Φοβερή αντικαρκινική δράση φαίνεται πως διαθέτουν τα μανιτάρια με επιστήμονες από τις ΗΠΑ να προτρέπουν την κατανάλωση δύο ημερησίως.

Τα μανιτάρια μπορούν να παίξουν έναν ιδιαίτερα ευεργετικό ρόλο στην υγεία μας καθώς σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, εάν καταναλώνουμε δύο κάθε μέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μειώνεται κατά 45%.
Ειδικότερα, αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και χημικών συστατικών που περιέχουν τα μανιτάρια ενώ έχουν πλούσιες αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition, έδειξε πως οι άνθρωποι που τρώνε δύο μανιτάρια την ημέρα, ήτοι περίπου 18 γραμμάρια, έχουν μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.
Οι επιστήμονες συνέκριναν 17 μελέτες για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 ενώ εξέτασαν περισσότερους από 19.500 ασθενείς με καρκίνο για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.
«Τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή της εργοθειονίνης, ενός μοναδικού και ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα. Η αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το στρες και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου» εξήγησε ο Τζιμπρίλ Μπα, κάτοχος μεταπτυχιακού στην επιδημιολογία από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.
Ακόμη, η κατανάλωση μανιταριών φαίνεται πως συνδέεται και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί όντως αυτή η υπόθεση.
Οι επικεφαλής της μελέτης θεωρούν ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι αρκετά ενθαρρυντικά, ωστόσο προειδοποιούν πως απαιτείται προσοχή και περισσότερες μελέτες.