Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών στα ημερήσια κρούσματα έχει μειωθεί στα 1.360 έναντι 1.660 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχη μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των θανάτων (μ.ό. 32 έναντι 44 την προηγούμενη εβδομάδα). Χθες πραγματοποιήθηκαν 46.251 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2,7%. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 590 εντοπίστηκαν στην Αττική, 148 στη Θεσσαλονίκη και 32 στη Μαγνησία. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι λόγω της νόσου ήταν 476, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία υποχώρησαν στους 145.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σταθερά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ο αριθμός των εισαγωγών των ασθενών με COVID-19 είναι χαμηλότερος του αριθμού των εξιτηρίων που εκδίδονται λόγω ίασης. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.433, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.827. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλιμακώνεται γρήγορα η πίεση στο ΕΣΥ όσον αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας COVID, και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τρεις στις τέσσερις κλίνες είναι πλέον κενές.

Αποδέσμευση κλινών

Η αποκλιμάκωση αυτή οδηγεί το υπουργείο Υγείας στο να αποδεσμεύει σταδιακά κλίνες για γενικά περιστατικά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταχθεί το έως τώρα αποκλειστικά COVID Κοργιαλένειο Μπενάκειο στο πρόγραμμα εφημεριών, ενώ το ίδιο θα ισχύσει από σήμερα για το νοσοκομείο Παμμακάριστος, με τους εργαζομένους του ωστόσο να ζητούν ως προϋπόθεση για την ασφαλή μεικτή λειτουργία του νοσοκομείου (νοσηλεία COVID και non COVID περιστατικών) διαχωρισμό χώρων του τμήματος επειγόντων περιστατικών και ενίσχυση του προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 924 μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 σε σύνολο 955 επιλεγμένων δειγμάτων που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούσε το βρετανικό στέλεχος (663), ενώ εντοπίστηκε άλλη μία περίπτωση του ινδικού στελέχους (Β.1.616.2). Από τα υπόλοιπα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, τα 251 αφορούν το στέλεχος Β.1.1.318. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αφρική, ενώ στη χώρα μας καταγράφεται με σχετικά μεγάλη συχνότητα στο κέντρο της Αθήνας και «επεκτείνεται» και σε άλλες περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της λειτουργίας του Δικτύου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 14.240 δείγματα, εκ των οποίων τα τρία πιο συχνά στελέχη που έχουν απομονωθεί είναι το βρετανικό με ποσοστό 68,97%, ακολουθούμενο από το Β.1.1.318 με ποσοστό 10,34% και το νοτιοαφρικανικό (0,55%).

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Κωδικός «Χριστούγεννα»: Ανοιχτή οικονομία και «διαβατήριο» τα τεστ το σχέδιο της κυβέρνησης

Table of Contents Hide Κωδικός «Χριστούγεννα»: Ανοιχτή οικονομία και «διαβατήριο» τα τεστ…

Νίκος Χαρδαλιάς: «Κάθε μέρα φοβάμαι τι θα γίνει αύριο»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Κάθε μέρα φοβάμαι τι θα γίνει αύριο»

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού: Το Σάββατο 21 Μαρτίου βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις και συνελήφθησαν 12 άτομα σε όλη την επικράτεια

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού…

Β. Κικίλιας: Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να επιπεδωθεί η καμπύλη

Β. Κικίλιας: Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να επιπεδωθεί η καμπύλη

Πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε εσωτερικό χώρο

Table of Contents Hide Πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε εσωτερικό χώρο Πώς…

Το «ασύλληπτο λάθος» που οδήγησε στην ανακοίνωση 102 κρουσμάτων κορονοϊού στο Κιλκίς

Το «ασύλληπτο λάθος» που οδήγησε στην ανακοίνωση 102 κρουσμάτων κορονοϊού στο Κιλκίς

Γεωργαντάς για εμβολιασμούς: Πότε παίρνουν σειρά οι 20αρηδες, τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ

Γεωργαντάς για εμβολιασμούς: Πότε παίρνουν σειρά οι 20αρηδες, τι πρέπει να κάνουν…

Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Διβάνη προσφέρει €100.000 στον αγώνα κατά του κορονοϊού

Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Διβάνη προσφέρει €100.000 στον αγώνα κατά του κορονοϊού

Κορονοϊός: «Στοίχημα» για τους ειδικούς η πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Table of Contents Hide Κορονοϊός: «Στοίχημα» για τους ειδικούς η πορεία της…

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού