Βραβεία Όσκαρ: Οι μεγάλοι νικητές της λαμπερής βραδιάς – Σάρωσε το “Nomadland”

Η 93η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ είναι πια γεγονός! Μπορεί οι συνθήκες να είναι πρωτόγνωρες και η περίοδος που διανύουμε δύσκολη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο η κορυφαία διοργάνωση κινηματογραφικών βραβείων, αν και με περιορισμούς, πραγματοποιήθηκε.

Τη θέση του διάσημου Dolby Theatre πήρε ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός του Λος Άντζελες, στο κόκκινο χαλί περπάτησαν όλοι κι όλοι 170 άνθρωποι, ωστόσο δεν έλειψε η λάμψη και οι περιορισμοί του κορονοϊού δεν κατάφεραν να “κλέψουν” την παράσταση από τους πρωταγωνιστές.

Όπως κάθε χρόνο, η απονομή των Όσκαρ συγκέντρωσε τα βλέμματα των απανταχού σινεφίλ, σε μία βραδιά που πολλά φαβορί επιβεβαιώθηκαν αλλά, ως συνήθως, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις.

Το “Nomadland” κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας. Η βραδιά ανήκει δικαιωματικά στην Κλόι Ζάο, αφού κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Η 39χρονη έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η η δεύτερη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει Όσκαρ Σκηνοθεσίας στην ιστορία του θεσμού.

Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ”οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί”. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν.

Δεν έχω κανένα εγωισμό. Ίσως γιατί μεγάλωσα με την πεποίθηση πως μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να γίνει σκηνοθέτης. Νιώθω συχνά σαν ξένη όπου και να βρίσκομαι, οπότε με γοητεύουν ιστορίες για την ταυτότητα και τη σημασία της πατρίδας. Ενας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ δεν μπορεί παρά να ποτίσει την ιστορία του με ποίηση. Εγώ ποτίζω τη μυθοπλασία με αλήθεια. Αυτά τα δύο πάνε μαζί“, ανέφερε η Κλόι Ζάο στο λόγο της.

Η φετινή τελετή των Όσκαρ μπορεί να είχε άρωμα Ελλάδας, καθώς ο μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός ήταν υποψήφιος για το μοντάζ της ταινίας “Ο Πατέρας” του Φλόριαν Ζέλερ και ο διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη διεύθυνση φωτογραφίας της “Δίκης των 7 του Σικάγου” του Ααρον Σόρκιν. Ωστόσο οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να κρατήσουν στα χέρια τους τα πολυπόθητα αγαλματίδια.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή της βραδιάς ήταν, όταν ο Τόμας Βίντερμπεργκ ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για το “Another Round” και το αφιέρωσε στην κόρη του, η οποία έφυγε πριν από λίγο καιρό από τη ζωή σε δυστύχημα. Ιδιαίτερα συγκινημένος, είπε:

Είχα φανταστεί αυτήν τη στιγμή από όταν ήμουν πέντε χρονών κι ετοίμαζα λόγους. Είναι μια ταινία για το πώς μπορείς να χάσεις τον έλεγχο στη ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου μετά τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε… Το συνεργείο έκανε τα πάντα για να σώσει την ταινία και να σώσει εμένα. Η ταινία μιλάει για έναν απομονωμένο άνθρωπο που χάνεται στη μάχη του με το αλκοόλ, για τέσσερις λευκούς άνδρες που πίνουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μαντς Μίκελσεν, που έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Θέλαμε να φτιάξουμε μια ταινία που να γιορτάζει τη ζωή και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνέβη κάτι απίστευτο. Κάποιος κοίταζε το κινητό του ενώ οδηγούσε και μέσα στο αυτοκίνητο ήταν η κόρη μου. Πριν σκοτωθεί μου είχε στείλει ένα γράμμα ότι αγαπούσε το σενάριο αυτό. Νιώθω ότι είναι εδώ και με επευφημεί. Το έκανα για εκείνη, σαν φόρο τιμής. Αυτό το βραβείο είναι για εκείνη“.

 

Ας δούμε αναλυτικά τους μεγάλους νικητές της λαμπερής βραδιάς:

Όσκαρ καλύτερης ταινίας: “Nomadland”

 

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ερμηνεία της στο “Nomadland”

Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου: Άντονι Χόπκινς

Όσκαρ σκηνοθεσίας: Κλόε Ζάο για το “Nomadland”

Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου: Yuh-Jung Youn για την ερμηνεία της στην ταινία Minari. Η διάσημη ηθοποιός είναι  πρώτη γυναίκα από τη Νότια Κορέα που κατακτά Όσκαρ ερμηνείας.

Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου: Ντάνιελ Καλούα για το “Judas and The Black Messiah”

Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: “Another Round” από τη Δανία

Όσκαρ Παραγωγής: Μανκ

Όσκαρ Φωτογραφίας: Μανκ

Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ: Mikkel E. G. Nielsen για το “Sound Of Metal”

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κέρδισε το “Soul”

Όσκαρ Ήχου: Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortes, Phillip Bladh για την ταινία “Sound of Metal”

Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού: Fight for You από το “Judas and the Black Messiah”.

Όσκαρ Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους: “Colette”

Όσκαρ Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους: “My Octopus Teacher”

Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους: “Two Distant Strangers”

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου:  Φλοριάν Ζέλερ  για την ταινία “The Father”

Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου: Έμεραλντ Φενέλ για το σενάριο της ταινίας “Promising Young Woman”

Όσκαρ για μακιγιάζ και κομμώσεις: Σέρτζιο Λόπεζ-Ριβέρα, Μία Νιλ και Τζαμίκα Γουίλσον για την ταινία “Ma Rainey’s Black Bottom”

Φωτογραφίες: REUTERS

ΠΗΓΗ:https://www.tlife.gr/

You May Also Like

Γεγονός ο πρώτος θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη

Γεγονός ο πρώτος θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη

Το νησί-φάντασμα στη μέση του ωκεανού που ήταν κάποτε η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο

Το νησί-φάντασμα στη μέση του ωκεανού που ήταν κάποτε η πιο πυκνοκατοικημένη…

Αυτοκτόνησε ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» Μαρκ Φλέϊσμαν

O Μαρκ Φλέϊσμαν ανέλαβε την διεύθυνση του «Studio 54» από το 1980 εώς και…

Στο έλεος του ψύχους οι Ρώσοι: Εκρήγνυνται αγωγοί θέρμανσης

Οργή για τις γερασμένες υποδομές

Μαϊάμι: ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή της κατάρρευσης πολυκατοικίας

Μαϊάμι: ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή της κατάρρευσης πολυκατοικίας

Συνεχίζεται η “κατρακύλα” της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Κάτω από τα 55 ευρώ

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν την Τρίτη περαιτέρω του…

Καναδάς: Αεροσκάφος που μετέφερε Ρώσους πολίτες κρατείται στο αεροδρόμιο του Γέλοουναϊφ

Το γνωστοποίησε  ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Όμαρ Αλγκάμπρα μέσω του Twitter

Οι σούπερ ήρωες πουλάνε – Γιατί οι 40άρηδες δεν θέλουν να μεγαλώσουν

Οι σούπερ ήρωες πουλάνε – Γιατί οι 40άρηδες δεν θέλουν να μεγαλώσουν

Pfizer: Συμφωνία 5,3 δις δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το χάπι κατά του κορονοϊού

Pfizer: Συμφωνία 5,3 δις δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το…

Ο Κέβιν Σπέισι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Ο Κέβιν Σπέισι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη