Το Πεκίνο δημοσίευσε την πρώτη παρτίδα εικόνων του κόκκινου πλανήτη που τραβήχτηκαν από το ρόβερ “Zhurong” του διαστημικού σκάφους “Tianwen-1”, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

Οι εικόνες από τον μακρινό Άρη παρουσιάστηκαν σε ειδική τελετή στο Πεκίνο και περιλαμβάνουν πανοραμική θέα του κόκκινου πλανήτη από την περιοχή της προσγείωσης του διαστημικού σκάφους «Tianwen-1».
«Η κυκλοφορία της πρώτης παρτίδας φωτογραφιών σηματοδοτεί τη συνολική επιτυχία της πρώτης αποστολής της χώρας μας να εξερευνήσει τον Άρη» ανέφερε η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA).
Η πανοραμική λήψη 360 μοιρών της περιοχής της προσγείωσης τραβήχτηκε από μια κάμερα εδάφους πλοήγησης που ήταν συνδεδεμένη με το ρόβερ. Οι εικόνες δείχνουν ότι η επιφάνεια κοντά στο σημείο της προσγείωσης είναι σχετικά επίπεδη.
Στις 11 Ιουνίου το ρόβερ «Zhurong» έκλεισε 28 μέρες στο έδαφος του πλανήτη Άρη (η μέρα στον κόκκινο πλανήτη με 24 ώρες 39 λεπτά). Η διάρκεια ζωής του ρόβερ αναμένεται να φτάσει τις 90 αριανές μέρες.
Γανυμήδης  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.06.2021

Η αποστολή «Tianwen-1», αποτελούμενη από έναν τροχιογράφο, έναν εκφορτωτή και το ρόβερ, ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 2020 και εισήλθε με επιτυχία στην τροχιά του Άρη τον Φεβρουάριο.
Στις 15 Μαΐου, έκανε μια ασφαλή προσγείωση στο νότιο τμήμα της πεδιάδας της Ουτοπίας στην επιφάνεια του Άρη. Η αποστολή στοχεύει στη μελέτη της ατμόσφαιρας, της επιφάνειας, των γεωλογικών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών του μαγνητικού πεδίου του κόκκινου πλανήτη.