Ντροπή για το τένις η απόσυρση της Οσάκα από το Roland Garros – «Περνάω περιόδους κατάθλιψης»

Η απαράδεκτη αντιμετώπιση από την κοινωνία του τένις και των media, του προβλήματος που ταλαιπωρεί την 23χρονη Ναόμι Οσάκα, η απειλή των τεσσάρων Grand Slam για αποκλεισμό και εν τέλει η απόφαση της Γιαπωνέζας πρωταθλήτριας να αποσυρθεί από το τουρνουά, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ψυχικής υγείας των αθλητών

Τελικά η κοινωνία του τένις (αλλά και των media) δεν προστάτευσε τη Ναόμι Οσάκα, η οποία, υπό την πίεση των γεγονότων, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το Roland Garros μετά τη νίκη της στον πρώτο γύρο του γαλλικού όπεν. Η 23χρονη Γιαπωνέζα πρωταθλήτρια, παραμονές του τουρνουά, θέλοντας να αναδείξει το ζήτημα της ψυχικής υγείας των αθλητών (κάτι που αφορούσε βεβαίως και την ίδια προσωπικά) ανακοίνωσε ότι επειδή δεν νιώθει καλά με την έκθεση στα ΜΜΕ, δεν θα λάβει μέρος σε καμία διαδικασία συνέντευξης στη διάρκεια του Roland Garros.

Η Οσάκα «φώναξε» για ένα υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές, αλλά η κοινωνία του τένις αντί να την ακούσει, προτίμησε να την απειλήσει με πρόστιμα και αποβολές! Η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων Grand Slam με την απειλή κυρώσεων, αποτελεί ένα μνημείο ντροπής και απάνθρωπης συμπεριφοράς απέναντι σε έναν αθλητή που απλά θέλει να παίξει τένις αλλά δεν αισθάνεται ψυχικά καλά για να αντιμετωπίσει τον Τύπο, τις κάμερες ακόμη και την επαφή με τους ανθρώπους. Και το δηλώνει δημόσια ότι δεν νιώθει άνετα, καταδεικνύοντας ουσιαστικά (δίχως να το πει ξεκάθαρα την πρώτη φορά) ότι βιώνει κατάθλιψη.

Η απαράδεκτη απειλή των Grand Slam

Κι όμως τα τέσσερα Grand Slam, σε άκρως επιθετικό τόνο, ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων: «Ενημερώσαμε τη Ναόμι Οσάκα ότι εάν συνεχίσει να αγνοεί τις υποχρεώσεις της προς τον Τύπο κατά τη διάρκεια του τουρνουά, θα εκθέσει τον εαυτό της σε πιθανές περαιτέρω συνέπειες παραβίασης του κώδικα συμπεριφοράς» και πρόσθεταν ότι: «Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις επιφέρουν αυστηρότερες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής από το τουρνουά και τη διεξαγωγή έρευνας για μεγαλύτερα αδικήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σημαντικά πρόστιμα και μελλοντικές αποβολές από Grand Slams». Ηδη, αμέσως μετά το πρώτο της παιχνίδι, και δεδομένου ότι απείχε από τη συνέντευξη Τύπου, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15.000 δολαρίων…

Το πρώτο μήνυμα της Οσάκα

Είχε προηγηθεί η πρώτη ανάρτηση της Οσάκα η οποία «φώναζε» για την «ψυχική υγεία» της. Είχε γράψει σε εκείνο το πρώτο μήνυμά της προ ημερών στα social media: «Δεν θα κάνω καθόλου συνεντεύξεις Τύπου στο Roland Garros. Πάντα ένιωθα ότι ο κόσμος δεν έδινε σημασία στη ψυχική υγεία των αθλητών. Καθόμαστε στην καρέκλα και απαντάμε σε ερωτήσεις που έχουμε απαντήσει πολλές φορές ή ερωτήσεις που φέρνουν αμφιβολίες στο μυαλό μας και εγώ προσωπικά δεν θέλω να εκθέσω τον εαυτό μου σε κόσμο που με αμφισβητεί. Έχω δει πολλά βίντεο από αθλητές που ξεσπάνε στις αίθουσες Τύπου, μετά από ήττες. Η όλη κατάσταση είναι σαν κάποιος να βρίσκεται κάτω και να συνεχίζεις να τον κλωτσάς και δεν βρίσκω το λόγο να συμβαίνει αυτό.

