Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από Σεπτέμβριο

Πέννυ Μπουλούτζα

Για τον Σεπτέμβριο παραπέμπει τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών η κυβέρνηση. Μετά τη σχετική απόφαση για την ΕΜΑΚ, όλοι αναμένουν το επόμενο βήμα των Αρχών όσον αφορά την επιβολή του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών και κυρίως στους υγειονομικούς. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, αυτή η φάση της μάχης με τον κορωνοϊό, και εφόσον προχωράει γρήγορα το πρόγραμμα εμβολιασμού, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις.

«Καλύτερα η πειθώ από την επιβολή», επισημαίνει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Γιώργος Χρούσος, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Οπως αναφέρει ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, στα ομοσπονδιακά νοσοκομεία υπήρχε όρος για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και όποιος δεν εμβολιαζόταν τον τοποθετούσαν σε υπηρεσία στην οποία δεν είχε επαφή με ασθενείς. «Για την ομάδα των υγειονομικών θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν δεν εμβολιαστούν κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους. Αλλωστε υπάρχει ήδη νόμος στη χώρα μας που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας, σε περιόδους μεγάλων επιδημικών εξάρσεων, να διατάξει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Απλώς αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί», επισημαίνει ο κ. Χρούσος και προσθέτει: «Ωστόσο, προς το παρόν δεν χρειάζεται να βιαστούμε, ειδικά όταν ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και έως τον Ιούλιο εκτιμάται ότι το 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην «Κ» σημειώνει ότι η υποχρεωτικότητα δεν ισχύει σε καμία ιατρική πράξη. «Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που καθιστούν τον εμβολιασμό αναγκαίο, και πιστεύω ότι όσοι υγειονομικοί θέλουν αυτή την εποχή να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Εκτιμώ μάλιστα ότι όταν θα υπάρξει η τεκμηρίωση για το εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ή όχι τον ιό, τότε θα τεθεί σε τελείως διαφορετική βάση το ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως και την προηγούμενη εβδομάδα είχε εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ. Στον ιδιωτικό τομέα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 88%, 62% και 63%. Κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, πολλοί από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, και με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα αντισώματα και δεν εμβολιάζονται, είτε περιμένουν να εμβολιαστούν. Αν και υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στα ποσοστά των εμβολιασμένων υγειονομικών, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα ποσοστά για την εποχική γρίπη των τελευταίων ετών είναι σαφώς αυξημένα. Πέρυσι εμβολιάστηκε έναντι της γρίπης το 38,8% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το 58% στα Κέντρα Υγείας, πρόπερσι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 30,7% και 43,7% και πριν από έξι χρόνια (περίοδος εποχικής γρίπης 2015-2016), 10,9% και 24,3%.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

140 εκατομμύρια ευρώ και περισσότερα από 500 στελέχη στις δασικές υπηρεσίες της χώρας, με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Το σχέδιο περιλαμβάνεται στη θεσμοθετημένη από τον Νοέμβριο 2018 Εθνική Στρατηγική για τα Δάση. Το Σχέδιο Δράσης αφορά τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών για τα έτη 2019-2021. Με διυπουργική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το ΥΠΕΝ προχωρά στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας. Η χρηματοδότηση του έργου για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 140.000.000 ευρώ και αφορά τόσο πόρους, που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΥΠΕΝ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσο και από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το ανθρώπινο δυναμικό περιλαμβάνει την πρόσληψη 200 μονίμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Οι επιστήμονες αυτοί θα απασχοληθούν τόσο στο θέμα των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας όσο και στην εκτέλεση των έργων αυτών. Η βασική καινοτομία του Σχεδίου Δράσης είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία τεχνικών εργαλείων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους κατοικίας. Ο άξονας αυτός θα χρηματοδοτηθεί με 1.130.000 ευρώ, για να γίνει εντοπισμός των περιοχών δασών-κατοικιών άμεσης προτεραιότητας (hot spots), να δημιουργηθούν ειδικά σχέδια πρόληψης για τη ζώνη αυτή, να εφαρμοσθούν αυτά πιλοτικά σε τρεις περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν. Παράλληλα, υπάρχει χρηματοδότηση και δράση για την εκπαίδευση της κοινωνίας και τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο. Στον άξονα της πρόληψης πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα, δημιουργούνται με σύγχρονα εργαλεία τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της καύσιμης ύλης και του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. Η διαχείριση των δασών συμβάλλει ταυτόχρονα και στην παραγωγή δασικών προϊόντων (τεχνικής ξυλείας και καυσόξυλων) για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και λοιπών φορέων της οικονομίας. Τις επόμενες ημέρες το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών θα δημοσιευτεί ως Υπουργική Απόφαση σε ΦΕΚ.

140 εκατομμύρια ευρώ και περισσότερα από 500 στελέχη στις δασικές υπηρεσίες της…

Ρόδος: Απεργία πείνας με αίτημα…την αποπληρωμή των χρεών στη ΔΕΗ – Η απεγνωσμένη επιχειρηματίας

Ένα ύστατο μέσο χρησιμοποιεί μια επιχειρηματίας από τη Ρόδο για να καταφέρει…

Προειδοποίηση δήμων: Φυλάκιση & πρόστιμο για όσους δεν καθαρίζουν οικόπεδα, ακάλυπτους χώρους

Προειδοποίηση δήμων: Φυλάκιση & πρόστιμο για όσους δεν καθαρίζουν οικόπεδα, ακάλυπτους χώρους

Twitter και Facebook πλησιάζουν επικίνδυνα προς “παγόβουνο” τύπου Τιτανικού

Η αναδιάρθρωση είναι μια φρικτή περίοδος για το προσωπικό οποιασδήποτε εταιρείας, είναι…

Αυξάνονται οι πειραγµένες αντλίες

Το πρόβλημα της παραβατικότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα αποτελεσματικό σύστημα εισροών – εκροών

ΕΛΑΣ: Έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

ΕΛΑΣ: Έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της…

Μαρτυρία στο MEGA – Έχει εμβολιαστεί εδώ και 3,5 μήνες, όμως νοσεί και της χορηγείται οξυγόνο

Μαρτυρία στο MEGA – Έχει εμβολιαστεί εδώ και 3,5 μήνες, όμως νοσεί…

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην…

Σχοινούσα: Φωνές τρόμου στο «Εξπρές Σκοπελίτη» που πήγε να δέσει με 9 μποφόρ

Σχοινούσα: Φωνές τρόμου στο «Εξπρές Σκοπελίτη» που πήγε να δέσει με 9…

Στο Παπαγεωργίου ο Αδωνις Γεωργιάδης συνάντησε τον πρώτο ασθενή [Βίντεο]

Πρεμιέρα για τα απογευματινά χειρουργεία