Για τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου μεταθέτουν οι φορείς και επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας τις εκτιμήσεις τους για σημαντικές ροές τουριστών στην Ελλάδα από τις αγορές του εξωτερικού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για έναν μηδενικό Μάϊο αλλά και έναν υποτονικό Ιούνιο σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας να κρατεί στάση αναμονής, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη. Λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έχει ανοίξει τις πύλες του, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αναβάλλει το άνοιγμα τους για τα μέσα Ιουνίου, σημειώνει η κυρία Τετράδη.

Απόροια του γεγονότος ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Αγγλία-Γερμανία-Ρωσία-Σκανδιναβία), μέχρι τώρα αναφέρει η κυρία Τετράδη, οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι λίγες στα ξενοδοχεία, οι Tour Operators ζητάνε συνεχώς μειώσεις στις τιμές και την ίδια στιγμή έρχονται Ελλάδα με ελάχιστους επισκέπτες στις πτήσεις τους. Για την αντιπρόεδρο του ΞΕΕ είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, αφού όπως εξηγεί, ο διεθνής ταξιδιώτης που θα θελήσει άμεσα να ταξιδεύσει επιλέγει προορισμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ημερομηνία σημαντική καταγράφεται η 7η Ιουνίου, όπου στη Μεγάλη Βρετανία, θα ανακοινωθεί μεταξύ άλλων αν η Ελλάδα από πορτοκαλί γίνει πράσινη για τους Βρετανούς.

Ο μεγάλος γρίφος του τουρισμού

Ο μεγάλος γρίφος και για τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Ρόδου, Μιχάλη Μαρκόπουλο, είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για το νησί των Ιπποτών, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ξεδιαλύνει η θολή εικόνα που επικρατεί τώρα. Στην Ρόδο μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία από τα 650 και δεν είναι απόλυτο ότι θα ανοίξουν όλα φέτος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη σειρά του ο κ. Μαρκόπουλος εστιάζει στη “σηματοδότηση” που θα έχει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη.

Εξίσου υποτονική παραμένει και η κατάσταση στην Κρήτη, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη να τονίζει ότι στο Ηράκλειο έχει ανοίξει το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού με τους περισσότερους ξενοδόχους να έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα των μονάδων τους τον Ιούνιο. Μέχρι τώρα στο Ηράκλειο έχουν προσγειωθεί 500 περίπου τσάρτερ, αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, με τις αυξημένες τουριστικές ροές να υπολογίζονται μέσα Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα για την Κρήτη είναι ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία του νησιού, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έτερος αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας, όπως αναφέρει χαρακρηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για τον Μιχάλη Βαμιεδάκη επιχειρηματία – ιδρυτή της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel» και πρώην εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, δεν είναι πως “θα ανοίξει και θα τρέξει” ο ελληνικός τουρισμός, αλλά πως θα κλείσει η εφετινή τουριστική σεζόν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για τον κ. Βαμιεδάκη, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας (4ο κύμα κλπ), ώστε την κρίσιμη περίοδο του “Οκτωβρίου – Νοεμβρίου”, που χαράσσεται ο πτητικός σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ξενοδόχους και διοργανωτές ταξιδίων για τα νέα συμβόλαια και γίνονται οι πρώτες κρατήσεις, η Ελλάδα να τα έχει καταφέρει. “Τότε θα πάμε σε ένα πολύ δυνατό 2022 που θα είναι πολύ κοντά στα νούμερα του 2019”, αναφέρει ο κ. Βαμιεδάκης.

Οι εμβολιασμοί ασπίδα προστασίας στα μικρά νησιά που ελπίζουν σε αύξηση της τουριστικής κίνησης

Στο μεταξύ τις εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα τουριστική περίοδο καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι δήμαρχοι μικρών νησιωτικών προορισμών (Ίος, Σκόπελος, Πάτμος, Νάξος, Λειψοί, άνδρος, Αστυπάλαια και Σίφνου) που ελπίζουν να έχουν μια καλή τουριστική χρονιά.

«Με τον κύριο όγκο των κρατήσεων να προέρχονται από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Οι εκτιμήσεις πως οι εμβολιασμένοι θα ξεπεράσουν το 80% του πληθυσμού βάσει απογραφής, συνδυαστικά με τα μηδενικά κρούσματα το τελευταίο διάστημα ενισχύουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης στην Ίο», επισημαίνει ο δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας.

