Έκκληση από τους αγρότες για εισροή εργατών στον πρωτογενή τομέα, εγκλωβισμένοι στις χώρες τους οι αλλοδαποί

Τη στιγμή που η ανεργία στην χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι αγρότες του κάμπου στο Βελεστίνο δεν μπορούν να βρουν χέρια για τις αγροτικές δουλειές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα και θα συνεχιστούν έως και τον Οκτώβριο! Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από το Αερινό κ. Νίκος Αγγελής είπε χαρακτηριστικά πως «δεν ξέρω πως έχουμε 1,5 εκ. άνεργους και να μην έρχονται για δουλειά. Δεν έχουμε κόσμο για τις αγροτικές δουλειές», με τον ίδιο να απευθύνει έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται να στραφούν στη γη και να εργαστούν.
Χωρίς εργατικά χέρια έχουν μείνει οι παραγωγοί της Μαγνησίας και ιδίως της ευρύτερης περιοχής του Βελεστίνου, που τα τελευταία χρόνια κρούουν τον κώδωνα για ερήμωση των περιοχών τους και της πρωτογενούς παραγωγής.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελής ενώ υπάρχουν πολλές εργασίες σε εξέλιξη, με τα κριθάρια, τα σιτηρά, τα δέντρα, τις ελιές και υπάρχει πολλή δουλειά στα χωράφια, εντούτοις δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για να βοηθήσουν.
«Δυστυχώς δεν έχουμε κόσμο. Δεν ξέρω πως έχουμε 1,5 εκ. άνεργους και να μην έρχονται για δουλειά.Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για τη γη. Μαζεύουμε κεράσια, σκαλίζουμε φασόλια ετοιμαζόμαστε για να αλωνίσουμε κριθάρια και μετά σιτηρά και δεν έχουμε κόσμο. Δεν έρχονται οι νέοι, θέλουμε οδηγούς για τα μηχανήματα, τους καλέσαμε, δεν έρχεται κανένας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής.
Ο ίδιος σημείωσε πως παλαιότερα τις αγροτικές εργασίες τις εκτελούσαν οι ντόπιοι με σύσσωμες τις οικογένειες στα χωράφια. Έπειτα ήρθαν οι αλλοδαποί και βοήθησαν πολύ, όμως τώρα λόγω και της πανδημίας, είναι ελάχιστοι αυτοί που βοηθούν στη γη, με ορισμένους αλλοδαπούς να μην μπορούν ακόμη να ταξιδέψουν λόγω των περιορισμών.
«Ή είμαστε τεμπέληδες, ή μάθαμε σε μια νοοτροπία τους νέους να τους ταΐζουμε εμείς οι μεγαλύτεροι ή οι παππούδες με τις συντάξεις. Δεν ξέρω τι να πω. Κάνουμε κάλεσμα να έρθουν να δουλέψουν. Εγώ από 13,5 χρονών φόρτωνα μπάλες με άχυρο. Δεν λέμε να βάλουμε παιδάκια να δουλέψουν, αλλά νέοι άνθρωποι δεν έρχονται για δουλειά να μάθουν πως βγαίνουν τα χρήματα και να τα εκτιμήσουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρόκειται μόνο για ένα μεροκάματο που θα βγάλουν όσοι εργαστούν στη γη, αλλά πολύ περισσότερα μιας και οι αγροτικές εργασίες θα διαρκέσουν έως και τον Οκτώβριο.

Επιτακτική η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ένα άλλο πού σημαντικό θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ο ΕΛΓΑ. Όπως τόνισε ο κ. Αγγελής ο ΕΛΓΑ είναι πλέον ιδιωτικός, είναι μια κοινοπραξία παραγωγών. «Από το 2012 που άλλαξε ο κανονισμός, «έφυγαν» τα χρήματα που έδινε το κράτος και αναλάβαμε εμείς οι παραγωγοί με την εισφορά που πληρώνουμε και έτσι λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Δεν είναι κρατικός, δεν είναι εργαλείο κυβέρνησης για να το χρησιμοποιεί για να δίνει όπου θέλει αυτή χρήματα. Όμως ο κανονισμός του 2012 προβλέπει να δίνει το κράτος 40 εκ. ευρώ για τον κουμπαρά του ΕΛΓΑ, ο οποίος συμπληρώνεται από τα δικά μας χρήματα. Από το 2012 έως και σήμερα το κράτος μας χρωστά 360 εκ. ευρώ!», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής για το τι συμβαίνει στον ΕΛΓΑ.
Μάλιστα, τόνισε με εμφατικό τρόπο πως «Τα χρήματα που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ είναι των αγροτών, των παραγωγών και όχι του κράτους και κανένας βουλευτής ή κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει δικαίωμα να έρχεται, να επισκέπτεται και να τάζει».
Πρόταξε δε και την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς υπάρχουν σημεία και διατάξεις που δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τους παραγωγούς. Ο κ. Αγγελής έδωσε το παράδειγμα της ακαρπίας που σημειώνεται φέτος στις ελιές, λέγοντας πως ορισμένα δέντρα έχουν ξεραθεί κι άλλα δεν έχουν ανθοφορία, όμως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει απώλεια της παραγωγής μόνο σε περίπτωση καύσωνα και θερμοκρασίας 42 βαθμών Κελσίου!
«Πρέπει να καθίσουμε κάτω και να βγάλουμε ένα πλαίσιο που να αντιπροσωπεύει όλους. Αυτό το εργαλείο, που λέγεται ΕΛΓΑ ανήκει στους παραγωγούς και όχι στην κυβέρνηση και τους Βουλευτές», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως εάν ο ΕΛΓΑ βγάλει 100% ζημία, το 25% αφαιρείται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το ποσό που πηγαίνει στους θιγόμενους αγρότες, ενώ αναφέρθηκε και στις τιμές των προϊόντων που δεν είναι σταθερές και πολλές φορές οι παραγωγοί είναι …ριγμένοι.

ΠΗΓΗ:https://magnesianews.gr/