Ο Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρόεδρο ότι κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης τον Ισραηλινό πρόεδρο ότι κατόρθωσε να συγκροτήσει κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας και το κόμμα του Λαπίντ, Yesh Atid.

Ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, Γιαΐρ Λαπίντ και ο αρχηγός της ακροδεξιάς και πρώην υπουργός Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ, έπειτα από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων και λίγη ώρα πριν λήξει η διορία που είχε δώσει ο πρόεδρος του Ισραήλ για σχηματισμό κυβέρνησης. Η συμφωνία των δύο ανδρών σηματοδοτεί το οριστικό τέλος του Μπέτζαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ έπειτα από 12 χρόνια.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πλέον η νέα κυβέρνηση πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών από τους συνολικά 120 βουλευτές της Κνεσέτ.

Νωρίτερα, το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, επισημοποίησε  τη στήριξή του στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο Αμπάς «υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, που είχε προθεσμία έως τις 23.59 να συγκεντρώσει ψήφους για να ανακοινώσει στον πρόεδρο της χώρας ότι έχει την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/