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κινητικότητα από Βαλκανικές αγορές, τη Ρουμανία και την Ελλάδα για διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο. Εν αναμονή της άρσης των περιορισμών, έντονη πρόθεση για ταξίδι υπάρχει από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκανδιναβία καθώς το τρίπτυχο ασφάλεια, ποιότητα και φύση που προβάλλουμε στη Σκόπελο έχει έντονη απήχηση», σημειώνει ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης.

«Ασφάλεια, ψυχική ανάταση και εύρος επιλογών είναι οι “μαγνήτες” της Πάτμου για τους εγχώριους και διεθνείς ταξιδιώτες. Ιούλιος και Αύγουστος προβλέπεται να “κλείσουν” πολύ καλύτερα από πέρσι. Έλληνες, Ιταλοί αλλά και Σκανδιναβοί δείχνουν την έντονη προτίμηση τους, ενώ τη διαφορά θα κάνουν φέτος και οι repeaters που θα είναι σημαντικά περισσότεροι από το 2020», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες.

«Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού καθιστούν τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες πολύ ελκυστικούς προορισμούς. Τις τελευταίες 20 ημέρες παρατηρείται αύξηση κρατήσεων όμως το last minute θα πρωταγωνιστήσει λόγω των ρευστών πρωτοκόλλων. Με την αισιοδοξία μίας πολύ καλύτερης σεζόν, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά φέτος», σχολιάζει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός.

«Οι Λειψοί “ταξιδεύουν” σε όλον τον κόσμο ως ένας ασφαλής εξωτικός προορισμός με εμβολιασμένους κατοίκους. Οι κρατήσεις κινούνται με ικανοποιητικό ρυθμό, κυρίως από Ελλάδα και Ιταλία. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί τις τελευταίες μέρες η θέα αρκετών ιστιοπλοϊκών σκαφών στο λιμάνι των Λειψών που θυμίζει τις προ κορωνοϊού καλές εποχές», δηλώνει ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

«Αν και ξεκινήσαμε διστακτικά, ο ρυθμός των κρατήσεων στην Άνδρο αυξάνεται πλέον με γεωμετρική πρόοδο. Σύμμαχος μας είναι η κοντινή απόσταση από την Αθήνα αλλά και η ίδια η δομή του προορισμού που ευνοεί τις διακοπές χωρίς συνωστισμό. Ελπιδοφόρα είναι και η τάση για επιμήκυνση της σεζόν για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο», τονίζει ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας δηλώνει: «Με το 90% των κατοίκων να έχει εμβολιαστεί, δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας στην Αστυπάλαια που εμπνέει εμπιστοσύνη στους τουρίστες. Ταυτόχρονα, οι «πράσινες» πρωτοπορίες μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον παγκοσμίως. Ήδη στο νησί υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος μπορούν να θυμίσουν άλλες εποχές πριν την πανδημία».

«Προετοιμαζόμαστε συστηματικά στη Σίφνο, ενθαρρυμένοι από το ολοένα και πιο έντονο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται να έχουν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, με μία εκτιμώμενη αύξηση των κρατήσεων +50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αισιόδοξες όμως είναι και οι προοπτικές του Σεπτεμβρίου», επισημαίνει σε δήλωση της η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Μειωμένος κατά 1,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Μειωμένος κατά 1,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Σούπερ μάρκετ: Πιέζουν τους προμηθευτές για επιπλέον παροχές

Για να μη μειωθούν τα κέρδη τους μετά τα μέτρα κατά της ακρίβειας

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας 3-7 Απριλίου

Το ποσό των 65,4 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί σε 95.931 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 3-7 Απριλίου

Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών με «κούρεμα» έως 70%

Τι μελετά το υπουργείο Εργασίας

Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Δυναμικό παρών από τους Λαρισαίους αγρότες στο μεγάλο συλλαλητήριο της Agrotica (φωτό – βίντεο)

«Ψίχουλα» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λένε οι αγρότες

ΔΥΠΑ: Τα 13 «ανοιχτά» προγράμματα με 38.500 διαθέσιμες θέσεις εργασίας

Και συνολική επιχορήγηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση

Αντικειμενικές αξίες: Ποιες αλλαγές έρχονται στα ακίνητα

Έρχονται αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές το 2019 και το 2020

Πρωταθλήτρια στα «τσουχτερά» επιχειρηματικά δάνεια η Ελλάδα, ουραγός στα επιτόκια καταθέσεων – Πίνακες

Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε νέα διεύρυνση της ψαλίδας μέσων επιτοκίων ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις, στις 594 μονάδες

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα- βήμα η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Table of Contents Hide Επίδομα θέρμανσης: Βήμα- βήμα η διαδικασία υποβολής της…