Για τα εμβόλια, τα αντισώματα και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μίλησαν ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Για τα εμβόλια, τα αντισώματα και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μίλησαν ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

“Όταν το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μπορούμε να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Το CDC έχει δώσει οδηγία για μη ανάγκη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους”, ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και συγκεκριμένα για αυτή που παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων, οι οποίοι συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ανησυχούν τους ειδικούς.

Τόνισε δε, ότι αν συνεχίσει αυτή η διαδικασία των μεταλλάξεων, όπως και στην Ινδία, κάποια από τις νέες που θα εμφανιστούν μπορεί να βγει ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η νέα μελέτη του ΕΚΠΑ για τα εξουδετερωτικά αντισώματα από τα εμβόλια έδειξε ότι υπερέχει η Pfizer σε αντισώματα όταν έχει χορηγηθεί και η δεύτερη δόση. Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, προτείνουν οι ειδικοί να γίνεται η δεύτερη δόση της AstraZeneca νωρίτερα, στις 8 εβδομάδες.

Το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει πάνω από 90% στα αντισώματα, 50 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους εμβολιαστικούς ρυθμούς όπως είναι και να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο.

Ο κ. Μανωλόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τον συνδυασμό των εμβολίων, είπε ότι δεν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα υπέρ ή κατά. “Θα μπορούσε να γίνει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”.

Εξήγησε, επίσης, ότι όσοι έχουν νοσήσει, έχουν προσωρινά αντισώματα, αλλά το εμβόλιο θα τους εξασφαλίσει για περισσότερο καιρό ανοσία.

Αν κάποιος νοσήσει μια φορά, τη δεύτερη φορά νοσεί ελαφρύτερα, ενώ αν μολυνθεί από μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να προκύψει σοβαρότερη λοίμωξη, προσέθεσε.

Τέλος, στο πεδίο ανάπτυξης ειδικού αντιικού φαρμάκου για τον κορονοϊό, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι θα το λαμβάνουν εκείνοι που έχουν μολυνθεί και θα χορηγείται ανεξαρτήτως του εμβολίου. Το εμβόλιο είναι για την πρόληψη, ενώ το φάρμακο θα παρεμποδίζει την εξέλιξη της νόσου, εξήγησε.

Σχετικά με τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, είπε ότι “θα πάμε συνολικά ως κοινωνία σε μια χαλάρωση των μέτρων χωρίς να γίνονται διακρίσεις υπέρ όσων έχουν εμβολιαστεί.”

ΠΗΓΗ:https://www.thetoc.gr/

You May Also Like

Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς στην Καστοριά την Πέμπτη 07/01/2021

  Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς  στην Καστοριά την Πέμπτη …

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 1152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 1152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα

Έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και τις επιχειρήσεις

Έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία…

Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Π.Ε. Κοζάνης

Table of Contents Hide Η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Π.Ε.…

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ δωρίζει πλήρη εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης για 24 κλίνες Μ.Ε.Θ.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ δωρίζει πλήρη εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης για 24 κλίνες Μ.Ε.Θ.

16.624 κρούσματα, 44 μόλις νεκροί: Γι’ αυτό η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο. Κάτω από 0,28%

16.624 κρούσματα, 44 μόλις νεκροί: Γι’ αυτό η Γερμανία έχει το χαμηλότερο…

Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΓΓΠΠ για τον Κορωνοϊό για τις ευπαθείς ομάδες – Μένουμε Σπίτια μας

Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΓΓΠΠ για τον Κορωνοϊό για τις ευπαθείς ομάδες…

Ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Π.Ε. Κοζάνης

Table of Contents Hide Επιπλέον η επιτροπή αναφέρει πως η Δ/νση Δημόσιας…

Τέλος το έντυπο μετακίνησης, ποιους αφορά – Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τέλος το έντυπο μετακίνησης, ποιους αφορά – Τι αλλάζει για τους ελεύθερους…

Κορονοϊός – Σουηδία: «Όχι» στους εμβολιασμούς παιδιών 5 – 11 αποφάσισαν οι ειδικοί

Κορονοϊός – Σουηδία: «Όχι» στους εμβολιασμούς παιδιών 5 – 11 αποφάσισαν οι…