Η απόφαση στη Βασιλεία έχει προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις, ενώ το σοκαριστικό είναι πως έχουν παρθεί ανάλογα μέτρα και σε άλλες ελβετικές πόλεις.

Η Βασιλεία βρήκε έναν απαράδεκτο τρόπο για να αντιμετωπίσει του θέμα με τους άστεγους που βρίσκονται στην πόλη.
Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει να μπορέσει να τους κάνει μετανάστες και να τους στείλει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα 20 Minutes, οι αρχές προσφέρουν στους άστεγους ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια για οποιονδήποτε προορισμό στην Ευρώπη, καθώς και 20 ευρώ, με το Le News να μεταδίδει πως 31 άτομα έχουν ήδη αποδεχτεί την προσφορά.
Ο Τοπράκ Γεργκού, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Βασιλείας, δήλωσε πως κάθε άστεγος μπορεί τώρα να ζητήσει ένα τέτοιο πακέτο, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο, όπου θα υπόσχονται να μην επιστρέψουν στη Βασιλεία ή την Ελβετία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως όσοι πιαστούν να παραβιάζουν τους όρους θα απελαθούν από τη χώρα.
Δεν είναι λίγοι οι επικριτές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που κάνουν λόγο «εκκαθάριση» στους δρόμους της πόλης.
Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές στην Ελβετία κατέφυγαν σε μέτρα που αυξάνουν τη διχόνοια μεταξύ των πολιτών της.
Το 2014, αξιωματούχοι στη Γενεύη επέβαλαν πρόστιμο 455 ευρώ σε μια άστεγη γυναίκα για επαιτεία στους δρόμους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αργότερα αναίρεσε την επίμαχη δικαστική απόφαση και κάλεσε την πόλη να καταβάλει στη γυναίκα αποζημίωση αξίας 925 ευρώ.
Επίσης, το 2016, οι αρχές στο Καντόνι του Βω απαγόρευσαν την επαιτεία και παρά τη δημόσια κατακραυγή και τις πολυάριθμες προσπάθειες ακτιβιστών να ανατρέψουν την απαγόρευση, η απόφαση παραμένει σε ισχύ.
Η Ελβετία βρίσκεται συνεχώς στις κορυφαίες θέσεις στη λίστα των πλουσιότερων κρατών, μια μελέτη του 2019 αποκάλυψε ότι στη Βασιλεία, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, 100 άτομα ζούσαν στους δρόμους, ενώ 200 άλλοι έμεναν με φίλους ή γνωστούς.