Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση κατέθεσε η ΕΕ προς άρση του βέτο της Βουλγαρίας

Πρόταση για την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου η δεύτερη να μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κόμισαν κατά τις επισκέψεις τους σε Σόφια και Σκόπια υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέι.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στο μπλοκ, ωστόσο η Βουλγαρία έχει αρνηθεί την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν σήμερα, Παρασκευή, συναντήσεις με τις πολιτειακές και πολιτικές ηγεσίες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση του με τους κ.κ. Σίλβα και Βαρχέι επιβεβαίωσε ότι οι δύο αξιωματούχοι κόμισαν πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ως «καλή βάση» για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της χώρας του με τη Βουλγαρία.

«Είναι σημαντικό, αυτήν τη στιγμή, να πούμε ξεκάθαρα και υπεύθυνα ότι η πρόταση είναι μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, μία λύση που θα εξαλείψει όλα τα εμπόδια και θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, η οποία στη ουσία σηματοδοτεί και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η προτεινόμενη λύση δεν εισέρχεται στο θέμα της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, κάτι που ικανοποιεί την βασική θέση μας» συμπλήρωσε.

 

Δεν έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της πρότασης των Βρυξελλών, ωστόσο ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σβέτλαν Στόεφ, μετά τη συνάντηση του με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους δήλωσε ότι η Σόφια δεν δύναται να μεταβάλει την θέση της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία.«Είμαστε έτοιμοι για έναν υπεύθυνο, ανοιχτό και πλήρη διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία. Περιμένουμε από την πιο κοντινή μας χώρα στην περιοχή να εργαστεί με ειλικρινές και εποικοδομητικό πνεύμα. Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης συνέχεια και δεν μπορεί να αναμένεται καμία αλλαγή στην εθνική θέση της Βουλγαρίας σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε ο Σβέτλαν Στόεφ.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη μικρότερη γειτονική της χώρα λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα.

Τον Μάρτιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και το θέμα της διεύρυνσης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο βαλκανικές χώρες αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr/

You May Also Like

Οι αντιεμβολιαστές στην Ελλάδα: Οι αρνητές, οι ψεκασμένοι και οι επιφυλακτικοί – Αυτό είναι το προφίλ τους

Table of Contents Hide Αντιεμβολιαστές και διστακτικοίΟι αρνητές και το “μπόλι”Τι λένε…

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ισχυρή σύσταση Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ισχυρή σύσταση Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Τζανάκης: Το πιθανότερο σενάριο για Αύγουστο δείχνει 4.000 κρούσματα ημερησίως

Τι πρέπει να γίνει με τις κατασκηνώσεις για να μην μετατραπούν σε…

Ποιοι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται την άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης

Ποιοι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται την άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης

Σφοδρό τροχαίο ατύχημα στη Πέλλα – Αυτοκίνητο κόπηκε στα δύο (ΕΙΚΟΝΕΣ).

Σοκαριστικό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από την Αριδαία Πέλλας.

Συνάντηση Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη με αντιπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα

Συνάντηση Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη με αντιπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην…

Πούτιν: Αν η Δύση θέλει να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης, ας προσπαθήσει

Η Ρωσία «δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τα σοβαρά πράγματα» στην Ουκρανία, δήλωσε…

Κώστας Μπακογιάννης: Έστειλαν απειλητική επιστολή με σφαίρα από 45άρι στον δήμαρχο Αθηναίων

Με 45άρι είχε εκτελέσει η 17Ν τον πατέρα του, Παύλο Μπακογιάννη

Πανελλήνια συγκίνηση για Ιακωβίδη – Μήνυμα Αντετοκούνμπο, συγγνώμη από Πύρρο Δήμα – Επικοινωνία χορηγών μαζί του

Άμεση ήταν η κινητοποίηση πολλών φορέων αλλά και χορηγών για να στηρίξουν…

Δ. Κουτσούμπας για “sugar daddies”: Τους εμπόρους λευκής σαρκός καταγγείλαμε και όχι τις γυναίκες – θύματα

Ενοχλεί η αποκάλυψη της πραγματικότητας