Το ξύπνημα τόσο νωρίς το πρωί και η αδυναμία του ατόμου να αποκοιμηθεί ξανά μπορεί να γίνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αν συνεχιστεί για ημέρες.

Πόσες φορές έχετε ξυπνήσεις στις 3 το πρωί; Το φαινόμενο του να ξυπνάμε στις 3 το πρωί ή λίγο αργότερα είναι κάτι πραγματικά συνηθισμένο. Δεν πρόκειται φυσικά για κάποιο μυστικιστικό ή υπερφυσικό συμβάν αλλά για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο οφείλεται σε διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με την ανησυχία.

Ωστόσο, είναι ένα φαινόμενο που χρειάζεται να εξηγηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες, προκειμένου να κατανοηθεί και να αντιμετωπιστεί καλύτερα. Το ξύπνημα τόσο νωρίς το πρωί και η αδυναμία του ατόμου να αποκοιμηθεί ξανά μπορεί να γίνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αν συνεχιστεί για ημέρες. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε σωστά την κατάσταση.

Ξύπνημα στις 3 το πρωί: τα συμπτώματα

στις 3 το πρωί

Πολλά έχουν δημοσιευτεί σχετικά με αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο. Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι κάτι καθόλου παράξενο· πρόκειται στην πραγματικότητα για την αντίδραση του εγκεφάλου σε ένα αυξημένο επίπεδο ανησυχίας που βιώνουμε το συγκεκριμένο διάστημα. Όταν αυτή η ανησυχία αρχίζει να διαταράσσει τον ύπνο μας, χρειάζεται αντιμετώπιση.

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν το ξύπνημα στις 3 με 4 το πρωί:

  • Ξυπνάτε με έντονη ανησυχία και νευρικότητα.
  • Ταχυπαλμία και αίσθηση κινδύνου.
  • Είναι αδύνατο να αποκοιμηθείτε ξανά. Αυτό αυξάνει τη νευρικότητα, τις αρνητικές σκέψεις και την αϋπνία.
  • Αν καταφέρετε να αποκοιμηθείτε ξανά, ο ύπνος είναι ελαφρύς και ξυπνάτε κουρασμένοι.
  • Ξυπνάτε επανειλημμένα μεταξύ 3 με 4 το πρωί μερικές φορές την εβδομάδα.

Ανησυχία και ξύπνημα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες

Γιατί ξυπνάω πάντα στις 3 το πρωί;

Αν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ξαφνικά ξυπνάτε νωρίς το πρωί και σχεδόν πάντα αυτές τις ώρες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας είναι αν ανησυχείτε για κάτι, αν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί, αν δουλεύετε πάρα πολύ ή αν αντιμετωπίζετε κάποιο συναισθηματικό πρόβλημα.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία, την οποία ίσως να μη συνειδητοποιούμε πάντα και ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά σε αυτό το πρόβλημα είναι μέσω του ύπνου. Αρχίζουμε να δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε, ενώ όταν το καταφέρνουμε, η συσσωρευμένη ανησυχία μάς κάνει να ξυπνάμε με μια αίσθηση απειλής.

Ας δούμε τα πράγματα πιο προσεκτικά:

  • Η ανησυχία θέτει άμεσα σε συναγερμό το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αρχίζει να κάνει μικρές αλλαγές στα βιοχημικά και νευροχημικά συστήματα που περιλαμβάνονται στον κύκλο ύπνου-ξυπνήματος. Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα τις φάσεις του ύπνου (REM και μη REM).
  • Γενικά, πηγαίνουμε για ύπνο και δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε. Τελικά κοιμόμαστε γύρω στα μεσάνυχτα, όμως η ανησυχία κάνει τον ύπνο μας αποσπασματικό, έτσι είναι δυσκολότερο να φτάσουμε στη φάση REM, εκεί όπου ο ύπνος είναι βαθύς και αναζωογονητικός. Ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει αυτή την ανησυχία ως απειλή και ως κάτι από το οποίο πρέπει να ξεφύγουμε. Αυτή η αναστάτωση μας κάνει να ξυπνάμε απότομα μετά από λίγες μόλις ώρες, γύρω στις 3 το πρωί.
  • Πρόκειται για τη φυσική αντίδραση του σώματός μας στην ανησυχία, έτσι παρατηρούνται μεταβολές στους νευροδιαβιβαστές μας προκαλώντας αλλαγές στον ύπνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό το πρόβλημα;

