Μαρία Σπυράκη: Να διευκολύνουμε  την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία ,αναβαθμίζοντας τις υποδομές φυσικού αερίου

 

Στις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Ε.Ε. και να δημιουργήσει μονάδες παραγωγής υδρογόνου, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ,  Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση για τη «στρατηγική για το υδρογόνο». Ενώπιον της για την Ενέργεια Κάρντι Σίμπσον, η ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ  επισήμανε  την ανάγκη η ΕΕ  να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως τα νησιά και οι περιοχές μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συναφών υποδομών. Ειδικότερα η κα Σπυράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί η αναβάθμιση και η επανακατεύθυνση των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο ώστε να είναι ετοιμαστούν κατάλληλα για τη μεταφορά υδρογόνου. 

 

«Το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας. Δεν είναι η “ασημένια σφαίρα” για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος, αλλά είναι ο ενεργειακός φορέας που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο», υπογράμμισε η κα Σπυράκη, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές που θα συμπληρώνεται από υδρογόνο «χαμηλού άνθρακα», και να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη ζήτηση στη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού.

 

 Η ΕΕ έχει αναπτύξει τη στρατηγική για το υδρογόνο έχοντας θέσει ως στόχο να εγκαταστήσει 6 GW ηλεκτρολύτες ως το 2024 για να παράγονται 1 εκ.τόνοι υδρογόνου. Στην επόμενη φάση ως το 2030 ο στόχος της ΕΕ είναι η εγκατάσταση τουλάχιστον 40 GW ηλεκτρολυτών για την παραγωγή 10 εκ. τόνων υδρογόνου.    

       

         Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη στην Ολομέλεια έχει ως εξής:

 

Το υδρογόνο αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας,προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών στα μέσα του αιώνα. Δεν είναι η “ασημένια σφαίρα” για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού μας μείγματος, αλλά είναι ο ενεργειακός φορέας που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο.

 

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές και να ληφθεί υπόψη η πρόσθετη ζήτηση στη μελλοντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ωστόσο, ο ρόλος που θα έχει το χαμηλών σε άνθρακα εκπομπών υδρογόνο σε μια αρχική φάση ανάπτυξης της παραγωγής είναι πολύ σημαντικός, συμπεριλαμβανομένου του μπλε υδρογόνου που παράγεται από φυσικό αέριο, αυξάνοντας προοδευτικά το ποσοστό της παραγωγής του πράσινου υδρογόνου, μέχρι να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με 100% πράσινο υδρογόνο.

 

 

 

Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις κατάλληλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και δέσμευσης και χρήσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS & CCU). Ταυτόχρονα, πρέπει να παράσχουμε ασφάλεια στους πολίτες μας αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες τους με υπευθυνότητα. Τέλος, ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας, ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή υδρογόνου σε λιγότερο συνδεδεμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως τα νησιά και οι περιοχές μετάβασης, όπως η Δυτική Μακεδονία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη των συναφών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του αναπροσανατολισμού και της μετασκευής των υπαρχουσών υποδομών.

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

You May Also Like

Δύο φορτηγά αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς συνανθρώπους μας αναχώρησαν από τον Δήμο Καστοριάς

Δήμος Καστοριά

Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για διακεκριμένη κλοπή

Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση…

Ξυλόγλυπτες μορφές δύο ανθρώπων που κρατούν ανοικτό βιβλίο, ευρισκόμενες σε τέμπλο ναού της Καστοριάς (18ος αιών)/Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

  Ξυλόγλυπτες μορφές δύο ανθρώπων που κρατούν ανοικτό βιβλίο, ευρισκόμενες σε τέμπλο…

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Αυγή

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην Αυγή

Τον Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Καστοριάς επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Παπαευσταθίου Νικόλαος

Τον Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Καστοριάς επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Παπαευσταθίου Νικόλαος

Η παράταξη “Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς” για το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

  Η παράταξη “Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς” για το  τελευταίο Δημοτικό…

Απόφαση έγκρισης και προκήρυξης 7 επιπρόσθετων θέσεων μονίμων ιατρών του Ε.Σ.Υ. σε νοσοκομεία της Περιφέρειας

Η περιφερειακή αρχή χωρίς να έχει η περιφέρεια την αρμοδιότητα της υγείας,…

ΟΛΟΙ οι φίλοι του Μπάμπη Στεφανίδη τραγουδούν μαζί “ΖΩ” (βίντεο)

ΟΛΟΙ οι φίλοι του Μπάμπη Στεφανίδη τραγουδούν μαζί “ΖΩ” (βίντεο)

Η τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς από τον κ. Αγγελή και την «Εν Τιμή Πρόταση»

Η τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς από τον κ. Αγγελή και την «Εν…

Η Μαρία Αντωνίου στην 1η σύσκεψη της Ολομέλειας του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη νέα χρονιά

  Στην πρώτη σύσκεψη της Ολομέλειας του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων…