Μόσιαλος: Εμβόλια και υπογονιμότητα – Υπάρχει επιστημονικός συσχετισμός;

«Ένα από τα πολλά ζητήματα ανησυχίας που έχουν εμφανιστεί εδώ και κάποιο διάστημα, είναι ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 θα προκαλέσουν υπογονιμότητα στις γυναίκες. Χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική συσχέτιση ή απόδειξη και γνωρίζοντας πως κάποιες συμμετέχουσες στις κλινικές δοκιμές έμειναν έγκυες».

Απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει επιστημονικός συσχετισμός μεταξύ των εμβολίων και της υπογονιμότητας δίνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος παραθέτει μια σειρά στοιχείων «που πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους».

Αναλυτικά η δημοσίευση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

«Εμβόλια και υπογονιμότητα: υπάρχει επιστημονικός συσχετισμός;

Ένα από τα πολλά ζητήματα ανησυχίας που έχουν εμφανιστεί εδώ και κάποιο διάστημα, είναι ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 θα προκαλέσουν υπογονιμότητα στις γυναίκες. Χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική συσχέτιση ή απόδειξη και γνωρίζοντας πως κάποιες συμμετέχουσες στις κλινικές δοκιμές έμειναν έγκυες.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ανησυχία όμως; Επειδή στις κλινικές δοκιμές δεν είχαν δοκιμαστεί τα εμβόλια σε γυναίκες;

Όχι, γιατί αυτό γίνεται πάντα.

Η πιθανότερη προέλευση αυτού του μύθου είναι από μια επιστολή που έστειλαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων 2 Ευρωπαίοι προπαγανδιστές κατά του εμβολιασμού. Ισχυρίστηκαν – χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση- ότι το «εμβόλιο περιέχει μια πρωτεΐνη ακίδα που ονομάζεται syncytin-1 και είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο πλακούντα».

Τι ισχύει εδώ;

Η πρωτεΐνη αυτή, ναι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του ανθρώπινου πλακούντα. Όμως, ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια Covid-19 είτε περιέχουν syncyntin-1 είτε την πληροφορία για τη δημιουργία αντισωμάτων σε αυτή την πρωτεΐνη, είναι ψευδής.

Δυστυχώς όμως, τέτοια ψέματα είναι βούτυρο στο ψωμί των αντι-εμβολιαστών που τρέφονται με την τρομολαγνεία που σπέρνουν. Αυτός ο ισχυρισμός συνεχίζει να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έχει ανησυχήσει πολλές έγκυες γυναίκες και πολλά ζευγάρια που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Όλοι θυμόμαστε πως στις αρχικές φάσεις της πανδημίας, λόγω της αβεβαιότητας για την ίδια τη φύση της νόσου που προκαλούσε ο κορονοϊός, υπήρχαν πάρα πολλά ερωτήματα και αβεβαιότητες. Για κάποια όμως έχουμε πλέον απαντήσεις.

Οι κίνδυνοι του Covid-19 είναι γνωστοί, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν του θεωρητικού και ανυπόστατου κινδύνου από τον εμβολιασμό για τον Covid-19.

Οι πληροφορίες από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι οι έγκυες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού Covid-19 από τις μη έγκυες (CDC, People with Certain Medical Conditions,Updated Apr. 29, 2021). Μια μεγάλη πολυεθνική μελέτη που παρακολούθησε γυναίκες τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επίσης έδειξε ότι η μόλυνση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης αύξησε τον κίνδυνο επιπλοκών (doi: 10.1515/jpm-2020-0355).

Αυτά είναι τα επιστημονικά ευρήματα που πρέπει να γνωρίζουν καταρχάς τα ζευγάρια που επιθυμούν ή σχεδιάζουν εγκυμοσύνη. Και ταυτόχρονα επισημαίνουν την ανάγκη του εμβολιασμού για την πρόληψη του σοβαρού Covid-19 σε εκείνες που είναι έγκυες.

