Το πιο εμβληματικό παλάτι στον κόσμο ήταν ένα μέρος γεμάτο περιττώματα στους διαδρόμους και ανθρώπους που μύριζαν ο ένας χειρότερα από τον άλλον.

Ο θρύλος υποστηρίζει πως ο Λουδοβίκος ο 14ος έκανε μπάνιο μόνο μία φορά στη ζωή του. Όσο ανατριχιαστική κι αν ακούγεται ο συγκεκριμένος αστικός μύθος η αλήθεια είναι πως στα τέλη του 17ου αιώνα η έννοια της πρσωπικής υγιεινής, ακόμα και για τους πιο πλούσιους και ισχυρούς αυτού του κόσμου, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. «Η έννοια της καθαριότητας αφορούσε κυρίως την σχετικά καθαρή αναπνοή και το να μην μυρίζουν τα πόδια σου,» θα σχολιάσει ένας ιστορικός στο ντοκιμανέρ “Versailles’ dirty secrets – Toute L’Histoire”, μία αποκαλυπτική, ιστορική διαδρομή στα σκοτεινά μυστικά του πιο εμβληματικού παλατιού στον κόσμο, τα ανάκτορα των Βερσαλιών. 

Ευγενείς που ενεργούνταν στις γωνίες των διαδρόμων ελεύθερα, σα να μην τους έβλεπε κανείς, ένας αυτοκράτορας που ασχολούνταν με τα θέματα του βασιλείου καθισμένος σε έναν θρόνο με τρύπα κάτω από κάθισμα, μία τρύπα που σταδιακά γέμιζε με περιττώματα. «Την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου δεν υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν μπάνιο. Γενικά δεν ήταν συνηθισμένο πράγμα για έναν βασιλιά να πλένεται,» σχολιάζουν οι ομιλητές στο παρακάτω βίντεο, εξηγώντας πως οι αριστοκράτες επισκέπτονταν συνήθως μέρη αντίστοιχα με τα σημερινά σπα προκειμένου να καθαριστούν, κοινόχρηστα σημεία στην πόλη όπου συναντούσαν τους πάμπλουτους φίλους τους για να μιλήσουν για τις δουλειές τους, αλλά κυρίως για τις ερωμένες τους. Mερικές φορές οι υπηρέτες του παλατιού έφερναν μία μπανιέρα στην κρεβατοκάμαρα του αυτοκράτορα ώστε να μπορεί να πλυθεί στον προσωπικό του χώρο.

Μπανιέρα στο ανάκτορα των Βερσαλιών.

Αυτό που κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση σαν πληροφορία στο παρακάτω ντοκιμαντέρ είναι το γεγονός ότι μαθαίνουμε πως ο Λουδοβίκος 14ος είχε εξαναγκαστεί από συμβούλους του να μπει στην μπανιέρα προκειμένου να μπορέσουν να καθαρίσουν το εσωτερικό του κορμιού του. Ιστορικά στοιχεία υποστηρίζουν πως ο αυτοκράτορας μάτωνε σε ολόκληρο το κορμί του σε τακτά χρονικά διαστήματα, μία φυσιολογική αντίδραση του δέρματος προκειμένου να μπορέσει να αποβάλει τις τοξίνες που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό από την εφίδρωση και την καθημερινή μόλυνση.

Ίσως όλα αυτά να προκαλούν αμέτρητα ερωτήματα γύρω από το πώς είναι δυνατόν να υπήρχε μία κάποια φυσιολογική ζωή, ακόμα και ερωτική επαφή, μέσα σε όλη αυτή την έλλειψη προσωπικής υγιεινής. Η λύση του γρίφου κρύβεται στις εξής λεπτομέρεια. Οι πιο ευκατάστατοι άνθρωποι της εποχής, οι ευγενείς που ζούσαν στο παλάτι των Βερσαλιών, και φυσικά ο ίδιος ο βασιλιάς, μπορεί να είχαν μία κάκιστη σχέση με το νερό και το σαπούνι ωστόσο φρόντιζαν να καλύπτουν την απλυσιά τους αλλάζοντας ρούχα πολλές φορές την ημέρα. Στην πορεία η άνοδος της αρωματοποιίας συνέβαλε αρκετά στην καταπολέμηση των οσμών, άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Γαλλία είναι η πατρίδα των καλών αρωμάτων  – μία ιστορία όχι και τόσο ελκυστική τελικά αν κάτσεις να την καλοσκεφτείς.

Δείτε το βίντεο. 

Η κεντρική φωτογραφία είναι από την τηλεοπτική δραματική σειρά Versailles με θέμα την ζωή, τις ίντριγκες, τα σκάνδαλα και τις ερωτικές σχέσεις στα πιο διάσημα ανάκτορα του κόσμου.

ΠΗΓΗ:https://www.womantoc.gr/

You May Also Like

Καλοκαιρινές ιστορίες. Γράφει η Τάνια Ώττα

Καλοκαιρινές ιστορίες. Γράφει η Τάνια Ώττα

«Εταιρεία Δολοφόνων». Σκότωναν ηλικιωμένους για να τους κληρονομήσουν. Αρχηγός τους ήταν ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας και έλεγε ότι έκλεβε πλούσιους υπέρ των φτωχών. Τι απέγινε

«Εταιρεία Δολοφόνων». Σκότωναν ηλικιωμένους για να τους κληρονομήσουν. Αρχηγός τους ήταν ο…

Η άποψη της Ξένιας Γουδή για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δήμου Καστοριάς

<<Δεν είναι ανάγκη πια να μεταμορφώνουμε σε μπουζούκια την οποιαδήποτε μουσική σκηνή…

19 σημάδια ότι είστε έξυπνοι ακόμη και αν δεν το πιστεύετε.

19 σημάδια ότι είστε έξυπνοι ακόμη και αν δεν το πιστεύετε.

Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ – Κίνηση Ευάγγελου Βενιζέλου

Του Αθανάσιου Μπατσόπουλου

Χρήστος Δάντης για εμβολιασμούς: Θα παίξω μόνο σε μεικτά μαγαζιά

Όπως ξεκαθάρισε ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν είναι αρνητής των εμβολιασμών ο ίδιος…

«Θέλω να παίξω έξω, αλλά φοβάμαι μην με σκοτώσουν οι σφαίρες»: Το δράμα των παιδιών της Ουκρανίας

Table of Contents Hide «Θέλω να παίξω έξω, αλλά φοβάμαι μην με…

10 συγκλονιστικά σκίτσα  με την έγκυο ελεφαντίνα που σκότωσαν άνθρωποι όταν την τάισαν με κροτίδες

10 συγκλονιστικά σκίτσα  με την έγκυο ελεφαντίνα που σκότωσαν άνθρωποι όταν την…

Αρκάς: Πήρε θέση για τη σημαία με αιχμηρό σχόλιο και ροζ «καλημέρα»

«Μόνο οι κατά καιρούς ολοκληρωτισμοί έκριναν τα έργα τέχνης με πολιτικά κριτήρια!»γράφει

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζωή χωρίς κορωνοϊό δε θα ξαναζήσουμε, τα νέα μέτρα είναι για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ζωή χωρίς κορωνοϊό δε θα ξαναζήσουμε, τα νέα μέτρα είναι…