Αποκάλυψη Bloomberg: Έλληνας ο ένας από τους επιβάτες που κατέβηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair στο Μινσκ

Ένας εκ των πέντε επιβατών που αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας από το αεροσκάφος της Ryanair που “κατέβασε” από τους αιθέρες το καθεστώς Λουκασένκο την Κυριακή ήταν Έλληνας, σύμφωνα με πηγή με γνώση της υπόθεσης την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Εκτός του Λευκορώσου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του, οι οποίοι συνελήφθησαν και του φερόμενου ως Έλληνα πολίτη, οι άλλοι δύο αποβιβασθέντες, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν Λευκορώσοι.

Ο λόγος για τον οποίο οι τρεις αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος δεν έχει γίνει γνωστός.

“Θεωρούμε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ορισμένοι πράκτορες της KGB, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο Μινσκ”, είχε δηλώσει χθες ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary, σε δηλώσεις του στο RTE Radio.

Ρωσικές πηγές: Ζήσης Ιάσων ή Ιάσωνος, ο Έλληνας επιβάτης

Tην ώρα που το δημοσίευμα του Bloomberg προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την επιχείρηση και τη δράση ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης από την άλλη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό, μεταδίδουν τα ονόματα των επιβατών αυτών, (Αλεξάνδρα Σταμπρέντοβα, Σεργκέι Κουλακόφ, Ζήσης Ιάσων ή Ιάσωνος σύμφωνα με ρωσικές πηγές) οι οποίοι μάλιστα μίλησαν και στο τηλεοπτικό δίκτυο Belarus 1 της Λευκορωσίας δηλώνοντας απλοί επιβάτες. Και οι τρεις ισχυρίστηκαν πώς τελικός προορισμός τους ήταν το Μινσκ και θα έφταναν εκεί μέσω Βίλνιους οπότε δεν υπήρχε λόγος να επιβιβαστούν και πάλι στο αεροπλάνο και έμειναν στο Μινσκ.

Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες το βράδυ να επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών, ενώ κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες τους να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και εξουσιοδότησαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε ενέργειες ώστε να απαγορευτούν οι αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας από ευρωπαϊκούς ουρανούς και αεροδρόμια, δήλωσε εκπρόσωπος.

Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες του μπλοκ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των αντιφρονούντων Ρομάν Προτάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα, καθώς και έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό της Κυριακής κατά το οποίο η Λευκορωσία ανάγκασε μια πτήση της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Λετονία, αφότου ενημέρωσε ότι απέλασε τον πρέσβη της Λευκορωσίας και όλους τους διπλωμάτες σε μια απάντηση στο Μινσκ, το οποίο είχε πει στον επιτετραμένο του κράτους της Βαλτικής να φύγει.

Τώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι υπουργοί της ΕΕ θα αναλάβουν να επισημοποιήσουν αυτές τις πολιτικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον Μπάρεντ Λάιτς, εκπρόσωπο του προέδρου της συνόδου κορυφής της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, μετά από δύο ώρες συνομιλιών σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/