αυπνια στις 3 το πρωί

Αν η αιτία για τις διαταραχές στον ύπνο είναι η ανησυχία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πηγές του άγχους και τα προβλήματα που την προκαλούν, αν θέλουμε έναν καλό νυχτερινό ύπνο. H American Thoracic Society εξηγεί αναλυτικά το ζήτημα εδώ.

  • Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάτι συμβαίνει. Το ξύπνημα μέσα στη νύχτα με αίσθημα φόβου ή απειλής αποτελεί σίγουρο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό, τι συμβαίνει στη ζωή σας και σας ενοχλεί κάνοντάς σας δυστυχισμένους και γιατί αισθάνεστε απειλή.
  • Κάντε μικρές αλλαγές στη ζωή σας, θέστε προτεραιότητες και προσπαθήστε να καθιερώσετε καινούργιες συνήθειες για να εξασφαλίσετε ερεθίσματα στον εγκέφαλό σας και να ξεθυμάνετε από το άγχος.
  • Δοκιμάστε να κάνετε έναν περίπατο μετά το δείπνο για μισή ώρα τουλάχιστον. Περπατήστε, αναπνεύστε βαθιά, θέστε τα πράγματα σε προοπτική. Χαλαρώστε.
  • Όταν γυρίσετε σπίτι, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και πηγαίνετε για ύπνο. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι: “πρέπει να κοιμηθώ όλη τη νύχτα για να μπορώ να αποδώσω αύριο”. Η σκέψη αυτή δημιουργεί άγχος στον εγκέφαλό σας, επειδή πρόκειται για μια υποχρέωση: “πρέπει να κοιμηθώ”.
  • Αδειάστε το νου σας και ησυχάστε τις σκέψεις σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι καθαρό, αερίζεται καλά και μυρίζει φρεσκάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη θερμοκρασία για ύπνο είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25 βαθμούς, το σώμα δυσκολεύεται να αισθανθεί άνετα. Έχετέ το αυτό υπόψη σας!
  • ΠΗΓΗ:https://meygeia.gr/
You May Also Like

Το πλέξιμο και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το πλέξιμο είναι ένα χόμπι που υιοθετούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί

O σπουδαίος συγγραφέας έθεσε στους γονείς μία πολύ απλή αλλά σημαντική ερώτηση: «Σε τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμος ένας συνδετήρας;».

Το προφίλ που αποκαλύπτει αν κινδυνεύουμε από δεύτερο επεισόδιο κατάθλιψης

Το προφίλ που αποκαλύπτει αν κινδυνεύουμε από δεύτερο επεισόδιο κατάθλιψης

Τόση – και μόνο τόση – ώρα θα πρέπει να διαρκεί ο μεσημεριανός μας ύπνος

Θα σταματήσουμε επιτέλους να χουζουρεύουμε επί δυο ώρες;

Πόσο αξίζετε; Μια σύντομη παραβολή για την αυτοπεποίθηση

Πόσο αξίζετε; Μια σύντομη παραβολή για την αυτοπεποίθηση

Όπου ακούς μεγάλα λόγια, κράτα μικρό ενθουσιασμό. Ο άνθρωπος που σε αγαπάει πραγματικά, στο αποδεικνύει με πράξεις

Όπου ακούς μεγάλα λόγια, κράτα μικρό ενθουσιασμό. Ο άνθρωπος που σε αγαπάει…

Έκοψε τον καφέ για ένα μήνα: Τα συμπτώματα και τα υποκατάστατα που βρήκε

Έκοψε τον καφέ για ένα μήνα: Τα συμπτώματα και τα υποκατάστατα που…