ΕΕ: Η σύσταση του Συμβουλίου αφορά «ταξιδιώτες χωρίς κίνδυνο»

Τι αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές για τη σύσταση του Συμβουλίου για τα ταξίδια από τρίτες χώρες στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου, όποιος πολίτης τρίτης χώρας είναι εμβολιασμένος με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ μπορεί να εισέλθει στην Ε.Ε. για τουρισμό ή για όποιο άλλο λόγο θέλει, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του, δηλαδή ακόμη κι αν η χώρα του είναι «κόκκινη», σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή.

Εάν μία χώρα είναι «πράσινη», δηλαδή έχει 75 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, δείκτη θετικότητας κάτω από 4% ανά 100.000 τις τελευταίες 7 ημέρες και τεστ πάνω από 300 ανά 100.000 ημέρες τις τελευταίες 7 ημέρες, οι πολίτες της μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ ακόμη και μοριακό τεστ, διευκρινίζει η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Άλλη πηγή εξηγεί ότι η σύσταση κάνει λόγο για «ταξιδιώτες χωρίς κίνδυνο» και όχι για «χώρες χωρίς κίνδυνο». Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έξαρση σε μία χώρα, παίρνει σειρά ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που πρακτικά λαμβάνει μέτρα για αναστολή της διασποράς, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Νωρίτερα σήμερα, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν πως οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στην Ε.Ε. στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία, πάντως, δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

ieidiseis.gr