Ωστόσο, οι έγκυες εξακολουθούν να ανησυχούν για τη λήψη του εμβολίου, όπως είπα, εν μέρει επειδή αποκλείστηκαν από τις πρώτες δοκιμές εμβολίων Covid-19. Είναι απίστευτο όμως πως ο σκόπιμος αποκλεισμός των εγκύων από τις πρώτες δοκιμές, προκάλεσε τελικά ανησυχία αντί να ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών.

Είχα αναφερθεί παλιότερα σε κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τις θηλάζουσες από το Ισραήλ. Στις ΗΠΑ η εφαρμογή (για κινητά) V-safe αναπτύχθηκε για την καταγραφή δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού εκτός των κλινικών δοκιμών. Αυτό το διαδικτυακό εργαλείο, που συλλέγει εθελοντικά δεδομένα από άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Covid-19, περιλαμβάνει και ένα μητρώο εγκυμοσύνης: δηλαδή συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την περίοδο πριν και μετά από αυτή.

Επίσης, πλέον διεξάγονται και κλινικές δοκιμές εμβολίων Covid-19 που περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τα εμβόλια Covid-19 και την εγκυμοσύνη παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής ανοσοποίησης του CDC την 1 Μαρτίου. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια τόσο των εμβολίων Pfizer / BioNTech όσο και της Moderna σε περισσότερες από 30.000 έγκυες. Τα δεδομένα από το μητρώο εγκυμοσύνης V-safe, με σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες, ήταν επίσης καθησυχαστικά.

Πέραν των βρετανικών αρχών που από την αρχή τοποθετήθηκαν θετικά αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων υγειονομικών, και στις ΗΠΑ, 3 από τους κορυφαίους επαγγελματικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στην εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα (American Society for Reproductive Medicine, American College of Obstetricians and Gynecologists & Society for Maternal Fetal Medicine) συστήνουν στις έγκυες καθώς και σε αυτές τις γυναίκες που σκέφτονται την εγκυμοσύνη και στους συντρόφους τους να εμβολιαστούν.

Όπως λέω συχνά, ξέρουμε τους κινδύνους από τη νόσο του Covid-19, και ξέρουμε πως υπερτερούν του θεωρητικού και ανυπόστατου κινδύνου από τον εμβολιασμό για τον Covid-19. Αυτά είναι τα επιστημονικά ευρήματα που πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους».

ieidiseis.gr

You May Also Like

Κορονοϊός: Έκλεισαν τα μπαρ, γέμισαν οι πλατείες

Κορονοϊός: Έκλεισαν τα μπαρ, γέμισαν οι πλατείες

Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Διβάνη προσφέρει €100.000 στον αγώνα κατά του κορονοϊού

Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Διβάνη προσφέρει €100.000 στον αγώνα κατά του κορονοϊού

ΕΟΔΥ: 2 κρούσματα στην Καστοριά – 12 στην Κοζάνη

ΕΟΔΥ: 2 κρούσματα στην Καστοριά – 12 στην Κοζάνη

Από την Παρασκευή ραντεβού για εμβολιασμό ατόμων με σοβαρά νοσήματα

Από την Παρασκευή ραντεβού για εμβολιασμό ατόμων με σοβαρά νοσήματα

Ποδηλασία ενάντια στην πανδημία, αλλά με ασφάλεια

Ποδηλασία ενάντια στην πανδημία, αλλά με ασφάλεια

Εξαδάκτυλος: Οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι

Εξαδάκτυλος: Οι κόποι μας δεν ήταν μάταιοι, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι

Μαθήματα από την Ιταλία και γιατί και η Ελλάδα οδεύει προς ανοσία της αγέλης

Table of Contents Hide Μαθήματα από την Ιταλία και γιατί και η…

Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (03/02) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (03/02) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δύο νέα κρούσματα και 13 δείγματα αρνητικά – Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Καστοριά ανήλθαν στα 18

Δύο νέα κρούσματα και 13 δείγματα αρνητικά – Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην…