Χαλκιδική: Κατεστραμμένος ο Ιούνιος – Σε πολύ χαμηλά επίπεδα τζίροι και διανυκτερεύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, σε σύγκριση με το 2019 είναι λιγότεροι από τους μισούς οι Βαλκάνιοι τουρίστες, ελάχιστοι οι Ρώσοι και σχεδόν ανύπαρκτοι οι Δυτικοετρωπαϊοι

Για έναν απολύτως κατεστραμμένο Ιούνιο στη Χαλκιδικήτόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό διανυκτερεύσεων τουριστών όσο και αναφορικά με την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αλλά και στην εστίαση, κάνουν λόγο στο ethnos.gr εκπρόσωποι της αγοράς του τουριστικότερου νομού της Βόρειας Ελλάδας.

Οι προσδοκίες για έναν Ιούνιο που έστω να πλησιάζει τα επίπεδα του 2019, προς το παρόν διαψεύδονται κατηγορηματικά, με τους επιχειρηματίες να βλέπουν τα καταστήματά τους σχεδόν άδεια ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 το φετινό Ιούνιο οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρο το νομό παρουσιάζουν πτώση κατά περίπου 50% – 60%, ενώ η μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων τουριστών στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια φτάνει στο 40%. 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κουφίδης αναφέρει ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας, μία από τις μεγαλύτερες και πολυτελέστερες της Χαλκιδικής, η οποία αυτήν τη στιγμή απασχολεί 300 άτομα ως προσωπικό και έχει μόλις 100 πελάτες.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στην εστίαση, χωρίς, ωστόσο και στο συγκεκριμένο τομέα να λείπει η απογοήτευση, αφού η πτώση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019 βρίσκεται στο 30%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Θεσσαλονικείς που έχουν εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική και πλέον μπορούν να τις επισκεφτούν, μετά από εφτά μήνες καραντίνας έχουν μεγάλη διάθεση να βγουν και να διασκεδάσουν.

«Ο φετινός Ιούνιος για εμάς είναι τελειωμένος, αφού οι κρατήσεις είναι απειροελάχιστες. Ίσως κάποια εξαίρεση να αποτελέσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά και πάλι είμαστε επιφυλακτικοί. Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αν επιτρέψει ο καιρός και στο Σεπτέμβριο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουφίδης.

Λιγότεροι από τους μισούς οι Βαλκάνιοι τουρίστες

Κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η μεγάλη πτώση των οικονομικών μεγεθών στην περιοχή το φετινό Ιούνιο οφείλεται κυρίως στην πολύ μικρή προσέλευση Βαλκάνιων και άλλων τουριστών από την Ανατολική Ευρώπη που φτάνουν στην Ελλάδα οδικώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βαλκάνιοι και οι Ανατολικοευρωπαίοι επισκέπτες το φετινό Ιούνιο είναι λιγότεροι από τους μισούς σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 αλλά και των προηγούμενων καλοκαιριών.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις οδικές πύλες εισόδου της χώρας. Φίλος μου από τη Βουλγαρία μου ανέφερε ότι χθες, ημέρα Πέμπτη, χρειάστηκε τέσσερις ώρες μόνο για να περάσει τα σύνορα του Προμαχώνα. Φανταστείτε, τι έχει να γίνει τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, πριν από λίγες μέρες όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βουλγαρία είχαν ως πρώτο θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις για είσοδο στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί τεράστια δυσφήμηση. Εμείς προτείναμε όλες οι οδικές πύλες της χώρας να είναι ανοιχτές όλο το 24ωρο και να υπάρχει σε αυτές μία λωρίδα εισόδου χωρίς τη διενέργεια rarid test, για όσους τουρίστες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού», σημειώνει ο κ. Κουφίδης.

Ελάχιστοι οι Ρώσοι, ανύπαρκτοι οι Δυτικοευρωπαίοι

Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της Χαλκιδικής αυτήν την περίοδο έδωσε και η πολύ μικρή προσέλευση Ρώσων τουριστών. Μια αγορά πολύ σημαντική για τη Χαλκιδική, αφού οι Ρώσοι την επισκέπτονται πολλούς μήνες το χρόνο, προκειμένου να προσκυνήσουν στο Άγιον Όρος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κουφίδης, φέτος υπάρχουν μέχρις στιγμής μόνο δύο πτήσεις καθημερινά από τη Μόσχα και αυτές καταλήγουν στην Αθήνα, όταν τα προηγούμενα χρόνια δύο έφταναν μόνο στη Θεσσαλονίκη και περίπου τριάντα σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος, απελπιστικά χαμηλά είναι τα νούμερα των τουριστών που φτάνουν στη Χαλκιδική από τη Δυτική Ευρώπη. Σε ολόκληρο το νομό οι Δυτικοευρωπαίοι τουρίστες εντοπίζονται μέχρι στιγμής με το… κυάλι και οι ελπίδες στρέφονται στον Σεπτέμβριο, για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες και προσδοκίες ότι θα επιλέξουν τη Χαλκιδική επισκέπτες από τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε άνεργους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ-28

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε άνεργους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ-28

Μητσοτάκης: Deal Ελλάδας-Ινδίας για εργάτες γης

Τι συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Και επίσημα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας επιβεβαιώθηκαν και δηλώθηκαν στο ECDC…

Κερατσίνι: Φρίκη από τα βασανιστήρια του 42χρονου – Χιλιάδες έβλεπαν live την κακοποίηση ατόμων ΑμεΑ

Πάνω από 22.000 άτομα πλήρωναν για να δουν live

Σοκ για ζευγάρι στη Χαλκίδα: Βρήκαν ανθρώπινο κρανίο μέσα στο σπίτι που νοίκιασαν

Σοκ για ζευγάρι στη Χαλκίδα που πήγε να καθαρίσει τον χώρο που…

Ποια προγράμματα επιδότησης για προσλήψεις ανέργων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Νέα προγράμματα επιδοτήσεων μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις ανέργων εξήγγειλε…

Η φάλαινα παγιδευμένη ανάμεσα στα βράχια έκλαιγε μέχρι που ήρθαν να τη βοηθήσουν οι διασώστες (Βίντεο)

Ραγίζει καρδιές: Αυτή η φάλαινα ήταν παγιδευμένη ανάμεσα στα βράχια και έκλαιγε…