογράφος γράφει ιστορία: Η πρώτη παρουσιάστρια με τατουάζ προσώπου σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Σημαντική πρωτιά για την ευρύτερη εκπροσώπηση των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας

Αυστρία: Αισιόδοξος για φάρμακο κατά του κοροναϊού ο υπουργός Υγείας

Αυστρία: Αισιόδοξος για φάρμακο κατά του κοροναϊού ο υπουργός Υγείας

Πέθανε ο Κέρκ Ντάγκλας. Την είδηση ανακοίνωσε ο γιος του, επίσης σπουδαίος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μάικλ Ντάγκλας

Πέθανε ο Κέρκ Ντάγκλας.Την είδηση ανακοίνωσε ο γιος του, επίσης σπουδαίος ηθοποιός…

Νεκρό 3χρονο κοριτσάκι μετά από τσίμπημα σκορπιού – «Τον είδα κολλημένο στην πλάτη της»

Η μητέρα της Maria, Vanessa Ramirez da Silva, περιέγραψε με πόνο την επίθεση σκορπιού που οδήγησε στο θάνατο την αγαπημένη της κόρης.

Σαουδάραβες αντικατέστησαν τα τούρκικα προϊόντα με προϊόντα από Ελλάδα

Σαουδάραβες αντικατέστησαν τα τούρκικα προϊόντα με προϊόντα από Ελλάδα

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Συγκλονίζουν οι περιγραφές των γιατρών μετά το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο

Υπάρχουν σπασμένα τζάμια παντού, φωτιά στα χειρουργεία, ενώ τμήματα της οροφής έχουν καταρρεύσει.

Εγκλωβίστηκαν από το χιόνι στα ΙΚΕΑ και πέρασαν το βράδυ μέσα στο κατάστημα: Ήταν το καλύτερο της ζωής τους!

Μια ομάδα ανθρώπων εγκλωβίστηκε λόγω του χιονιού στη Δανία και ο διευθυντής…