Τι είναι η Μυϊκή εξέταση και που βοηθάει/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης


Η εξέταση των μυών είναι μια διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο της σωματικής & κινητικής αξιολόγησης. Η εξέταση των μυών, βοηθάει στο να αξιολογήσουμε τη λειτουργία των μυών του ανθρώπινου σώματος και την σύνδεσή τους με τον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος. Αυτό γίνεται με την εκτέλεση συγκεκριμένων κινητικών μοτίβων από τον ασθενή, και τον θεραπευτή να ελέγχει την ποιότητα της κίνησης, τη δύναμη και τον έλεγχο της κίνησης. Αυτός ο έλεγχος γίνεται οπτικά & αισθητηριακά από τον θεραπευτή, ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της εξέτασης έχει τα χέρια του τοποθετημένα στο σημείο του σώματος του ασθενή το οποίο κινείται. Η αξιολόγηση των μυών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιου πόνους στη μέση, στο γόνατο, στο ισχίο, με προβλήματα στη ΣΣ, αλλά και άλλες διαταραχές. 

Πρωτεύον στόχος της εξέτασης των μυών είναι να εντοπίσουμε ανισορροπίες, δηλαδή τη μη καλή συνεργασία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μυών.  Ο συνδυασμός ενός «σφιχτού» μυ, ενός υπερδραστήριου μυ και ενός πιο χαλαρού μυ, είναι ένας απλός αλλά ακριβής ορισμός της μυϊκής ανισορροπίας. Επειδή οι μυϊκές ανισορροπίες, είναι μια συχνή αιτία τραυματισμών και χρόνιων πόνων ή δυσλειτουργιών, η χρήση της εξέτασης των μυών είναι τόσο σημαντική όσο και μια εξέταση αίματος και ούρων ή μιας ακτινογραφίας. Παρόλο που συνδέεται κυρίως με προβλήματα στους συνδέσμους, τους τένοντες και στα οστά, η μυϊκή ανισορροπία αλλοιώνει βασικές σωματικές μας δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τη στάση του σώματός μας κ.α, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την εξέταση των μυών;

Παρόλο που η εξέταση των μυών πραγματοποιείται από διάφορους επαγγελματίες υγείας, π.χ οι νευρολόγοι μπορεί να πραγματοποιήσουν μία εξέταση των μυών  για να αποκλείσουν σοβαρές παθήσεις, οι φυσιοθεραπευτές για να αποτιμήσουν τον βαθμό αναπηρίας ενός ασθενή, οι προπονητές για να αξιολογήσουν έναν τραυματισμό στον αθλητή τους, ο ποιο κατάλληλος και καλά εκπαιδευμένος για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη εξέταση, είναι ένας κινησιολόγος. Η κινησιολογία, είναι η επιστήμη η οποία συνδέεται στενά με την μυϊκή εξέταση, διότι αναφέρεται στη μελέτη της ανθρώπινης κίνησης.

Ένας κινησιολόγος, μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της μυϊκής εξέτασης καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο επαγγελματία υγείας. Αυτό συμβαίνει διότι η καλή γνώση της κινησιολογίας, βοηθάει και στην καλύτερη πραγματοποίηση της εξέτασης (π.χ της στάσης σώματος, της βάδισης και άλλων κινήσεων), αλλά και στην καλύτερη κατανόηση & αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Γιατί να πραγματοποιήσω τη μυϊκή εξέταση;

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα είδη αξιολόγησης και θεραπείας περιλαμβάνουν στο πρωτόκολλο τους, την μυϊκή εξέταση και τη χρήση της κινησιολογίας. Μάλιστα δεκάδες χιλιάδες ειδικών σε όλο τον κόσμο, σε νοσοκομεία, κλινικές, ιδιωτικά ιατρεία, αθλητικές ομάδες χρησιμοποιούν κάποιο είδος μυϊκής εξέτασης, ενώ κάθε χρόνο δημοσιεύονται πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά γι’ αυτό το θέμα.

Η μυϊκή εξέταση αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης σωματικής αξιολόγησης γιατί μπορεί να εντοπίσει την αιτία χρόνιων πόνων, μυοσκελετικών παθήσεων και τραυματισμών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που ακολουθεί ο ασθενής, και στη συνέχεια να αποφασιστεί εάν αυτές πρέπει να συνεχιστούν ή να τροποποιηθούν.

Στο Functional Movement, όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουμε στηρίζονται στη μυϊκή εξέταση, διότι είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος στο να αντιμετωπίσουμε χρόνιες καταστάσεις. Με την μυϊκή εξέταση αποκαλύπτουμε ουσιαστικά τις δυσλειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, κάτι που μας βοηθάει στο να κατανοήσουμε  καλύτερα τις αιτίες που προκαλούν τις δυσλειτουργίες αυτές. Και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε το κατάλληλο και εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Επίσης το θετικό αυτής της προσέγγισης είναι ότι και η ίδια η εξέταση, αλλά και το θεραπευτικό πρόγραμμα αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα ως σύνολο και όχι ως μία απομονωμένη περιοχή. Διότι η αιτία του πόνου, τις περισσότερες φορές βρίσκεται μακριά από το σημείο του πόνου.

Πλέον εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πραγματοποιούν κάθε χρόνο μυϊκή εξέταση, όχι μόνο για να εντοπίσουν την αιτία των πόνων που τους ταλαιπωρούν, αλλά και για να προλάβουν μελλοντικούς πόνους & τραυματισμούς. Αν θέλετε και εσείς να πραγματοποιήσετε μία μυϊκή εξέταση απευθυνθείτε στο Functional Movement. 

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

 

 

You May Also Like

Καστοριά: Μεγάλη ανάγκη για αίμα

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καστοριάς λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή

Από τι μας προστατεύει το μουρουνέλαιο;

Από τι μας προστατεύει το μουρουνέλαιο;

Απρόσμενα αισιόδοξη έρευνα: Άνοια και Αλτσχάιμερ μειώνονται θεαματικά ανά δεκαετία

Απρόσμενα αισιόδοξη έρευνα: Άνοια και Αλτσχάιμερ μειώνονται θεαματικά ανά δεκαετία

ΕΚΑΒ: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα, σφήκα ή μέδουσα – Πως φεύγει ο πόνος

ΕΚΑΒ: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα, σφήκα ή μέδουσα – Πως…

Πώς μπορεί να προπονηθεί ο εγκέφαλος για να θυμάται καλύτερα;

Θα κατεβάζατε μία εφαρμογή στο κινητό σας που θα υποσχόταν βελτίωση μνήμης;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

Tips για την αντηλιακή προστασία σας

Tips για την αντηλιακή προστασία σας

Προβλήματα υγείας από την υπερβολική χρήση αντισηπτικών

Ανησυχίες από τους επιστήμονες από την αλόγιστη χρήση αντισηπτικών

Λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά και δεν υποψιάζεστε!

Λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά και δεν υποψιάζεστε!

Κινόα: 5 πειστικοί λόγοι να την εντάξουμε στη διατροφή μας

Κινόα: 5 πειστικοί λόγοι να την εντάξουμε στη διατροφή μας