Για φέτος, το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στα 30 εκατ. τουρίστες και 23 δισ. δολάρια έσοδα

Η φωτογραφία την οποία τράβηξε drone σε αυτή την έρημη και κολλημένη στη θαλάσσια βλέννα παραλία της Κωνσταντινούπολης, είναι τουλάχιστον χαρακτηριστική της κατάστασης που αντιμετωπίζει φέτος η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.

Η θαλάσσια βλέννα, αποτέλεσμα της μόλυνσης των νερών στη χώρα, δεν είναι κάτι που εμφανίζεται για πρώτη φορά, αλλά η έκτασή της πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι αρχές «διαφημίζουν» την επιχείρησή τους να καθαρίσουν τη θάλασσα, στο πλαίσιο της οποίας αντλούν περισσότερα από 200 κυβικά μέτρα βλέννας την ημέρα. Όμως το κύμα από ακυρώσεις που προκαλούν οι αηδιαστικές εικόνες στα διεθνή μέσα, έρχεται να «γονατίσει» μία τουριστική βιομηχανία που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει μία δύσκολη σεζόν, λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας της Τουρκίας.

Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία -οι τρεις μεγαλύτερες αγορές της Τουρκίας- έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς προορισμούς που κρατούν τους πολίτες τους μακριά από τη χώρα, απειλώντας έναν κλάδο που προσφέρει όχι μόνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά και συνάλλαγμα για να χρηματοδοτείται το εξωτερικό χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Το 2019, η Τουρκία ήταν ο έκτος δημοφιλέστερος  τουριστικός προορισμός του κόσμου, προσελκύοντας 52 εκατ. τουρίστες, που άφησαν πίσω τους έσοδα 35 δισ. δολαρίων.

Όμως, τα έσοδα κατέρρευσαν σχεδόν κατά 70% το 2020 λόγω της πανδημίας. Για φέτος, το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στα 30 εκατ. τουρίστες και 23 δισ. δολάρια έσοδα. Όμως πλέον, ο στόχος φαντάζει ανέφικτος, αφού κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, ο αριθμός των τουριστών που εισήλθαν στην Τουρκία ήταν κατά ένα τρίτο μικρότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Βρετανία, που το 2019 έστειλε στη χώρα 2,6 εκατ. τουρίστες, έχει βάλει την Τουρκία στην «κόκκινη λίστα»,  κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί πρέπει να πληρώσουν για να μείνουν στα ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας κατά την επιστροφή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά ξενοδοχεία της Τουρκίας δεν έχουν ούτε μία κράτηση από Βρετανούς.

Η Γερμανία, η οποία το 2019 έστειλε 5 εκατ. τουρίστες στην Τουρκία, επιτρέπει τώρα σε όσους επιστρέφουν από εκεί να μην μπουν σε καραντίνα, εφόσον είναι εμβολιασμένοι ή κάνουν τεστ και βγει αρνητικό.

Η Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τον τουρκικό τουρισμό, έχει επεκτείνει την απαγόρευση πτήσεων τουλάχιστον έως την 21η Ιουνίου.

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Μπαχατίν Γιουτσέλ, λέει στους Financial Times ότι ήδη είναι πολύ αργά για να αποδειχθεί φετινή σεζόν καλύτερη από την περσινή.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

You May Also Like

Η μεγάλη μάχη για την προστασία του Αμαζονίου από τις εταιρείες πετρελαίου

Η μεγάλη μάχη για την προστασία του Αμαζονίου από τις εταιρείες πετρελαίου

Η ρεμδεσιβίρη της Gilead έγινε η πρώτη πλήρως εγκεκριμένη θεραπεία κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Η ρεμδεσιβίρη της Gilead έγινε η πρώτη πλήρως εγκεκριμένη θεραπεία κατά του κορονοϊού…

Εικόνες – γροθιά στο στομάχι από τον εφιάλτη στο Αφγανιστάν: «Πουλήσαμε το μωρό μας 500 δολάρια για να φάμε»

«Θα πεθάνουν παιδιά. Άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ουζμπεκιστάν: Βαριές ποινές σε 23 άτομα για το σιρόπι που σκότωσε δεκάδες παιδιά

Τα μολυσμένα σιρόπια κατασκευάστηκαν από εταιρεία στην Ινδία!

Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής δεν καταβάλουν φόρο εισοδήματος

Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής δεν καταβάλουν φόρο εισοδήματος

Αμμόχωστος: Θρήνος στις κηδείες των μελών της ομάδας βόλεϊ που ξεκληρίστηκε στην Τουρκία

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στα τελευταία μέλη της σχολικής ομάδας βόλεϊ που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Ο «σπόνσορας» των τζιχαντιστών Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες

Ο «σπόνσορας» των τζιχαντιστών Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες

BAFTA 2024: Υποψήφιο για 11 βραβεία το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου

Υποψήφιο για 11 βραβεία είναι στα BAFTA – τα βρετανικά Όσκαρ – το Poor Things του…

Η πίτσα «πρόδωσε» τον δολοφόνο: Ο βασανιστικός θάνατος της οικογένειας Savopoulos, μέσα σε μία έπαυλη 4.5 εκ.

Η πίτσα «πρόδωσε» τον δολοφόνο: Ο βασανιστικός θάνατος της οικογένειας Savopoulos, μέσα…

Βρέθηκαν ελληνικοί τάφοι στην Αίγυπτο!

Βρέθηκαν ελληνικοί τάφοι στην Αίγυπτο!