Τα επόμενα βήματα μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ και την απόφαση έλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα

Η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η πρώτη υπηρεσία στο ελληνικό Δημόσιο στην οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κορονοϊό στη χώρα μας. Η απόφαση ήδη προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και αποτελεί προάγγελο εξελίξεων, καθώς το θέμα έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση και έχει λάβει θέση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων όσοι υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών, την ευρέως γνωστή ως ΕΜΑΚ, οι οποίοι αν δεν εμβολιαστούν, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες. Η διαταγή του αρχηγείου της Πυροσβεστικής ορίζει ότι στο εξής στην ΕΜΑΚ θα υπηρετούν υποχρεωτικά μόνο όσοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό.

 

Σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση τους στις εν λόγω υπηρεσίες από άλλου υπάλληλους του ΠΣ που θα έχουν εμβολιαστεί .Με απλά λόγια όσοι δεν εμβολιάζονται  θα απομακρύνονται από την ΕΜΑΚ και θα αντικαθίστανται.

Οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο να κάνουν το εμβόλιο έως τις 11 Ιουνίου και τρεις ημέρες περιθώριο, δηλαδή μέχρι τις 21 του μήνα, να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους. Τα ζητήματα ωστόσο που τίθενται είναι αρκετά. Το ένα αφορά την επιβολή εμβολιασμού ως προϋπόθεση εργασίας -κάτι που παρατηρείται πρώτη φορά και δεν έγινε ούτε για τους υγειονομικούς- και το δεύτερο το τι θα συμβεί σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, αφού πρόκειται για άνδρες με ειδική εκπαίδευση.

Τι λέει το αρχηγείο

Από την πλευρά του, το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος κάνει λόγο για μια απόφαση προς θετική κατεύθυνση που έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η ΕΜΑΚ υπάγεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συνδράμει στην Ελλάδα και τοι εξωτερικό με τον εμβολιασμό να αποτελεί στοιχείο εξασφάλισης αδιάληπτης επιχειρησιακής λειτουργίας. Ξεκαθαρίζεται πως όσοι για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν απομακρύνονται από το σώμα απλά μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες.

ethnos.jpg
ethnos_2.jpg

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Ο εμβολιασμός για κάποιους θα είναι υποχρεωτικός» είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha, διευκρινίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται απόλυση αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί». Ακριβώς σε αυτό το μοντέλο ξεκινά να εφαρμόζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ στη δημόσια συζήτηση έχει τεθεί εδώ και καιρό το ζήτημα, ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων -ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», ήταν η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ίδια συνέντευξη, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί. «Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο» είχε αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ στο Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί «πρόβα τζενεράλε» ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στη συνέχεια.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Ρούμπεν Σεμέδο: «Η Χουβιάνα συγχωρεί την προδοσία»

Ο Ρούμπεν Σεμέδο βρέθηκε κατηγορούμενος για ομαδικό βιασμό μιας 17χρονης, γεγονός που απασχόλησε τα…

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται στις περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εάν συνεχιστεί η δραματική αύξηση κρουσμάτων…

Τροπολογία: Τι ισχύει φέτος για την παραχώρηση αιγιαλού & παραλίας

Τροπολογία: Τι ισχύει φέτος για την παραχώρηση αιγιαλού & παραλίας

Τέλος στη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα

Τέλος στη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα

Ματίνα Παγώνη: «Φοβάμαι πολύ. Κάνω έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους»

Ματίνα Παγώνη: «Φοβάμαι πολύ. Κάνω έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα…

Λιβύη: Η Ελλάδα έτοιμη να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

Λιβύη: Η Ελλάδα έτοιμη να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

Politico: Το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή αναφέρεται σε «αρκετά εκατομμύρια ευρώ»

Το δημοσίευμα επικαλείται το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Εύας Καϊλή που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους

Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ: Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τους Έλληνες, όπως τους Κούρδους

Βίντεο: Εικόνες ντροπής στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης – Λιποθυμίες, βρισιές, ψιλές και… 100 χρόνια πίσω

Βίντεο: Εικόνες ντροπής στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης – Λιποθυμίες, βρισιές,…

ΔΕΗ: Νυχτερινό ρεύμα για το χειμερινό ωράριο 2017

ΔΕΗ: Νυχτερινό ρεύμα για το χειμερινό ωράριο 2017