Πατάτα: 8 εκπληκτικές χρήσεις εκτός από το μαγείρεμα

Η πατάτα αποτελεί βασικό συστατικό ή συνοδευτικό πολλών πιάτων.

Είναι αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων και τέταρτη κατά σειρά προτίμησης στην κατανάλωση μετά το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Εκτός από βασικό διατροφικό συστατικό όμως, η πατάτα έχει και άλλες χρήσεις στην καθημερινότητα.

Δείτε ποιες είναι αυτές στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=l0q516xZpmk&feature=emb_title

 

 

Η θρεπτική αξία της πατάτας

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Υδατάνθρακες

Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες του και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πρωτεΐνη

Όσον αφορά στις πρωτεΐνες, παρόλο που υπάρχουν σε μικρό ποσοστό στην πατάτα, αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως αυγό, τυρί, κρέας κ.λπ), μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη και στην ανάπλαση των ιστών του σώματος, αλλά και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Λίπος

Το λίπος βρίσκεται σε ίχνη στην πατάτα.

Φυτικές ίνες

Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό της πατάτας είναι οι φυτικές ή εδώδιμες ίνες του. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στην φλούδα των φρούτων και λαχανικών και το ίδιο ισχύει και για την πατάτα. Επομένως, για να λάβουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών στις πατάτες καλό είναι να τις καταναλώνουμε με την φλούδα. Προτού τις καταναλώσουμε όμως, θα πρέπει να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και να αφαιρούμε τα αλλοιωμένα μέρη της εξωτερικής επιφάνειάς της.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, καθώς προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Η μέτρια κατανάλωση πατάτας επομένως, μπορεί να αποτελέσει άριστη επιλογή για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Επίσης, οι φυτικές ίνες επιδρούν θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Κάλιο

Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο. Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο, που βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στην διατήρηση των κυττάρων. Είναι χρήσιμο στους αθλητές, γιατί βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επιπλέον, είναι ένας ηλεκτρολύτης, που βοηθά στην ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία είναι σημαντική, για την υγιή αρτηριακή πίεση.

www.onmed.gr , www.mednutrition.gr

 

You May Also Like

Ασκήσεις Prehab Exercises για ένα δυνατό σώμα

 Ασκήσεις Prehab Exercises για ένα δυνατό σώμα Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc…

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Όλοι έχουμε μια ιστορία να πούμε για τον εαυτό μας και την κακή μας συνήθεια

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι με τη ζέστη

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι με τη ζέστη

Μ. Παγώνη για ιλαρά: Επικίνδυνη για εγκεφαλίτιδα

”Τα απογευματινά χειρουργεία έρχονται για να μειωθεί η λίστα στα πρωινά τακτικά χειρουργεία”

Πώς να εξαφανίσετε τους λεκέδες από τα πλαστικά τάπερ

Πώς να εξαφανίσετε τους λεκέδες από τα πλαστικά τάπερ

Νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Καστοριάς (φωτο)

Το λογισμικό του εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα

Θυλακίτιδα: Συμβουλές πρόληψης

Θυλακίτιδα: Συμβουλές πρόληψης

Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμε

Table of Contents Hide Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμεTo πλούσιο σε…