Αρτηριακή θρόμβωση και COVID-19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αιτίες, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου, διάγνωση, αντιμετώπιση.

Η αρτηριακή θρόμβωση εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια αρτηρία. Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σε ένα όργανο.

Μερικοί θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στις φλέβες, συχνά στα πόδια ή στη λεκάνη, γνωστό ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Η αρτηριακή θρόμβωση είναι παρόμοια με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αλλά επηρεάζει τις αρτηρίες, όχι τις φλέβες. Οι αρτηρίες είναι συνήθως μεγαλύτερες και μεταφέρουν περισσότερο αίμα. Η αρτηριακή θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή γεγονότα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αρτηριακής θρόμβωσης εξαρτώνται από τη θέση του θρόμβου αίματος. Ορισμένα συμπτώματα θρόμβωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο ένα πόδι
  • Πρησμένο πόδι ή βραχίονα
  • Πόνο στο στήθος
  • Μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος
  • Αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος
  • Διανοητικές αλλαγές

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα θρόμβου αίματος στην αρτηρία τους μέχρι να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές εμποδίζοντας τη ροή του αίματος σε μέρη του σώματος.

Επιπλοκές

Πιθανές επιπλοκές της αρτηριακής θρόμβωσης και των συμπτωμάτων τους μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καρδιακή προσβολή: Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι πόνος στο στήθος, πόνος στη γνάθο, την πλάτη ή τον αυχένα, δυσκολία στην αναπνοή και ζαλάδα.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, δυσκολία στο περπάτημα, μερική ή πλήρη απώλεια όρασης στο ένα μάτι, διπλή όραση, μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση.

Αιτίες

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αρτηριακή θρόμβωση, αλλά μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πιο πιθανή αιτία αρτηριακής θρόμβωσης είναι η βλάβη των αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης. Η αθηροσκλήρωση συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών του. Στη συνέχεια, οι αρτηρίες αρχίζουν να στενεύουν και να σκληραίνουν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αρτηριακή θρόμβωση.

Αρτηριακή θρόμβωση και COVID-19

Η αρτηριακή θρόμβωση μπορεί να εμφανιστεί σε περίπου 4% των ανθρώπων που είναι σοβαρά άρρωστοι με COVID-19, σύμφωνα με μελέτη του 2021 που διαβάζουμε στο US National Library of Medicine National Institutes of Health. Η μελέτη συνεχίζει λέγοντας ότι τα άτομα με αρτηριακή θρόμβωση και COVID-19 έχουν συνήθως συμπτώματα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει περισσότερες από μία αρτηρίες κάθε φορά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ακόλουθες συνθήκες, οι οποίες μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε άτομα που είναι σοβαρά άρρωστα με COVID-19:

  • Μειωμένη ροή αίματος στα πόδια
  • Τραυματισμός στο μυοκάρδιο
  • Υπερπηκτικότητα

Η μελέτη συνιστά στους γιατρούς να χρησιμοποιούν φάρμακα αραίωσης του αίματος σε άτομα που είναι σοβαρά άρρωστα με COVID-19 για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος στις φλέβες ή τις αρτηρίες.

Παράγοντες κινδύνου

Οι συμπεριφορικές συνήθειες και οι συνθήκες υγείας ενός ατόμου μπορούν να το θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριακής θρόμβωσης.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν θρόμβο αίματος σε μια αρτηρία περιλαμβάνουν:

  • Κάπνισμα
  • Διαβήτη
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Παχυσαρκία
  • Μη ισορροπημένη διατροφή
  • Οικογενειακό ιστορικό αρτηριακής θρόμβωσης
  • Ανεπαρκή άσκηση
  • Μεγαλύτερη ηλικία

Διάγνωση

Ένα άτομο πρέπει να πει σε έναν γιατρό το πλήρες ιατρικό ιστορικό του. Θα πρέπει επίσης να τον ενημερώσει εάν υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει θρόμβο αίματος. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση του ατόμου για να αναλύσει τα συμπτώματά του. Εάν υποψιάζεται καρδιακή προσβολή, μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει για μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπονίνη.

Για την ανίχνευση ενός θρόμβου, οι γιατροί συνήθως συστήνουν απεικονιστικές μελέτες για την απεικόνιση των αρτηριών. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπερήχους, καθώς ένας θρόμβος μπορεί να αλλάξει τον ήχο των αρτηριών. Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα, τα οποία μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, μπορεί επίσης να δείξουν ένα πρόβλημα της ροής του αίματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει πιο επεμβατικές διαδικασίες, όπως ένα αγγειόγραμμα. Ένα αγγειόγραμμα είναι μια ακτινογραφία των αιμοφόρων αγγείων. Περιλαμβάνει το σπείρωμα ενός καθετήρα μέσω μιας αρτηρίας στον μηρό, το χέρι ή τη βουβωνική χώρα ενός ατόμου.

Θεραπεία

Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν τα ακόλουθα μέτρα για τη θεραπεία της αρτηριακής θρόμβωσης:

Αντιπηκτικά

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιπηκτικά για να βοηθήσει στη διάλυση των θρόμβων. Συγκεκριμένα, μπορεί να δώσει σε ένα άτομο φάρμακα που ονομάζονται θρομβολυτικά ως το πρώτο στάδιο της θεραπείας. Τα θρομβολυτικά είναι μια ομάδα ισχυρότερων αντιπηκτικών που μπορούν να διαλύσουν έναν θρόμβο πιο γρήγορα, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν επικίνδυνη αιμορραγία. Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστεί να συνεχίσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός άλλου θρόμβου.

Οι άνθρωποι που πρόκειται να γεννήσουν ή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν αυτά τα φάρμακα. Εάν το άτομο έχει αθηροσκλήρωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, ενδέχεται να χρειαστεί ισόβια θεραπεία.

Χειρουργική επέμβαση

Οι τύποι χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της αρτηριακής θρόμβωσης εάν εμποδίζει μια αρτηρία στην καρδιά περιλαμβάνουν αορτοστεφανιαία παράκαμψη και ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συστήσουν μια επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται στεφανιαία αγγειοπλαστική, η οποία δεν περιλαμβάνει τομή.

Αντιμετώπιση της αιτίας

Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία των θρόμβων αίματος. Για παράδειγμα, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου σε άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν συμπεριφορικές ή διαιτητικές αλλαγές για να μειώσουν την πλάκα στις αρτηρίες τους.

Συμπερασματικά, η αρτηριακή θρόμβωση είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες με τη θεραπεία.

Για να βελτιώσει τις προοπτικές του, ένα άτομο μπορεί:

  • Να εφαρμόσει οποιεσδήποτε αλλαγές συμπεριφοράς έχει συστήσει ένας γιατρός
  • Να ακολουθήσει τις οδηγίες ενός γιατρού και να λαμβάνει τα φάρμακά του ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες
  • Να ενημερώσει έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα θρόμβων αλλάζουν ή επιδεινώνονται

Επικοινωνία με έναν γιατρό

Ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με έναν γιατρό εάν έχει ιστορικό θρόμβων και αναπτύξει νέα συμπτώματα θρόμβου.

Ένα άτομο πρέπει να πάει στα επείγοντα εάν παρουσιάσει:

  • Πόνο στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να σχετίζονται με αρτηριακή θρόμβωση. Αυτές είναι οι μώλωπες, οι αιμορροΐδες, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και το νεφρωσικό σύνδρομο.

Εν κατακλείδι, η αρτηριακή θρόμβωση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το έχουν δεν πρέπει να καθυστερούν τη θεραπεία, ακόμη και αν δεν είναι σίγουροι ή έχουν μόνο λίγους παράγοντες κινδύνου, καθώς η άμεση έναρξη θεραπείας μπορεί να τους σώσει τη ζωή.

shape.gr

You May Also Like

Χαμηλό ασβέστιο: Φαίνεται στα νύχια; – Ποια είναι τα συμπτώματα

Χαμηλό ασβέστιο: Φαίνεται στα νύχια; – Ποια είναι τα συμπτώματα

Ξεκινά η αναβάθμιση 9 Νοσοκομείων (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς, Γρεβενών κ.α.) στη Βόρεια Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων

Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

  Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Έλλειψη ύπνου: 5 σοβαρές ασθένειες που “μεγαλώνουν” στο σώμα μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά

Table of Contents Hide Έλλειψη ύπνου: 5 σοβαρές ασθένειες που “μεγαλώνουν” στο…

Η λανθασμένη στάση σώματος είναι μία κακή συνήθεια. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η λανθασμένη στάση σώματος είναι μία κακή συνήθεια. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

5 υπερτροφές για ένα έντερο υγιές και «ρολόι»

5 υπερτροφές για ένα έντερο υγιές και «ρολόι»

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας Τα πολύτιμα συστατικά του θαλασσινού νερού

Table of Contents Hide Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας Τα πολύτιμα συστατικά…