«Επιχείρηση-γοητείας» από τον Τούρκο Πρόεδρο

Άνοιγμα προς τον Μπάιντεν επιχείρησε να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του χθες –μέσω τηλεδιάσκεψης- με εκπροσώπους είκοσι αμερικανικών κολοσσών.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η συνάντηση, τον επόμενο μήνα, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

«Αν και η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915 προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στις σχέσεις μας, πιστεύω ότι η συνάντησή μας με τον κ. Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε.

Εξαίροντας τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας και το ότι καταφέρνουν να υπερβαίνουν πάντα τις διαφορές τους, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα είναι επικεντρωμένη στη «μακροχρόνια, ριζωμένη και πολυδιάστατη συμμαχία» με την Ουάσινγκτον.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Coca-Cola, Cisco, Procter & Gamble και Johnson & Johnson.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών έρχεται σε μία χρονική συγκυρία, όπου μια σειρά ζητημάτων έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως η αγορά του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα και η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

«Αν και υπάρχουν διαφορές απόψεων από καιρό εις καιρό, η συνεργασία και η συμμαχία μας κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε είδους δυσκολίες», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Η Τουρκία βλέπει σοβαρές προοπτικές συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, «από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως την ενέργεια και από από το εμπόριο έως τις επενδύσεις», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως το κίνημα Γκουλέν στις Ηνωμένες Πολιτείες και η υποστήριξη των ΗΠΑ στο PKK, είναι σημαντικά για την προώθηση των σχέσεων Άγκυρας-Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία θα παραμείνει η καρδιά τριών ηπείρων»

Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τα στελέχη των αμερικανικών εταιρειών για καλύτερους δεσμούς. «Πιστεύω ότι θα κάνουμε την Τουρκία, η οποία παραμένει να είναι η καρδιά των τριών ηπείρων, μια βάση παραγωγής και ανάπτυξης τεχνολογίας με την υποστήριξή σας», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Παρά τις διάφορες αδικίες που έχουμε υποστεί μέχρι τώρα, έχουμε δείξει μία μέγιστη ευαισθησία, ώστε η πολιτική να μην βλάψει τις επενδυτικές και εμπορικές μας σχέσεις. Υποστηρίζαμε πάντα διεθνείς εταιρείες που επενδύουν στη χώρα μας, δημιουργούν απασχόληση και συμβάλλουν στην οικονομική μας ανάπτυξη», σημείωσε.

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε επίσης να απλοποιήσει τα κίνητρα για επενδύσεις, προκειμένου να επωφεληθούν οι επενδυτές και οι εταιρείες.  Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε δε να μιλήσει και για ανθρώπινα δικαιώματα, προς τέρψη των αυτιών του Τζο Μπάιντεν.

«Με το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρουσιάσαμε κι ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην κοινή γνώμη. Δηλώσαμε τον στόχο μας για ένα νέο πολιτικό σύνταγμα. Αυτές είναι επενδύσεις προστιθέμενης αξίας που χρειάζεται η χώρα μας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/