Δεν θα δώσω συνεντεύξεις και δεν είναι κάτι προσωπικό με το τουρνουά ή με κάποιους δημοσιογράφους. Με τους περισσότερους, έχω καλή σχέση. Ωστόσο, τα τουρνουά πρέπει να σταματήσουν να απειλούν τους αθλητές πως αν δεν δώσουν συνέντευξη Τύπου θα τους επιβληθεί χρηματική ποινή και να σταματήσουν να αγνοούν τη ψυχική μας υγεία. Ελπίζω το ποσό που θα με τιμωρήσει το τουρνουά για όλο αυτό, να πάει σε μια φιλανθρωπία που έχει να κάνει με τη ψυχική υγεία».

Αδειασμα από τένις, ΜΜΕ και συναθλητές

Oι αρχές του τένις όμως δεν συγκινήθηκαν από αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα προβαίνοντας σε απειλές εφόσον η Οσάκα θα τηρούσε την απόφασή της να μην συμμετάσχει σε κανενός είδος επαφή με τα ΜΜΕ, που επίσης την… άδειασαν και έσπευσαν ακόμη και να την ειρωνευτούν ότι «παίζει το χαρτί της ψυχικής υγείας». Μέχρι και συναθλητές της δεν στάθηκαν στο πλευρό της ευάλωτης αθλήτριας, όπως για παράδειγμα ο Ράφα Ναδάλ, ο οποίος είπε: «Σέβομαι την απόφασή της, όμως εμείς οι αθλητές θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ερωτήσεις και να προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση. Την καταλαβαίνω, αλλά χωρίς τους δημοσιογράφους, τους ανθρώπους που φυσιολογικά ταξιδεύουν και γράφουν τα νέα και τις επιτυχίες που κάνουμε σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα δεν θα ήμασταν οι αθλητές που είμαστε σήμερα. Δεν θα είχαμε τόση αναγνωρισιμότητα, δεν θα ήμασταν τόσο δημοφιλείς. Την καταλαβαίνω, λοιπόν, όμως εγώ θεωρώ ότι τα media είναι σημαντικό κομμάτι του αθλήματός μας».

Οσάκα: «Περνάω περιόδους κατάθλιψης»

Υπό αυτό το κλίμα, κι αφού προηγουμένως προκρίθηκε στον 2ο γύρο του γαλλικού όπεν, με νίκη επί της Πατρίτσια Μαρία Τιγκ, η Ναόμι Οσάκα πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από το τουρνουά μολονότι ήταν μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η ίδια εξήγησε ακόμη καλύτερα τους λόγους θέτοντας προτεραιότητα στην ψυχική υγεία της, ενώ παραδέχθηκε ότι περνάει περιόδους κατάθλιψης μετά το US Open το 2018.

Σε νέο συγκλονιστικό μήνυμά της στα social media έγραψε τα εξής: «Δεν φανταζόμουν, ούτε ήθελα αυτή την κατάσταση, όταν πόσταρα πριν από μερικές μέρες. Nομίζω πως το καλύτερο για το τουρνουά, τις υπόλοιπες παίκτριες και την υγεία μου, θα είναι να αποσυρθώ, ώστε όλοι να μπορέσουν να συγκεντρωθούν και πάλι στο τένις στο Παρίσι. Δεν ήθελα να δημιουργήσω αναστάτωση και δέχομαι ότι το timing δεν ήταν το ιδανικότερο, ώστε το μήνυμά μου να είναι ξεκάθαρο. Ακόμα πιο σημαντικό, δεν είχα καμία πρόθεση να καταχραστώ τον όρο της ψυχικής υγείας και να υποβαθμίσω το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως περνάω μεγάλες περιόδους κατάθλιψης από το US Open του 2018 και δυσκολεύομαι να το αντιμετωπίσω.

Όλοι όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως είμαι εσωστρεφής, φοράω τα ακουστικά κάθε φορά που βγαίνω στο court γιατί αυτό με βοηθάει να πνίξω το κοινωνικό άγχος. Παρόλο που οι δημοσιογράφοι του τένις ήταν πάντα ευγενικοί μαζί μου και θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη, δεν μου βγαίνει φυσικά να μιλάω και αγχώνομαι πολύ πριν μιλήσω στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Πάντα είμαι νευρική και στρεσαρισμένη και πάντα προσπαθώ να δώσω τις καλύτερες απαντήσεις που μπορώ.

