Τα προνόμια των εμβολιασμένων: Βγάζουν μάσκα, πηγαίνουν γήπεδο και συναυλίες

Στο τραπέζι είναι νέα σενάρια για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Φαίνεται να βγάζουν τη μάσκα και να ετοιμάζονται για γήπεδα.

Προνόμια στους εμβολιασμένους σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση και μάλιστα ορισμένα από αυτά άμεσα από 1η Ιουλίου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται τα κυβερνητικά στελέχη που μιλάνε για τα προνόμια που θα συνοδεύουν τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιούλιο θα υπάρξει άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους, ενώ στο τραπέζι είναι και η χρήση μάσκας.

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει επίσημες εξαγγελίες, και υπάρχουν επιφυλάξεις για διακρίσεις εις βάρος πολιτών, τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει ήδη σχεδιάσει το πρώτο πακέτο προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ θα υπάρξει άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους από τον Ιούλιο.

Συναυλίες, θέατρα, γήπεδα χωρίς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους

Αναλυτικότερα, οι επιδιώξεις αυτές αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, με σταδιακά βήματα κανονικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους, εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας.

Η άρση περιορισμών θα αφορά στην ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.

Η συζήτηση για την συγκεκριμενοποίηση των παραπάνω είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, η ημερομηνία εφαρμογής θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα τα εμβόλια για όλους, δηλαδή στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους θα συνεπάγεται τη μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.

Τα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός ενός πλαισίου διαφορετικού πακέτου μέτρων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ανακοινώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα, ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν στο μέλλον, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Την ίδια στιγμή η συζήτηση περί προνομίων βρίσκει αντιδράσεις. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός ζητά θετικά κίνητρα για τον καθολικό εμβολιασμό και όχι προνόμια των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι χωρίς επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.

Επειδή μόνο το 25% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως, 1 στους 3 ηλικιωμένους δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων με σοβαρά νοσήματα.

Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στην ανάγκη συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων και στοχευμένη παρέμβαση της Πολιτείας, με επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση, για να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν.

Χωρίς αυτό, πρόσθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ή περί «προνομίων» των εμβολιασμένων, είναι πολύ προβληματική, θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κλίμα στην κοινωνία.

.ieidiseis.gr

 

You May Also Like

Κέρκυρα : Το μήνυμα της νοσηλεύτριας που παρέλυσε μετά τον εμβολιασμό – Η κατάσταση της υγείας της

Κέρκυρα : Το μήνυμα της νοσηλεύτριας που παρέλυσε μετά τον εμβολιασμό –…

Πληροφορίες για πάνω από 3000 κρούσματα σήμερα – Τι θα ανακοινώσει ο Βασίλης Κικίλιας

Αυτό που “τρομάζει” όπως φαίνεται, ειδικούς αλλά και πολίτες, πέρα από την…

Νέα καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου «Enjoy your stay and stay safe»

Νέα καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις πύλες εισόδου…

Σχέδιο για τετράμηνο lockdown έως τον Μάρτιο – Πώς θα γίνει

Σχέδιο για τετράμηνο lockdown έως τον Μάρτιο – Πώς θα γίνει

Κορωνοϊός: πρώτο εγχώριο κρούσμα στην Κίνα μετά από τέσσερις μέρες

Κορωνοϊός: πρώτο εγχώριο κρούσμα στην Κίνα μετά από τέσσερις μέρες

Πλεύρης: Από Δευτέρα τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 -Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Πλεύρης: Από Δευτέρα τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 -Τι θα…

Κορονοϊός: “Χτύπησε” και την Ελλάδα η ισπανική µετάλλαξη – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα του ΑΠΘ

Κορονοϊός: “Χτύπησε” και την Ελλάδα η ισπανική µετάλλαξη – Τι αποκαλύπτει νέα…

Lockdown: Η συνήθεια που σώζει τους 60ρηδες από την κατάθλιψη

Lockdown: Η συνήθεια που σώζει τους 60ρηδες από την κατάθλιψη

Επιστολή των Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας στον Πρωθυπουργό με προτάσεις για μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

Επιστολή των Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας στον Πρωθυπουργό με προτάσεις για μέτρα στήριξης…