Από τους νοσηλευομένους στις ΜΕΘ σήμερα, το 5% έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 8% έχει προλάβει να κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν πως όσο προχωρούσαν οι εμβολιασμοί, τόσο μειώνονταν, και μάλιστα σημαντικά, ο αριθμός των ηλικιωμένων ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονταν να νοσηλευτούν.

Είναι κάτι που έχει πολλές φορές τονιστεί από τους λοιμωξιολόγους, και στις ενημερώσεις στο υπουργείο Υγείας μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως και η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει αισθητά, αλλά και πως πια νοσηλεύονται στα νοσοκομεία πενηντάρηδες και σαραντάρηδες.

Πρόκειται για στοιχεία που επαληθεύονται και από το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτό, από τους νοσηλευομένους στις ΜΕΘ σήμερα, το 5% έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 8% έχει προλάβει να κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Οι υπόλοιποι είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που δείχνει το “αποτύπωμα” της εμβολιαστικής διαδικασίας στην αποσυμπίεση των νοσοκομείων και στην αποκλιμάκωση του όγκου των διασωληνωμένων ασθενών, αλλά παράλληλα και τις επιπτώσεις από την άρνηση ή την καθυστέρηση του εμβολιασμού.

Από τους ειδικούς εξάλλου, έχει επανειλημμένως επισημανθεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες που δυστυχώς έχουν μείνει πίσω στη διαδικασία, αλλά και για τις κατηγορίες για τις οποίες άνοιξαν τελευταία οι πλατφόρμες των ραντεβού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας:

-Στους 85 και άνω μόλις το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού, αυτό θα ανέλθει στο 67%, ποσοστό πολύ χαμηλό δεδομένου πως η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο

-Στους 80-84, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 70%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 81,75%. Αυτή η ομάδα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις.

-Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 76%.

-Στους 65-69, το 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 76%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 59% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, θα φτάσουν στο ποσοστό 70,5%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 66%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 61%.

-Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 26% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 56%.

-Στους 40-44 το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό με τα ραντεβού ξεπερνάει τα 45%.

ΠΗΓΗ:https://www.thetoc.gr/