Στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθέτησε χρονικά μια καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξήγησε πως εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας κι αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».

Σχετικά με την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, επισήμανε πως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας, αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν όλα πάνε καλά, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα. Και αν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

Για τους εμβολιασμούς ξεκαθάρισε πως χρειάζεται επαγρύπνηση κι όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.

Ανέφερε, επίσης, ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

Ο κ. Σύψας απήθυνε προειδοποίηση για το καλοκαίρι υπενθυμίζοντας πως τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα, ωστόσο στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Τόνισε δε πως κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί και φέτος, καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας» είπε με έμφαση ο καθηγητής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα, λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

Είπε, επίσης, ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στον Δεκέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι τον χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022.

«Το καλοκαίρι του ’22, πρώτα ο Θεός, θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς – το καλό σενάριο ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη, όπως κάθε χρόνο η γρίπη» είπε.

«Για να τελειώσει οριστικά η πανδημία, πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

Πηγή: ΣΚΑΪ

You May Also Like

Μετά μουσικής η εστίαση από το σαββατοκύριακο – Διευρύνεται το ωράριο μέχρι τη 1:30, την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις

Μετά μουσικής η εστίαση από το σαββατοκύριακο – Διευρύνεται το ωράριο μέχρι…

Πότε και ποιοι κινδυνεύουν να τους «κλειδώσει» η εφορία τον ΑΦΜ

Μέσα στο 2022 «μπλοκαρίστηκαν» 147 ΑΦΜ – Ποιες συναλλαγές «παγώνουν»

Δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία της χώρας στις 3 Οκτωβρίου – Μόνο αθλητικές δραστηριότητες

Η 3η Οκτωβρίου ορίστηκε φέτος ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Τη μέρα…

Ουκρανία: Ανατινάχθηκαν αποθήκες με προϊόντα της ελληνικής Elton

Ουκρανία: Ανατινάχθηκαν αποθήκες με προϊόντα της ελληνικής Elton

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ)

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ)

Τουρισμός: Αυτά είναι τα πρώτα «covid-free» νησιά της Ελλάδας

Τουρισμός: Αυτά είναι τα πρώτα «covid-free» νησιά της Ελλάδας

Τι κρύβεται πίσω από την αναγνώριση της εκκλησίας των Σκοπίων με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»

Στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριος οι ουκρανικές κοινότητες

Καυγάς on air Κυρανάκη με Τζάκρη: «Είσαι γελοία» – «Είσαι φασίστας» (vid)

Σφοδρή κόντρα ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και…