Προδιαβήτης: Τι να αποφεύγετε για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Όταν ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, άλλοι πανικοβάλλονται και άλλοι αγνοούν την κατάσταση.

Ο προδιαβήτης είναι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αν αμεληθεί αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη.

Πρόκειται όμως για κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, οι άνθρωποι με προδιαβήτη που χάνουν το 5-7% του σωματικού βάρους τους, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2 έως και κατά 58%.

Εάν είστε υπέρβαροι και πρέπει να αδυνατίσετε, είναι σημαντικό να μειώσετε τις θερμίδες που παίρνετε από τις τροφές, αλλά και να γνωρίζετε την επίδραση που έχουν συγκεκριμένες τροφές στη γλυκόζη του αίματος.

Με άλλα λόγια, πρέπει να ακολουθείτε τη διατροφή που ακολουθούν όσοι πάσχουν ήδη από διαβήτη. Μπορείτε δηλαδή να τρώτε σχεδόν τα πάντα αλλά σε συγκεκριμένες ποσότητες και στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε καθημερινά για παράδειγμα πίτσα και παγωτό.

Δείτε παρακάτω ποιες άλλες τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλό σάκχαρο αίματος.

  • Χυμοί και smoothies αποτοξίνωσης

Μπορεί να φτιάχνονται από φρούτα αλλά περιέχουν πολλή ζάχαρη. Στερούνται επίσης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

  • Δημητριακά πρωινού

Λόγω της επεξεργασίας που υφίστανται, δεν έχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ τα περισσότερα είναι πλούσια σε ζάχαρη. Προτιμήστε την βρόμη ολικής άλεσης ή τα βραστά αυγά.

  • Μέλι

Μπορεί να είναι φυσικό προϊόν, αλλά επιδρά στο σάκχαρο του αίματος με τον ίδιο τρόπο που επιδρούν η ζάχαρη καρύδας και η καστανή ζάχαρη.

  • Αποξηραμένα φρούτα

Για έναν υγιή άνθρωπο αποτελούν καλύτερη επιλογή από ένα γλυκό, αλλά πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν υψηλό σάκχαρο λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν. Για παράδειγμα, μια χούφτα σταφίδες έχει διπλάσιους υδατάνθρακες από μια χούφτα ρόγες σταφυλιού.

  • Συσκευασμένα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα, ακόμη και όταν αναγράφουν ότι ενδείκνυνται για διαβητικούς, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και λιπαρά για τη βελτίωση της γεύσης.

  • Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Αποτελούν καλύτερη επιλογή από τα αντίστοιχα λευκά, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς περιέχουν υδατάνθρακες.

  • Αλκοόλ

Το αλκοόλ ωφελεί την καρδιά και ένα κοκτέιλ σας βοηθά να χαλαρώσετε, πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ακόμη και όταν δεν το κάνουν τακτικά, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα ποτήρι αλκοόλ και οι άνδρες τα δύο.

  • Σούπες κονσέρβας

Μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, είναι όμως πλούσιες σε αλάτι. Όσοι βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρδιαγγειακά, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, γι’ αυτό πρέπει να τρώνε αλάτι με μέτρο.

  • «Φορτωμένες» σαλάτες

Μία απλή σαλάτα αποτελεί ιδανική επιλογή. Αν περιέχει όμως συστατικά όπως κρουτόν, παναρισμένο κοτόπουλο και λιπαρές σάλτσες (dressings), παύει να είναι υγιεινή.

  • Φρούτα σε κονσέρβα

Τα περισσότερα «κολυμπάνε» σε σιρόπι, δηλαδή σε νερό με ζάχαρη.

  • Ενεργειακά ποτά

Περιέχουν πολλές γλυκαντικές ουσίες και υδατάνθρακες που προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η καλύτερη επιλογή για να ενυδατώσετε το σώμα σας μετά την άσκηση, είναι το νερό ή ένας μικρός καφές με γάλα.

  • Πατάτες, αρακάς, καλαμπόκι

Τα λαχανικά με άμυλο, εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, περιέχουν επίσης υδατάνθρακες. Προτιμάτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι) και τα σπαράγγια.

  • Τηγανητά

Τα λιπαρά των τηγανητών επιβραδύνουν την πέψη και εμπλέκονται στον τρόπο που χρησιμοποιεί το σώμα την ινσουλίνη.

  • Πατατάκια με λιγότερα λιπαρά

Οτιδήποτε τρώτε σε υπερβολικό βαθμό (ξηροί καρποί και άλλα σνακ), πρέπει να το αποφεύγετε ακόμη και αν θεωρείται υγιεινό.

www.onmed.gr

You May Also Like

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τα σημαντικότερα εργαλεία μας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, τα σημαντικότερα εργαλεία…

Πρησμένα πόδια: Πώς να μειώσετε το οίδημα με φυσικούς τρόπους

Table of Contents Hide Πίνετε νερόΚάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσηςΠοδόλουτρο με χλιαρό νερό και…

Η σημασία της ισορροπίας στη σωστή κινητική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος & στην πρόληψη τραυματισμών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η σημασία της ισορροπίας στη σωστή κινητική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος &…

Ιλαρά: Οδηγίες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας – Ενημερωθείτε υπεύθυνα

Ιλαρά: Οδηγίες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας – Ενημερωθείτε υπεύθυνα

Υπερφαγία: Μάθε πως θα την σταματήσεις με αυτούς τους τρόπους

Table of Contents Hide Υπερφαγία: Μάθε πως θα την σταματήσεις με αυτούς…

Αυστραλία: Θεραπεία αυτισμού για βρέφη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μεταγενέστερης διάγνωσης

Η θεραπεία μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και…

Βλέπεις μυγάκια, κηλίδες ή τριχίτσες στα μάτια σου; Τι σημαίνει για την υγεία σου και τι πρέπει να κάνεις

Table of Contents Hide Βλέπεις μυγάκια, κηλίδες ή τριχίτσες στα μάτια σου;…

Στο εξωπραγματικό κόστος τη θεραπείας του πόνου η απάντηση είναι functional movement. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Στο εξωπραγματικό κόστος τη θεραπείας του πόνου η απάντηση είναι functional movement.…

Κορονοϊός: Πόσο μακριά φτάνουν τα σταγονίδια με το φτάρνισμα (vid)

Κορονοϊός: Πόσο μακριά φτάνουν τα σταγονίδια με το φτάρνισμα (vid)