Εδώ στο Παρίσι ένιωθα ήδη πολύ ευάλωτη, οπότε πίστευα ότι θα ήταν καλύτερο να μη δώσω συνεντεύξεις τύπου. Το ανακοίνωσα από πριν, επειδή θεωρώ πως μερικοί κανονισμοί είναι αναχρονιστικοί και ήθελα να το αναδείξω αυτό. Στο τουρνουά έγραψα μια επιστολή, στην οποία απολογήθηκα και ανέφερα πως θα ήθελα να τους μιλήσω μετά το τουρνουά, γιατί τα σλαμς είναι πολύ έντονα. Θα αποχωρήσω για λίγες μέρες από το court τώρα και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα θα επιστρέψω στο tour και στις συζητήσεις για το πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το τένις για τους παίκτες, τον τύπο και τους φιλάθλους».

Η Ναόμι είναι το θύμα

Διαβάζοντας κανείς τα όσα έγραψε η Οσάκα αντιλαμβάνεται ότι η αντίδραση τής κοινότητας του τένις, πέραν του ότι είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη στο σύνολό της, παράλληλα την βάζει στη διαδικασία για να απολογηθεί κιόλα για μια σειρά πραγμάτων και καταστάσεων, για τα οποία η ίδια δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη. Στην προκειμένη περίπτωση, η Οσάκα είναι το θύμα – ψυχικά και αγωνιστικά και όχι τα media που δεν θα φιλοξενούν δηλώσεις της ή το τένις που δεν θα επιβάλλει τα «θέλω» του…

Θορυβήθηκαν οι αρμόδιοι

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (31/5), όταν πια η Οσάκα είχε αποσυρθεί, ήρθε η πρώτη αντίδραση από τους επίσημους φορείς του τένις που μάλλον θορυβήθηκαν και προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αντιμετώπιση που είχε η Οσάκα. Ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας τένις και επικεφαλής του Roland Garros Ζιλ Μορετόν με επίσημη ανακοίνωσε τονίζει: «Πρώτα απ’ όλα, λυπούμαστε και είμαστε θλιμμένοι για τη Naomi Osaka. Το αποτέλεσμα της αποχώρησης της Naomi από τον Roland-Garros είναι ατυχές. Της ευχόμαστε την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ανάρρωση και ανυπομονούμε να έχουμε τη Naomi στο τουρνουά μας το επόμενο έτος. Όπως όλα τα Grand Slams, το WTA, το ATP και το ITF, παραμένουμε πολύ αφοσιωμένοι στην ευημερία όλων των αθλητών και συνεχώς βελτιώνουμε κάθε πτυχή της εμπειρίας των παικτών στο τουρνουά μας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, όπως πάντα προσπαθούμε να κάνουμε».

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Τσαβούσογλου: «Να μην τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις» «Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της»

Τσαβούσογλου: «Να μην τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις»

Θάνατος Μάθιου Πέρι: Τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων

Πού αποδίδεται, τελικά, ο θάνατος του ηθοποιού

ΝΑΤΟ: Η ώρα της απόφασης για Φινλανδία και Σουηδία – Ποιοι παράγοντες εξετάζονται

Table of Contents Hide Ποιοι είναι οι παράγοντες ασφαλείας που θα πρέπει…

Το Ισραήλ επιμένει πως θα εξαπολύσει «δυνατή» επίθεση στη Ράφα παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις

«Θα πολεμήσουμε ως την ολοκληρωτική νίκη»

Γιατί ο κανόνας των 100 ml στα αεροδρόμια φτάνει (επιτέλους) στο τέλος του

Γιατί ο κανόνας των 100 ml στα αεροδρόμια φτάνει (επιτέλους) στο τέλος…

Η Αγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα για την «τουρκική» μειονότητα και μιλά για… εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Η Αγκυρα εγκαλεί την Ελλάδα για την «τουρκική» μειονότητα και μιλά για……

Πείνα στην Τουρκία του Ερντογάν: Ο ένας πατούσε πάνω στον άλλον για πατάτες και κρεμμύδια – ΒΙΝΤΕΟ

Αποκαλυπτικές σκηνές φτώχιας και πείνας έλαβαν χώρα κατά τη δωρεάν διανομή πατατών…

ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε Πρωτάθλημα υγρού στίβου-Αθλήτρια έχασε τις αισθήσεις της

Η Αμερικανίδα αθλήτρια Ανίτα Άλβαρες αμέσως μετά το τέλος του προγράμματός της…

Χάος μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί/ Αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια

Χάος μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί/ Αναζητούν…

Διαρκής κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο – Μαχητικά «σήκωσε» η Σεούλ

Η Νότια Κορέα «σήκωσε» εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς τα ραντάρ της εντόπισαν…