Τι γίνεται με τους Ρώσους τουρίστες

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι ανατροπές και οι αλλαγές σκηνικού συνεχίζονται στο τουριστικό τοπίο, επιβεβαιώνοντας όσους έλεγαν πως και η φετινή σεζόν θα κινηθεί σε “θολά” νερά και πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

Τελευταία εξέλιξη η τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία στην οποία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, λόγω της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα του SARS-CoV-2.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 30 Ιουνίου και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test.

Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Αιτία της απόφασης στάθηκε η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη Ρωσία και η εξάπλωση του ινδικού στελέχους, την ώρα μάλιστα που όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή υπό το φόβο αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε μάλιστα χθες αριθμό ρεκόρ θανάτων που οφείλονται στον κορονοϊό κατά το τελευταίο 24ωρο, ένδειξη πως η κατάσταση δεν παύει να επιδεινώνεται στη Ρωσία, η οποία πλήττεται από την παραλλαγή Δέλτα.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Μόσχα κατέγραψε 144 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, το χειρότερο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο οι Ρώσοι τουρίστες είχαν απαλλαχθεί από την υποχρέωση επταήμερης καραντίνας μετά την είσοδό τους στη χώρα, σύμφωνα με  notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εφόσον είχαν διαγνωσθεί αρνητικοί σε μοριακό έλεγχο για Covid εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Οι νέοι περιορισμοί και το “διπλό” τεστ που θα υποβάλλονται πλέον οι Ρώσοι τουρίστες, όπως σημειώνουν φορείς του χώρου, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την ζήτηση, που ούτως ή άλλως δεν ήταν στα επιθυμητά επίπεδα.

Αντίθετα παρατηρούνταν στασιμότητα στις κρατήσεις και σταδιακά από τον Ιούλιο θα ξεκινούσε σιγά σιγά να αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από διεθνή αεροδρόμια αρκετών ρωσικών πόλεων.

Σημειώνεται πως μόνο η TUI Russia υπολόγιζε να στείλει φέτος στην Ελλάδα περίπου 300 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες.

Πρόκειται για ακόμη έναν αστερίσκο στον τουριστικό χώρο, την ώρα που και η βρετανική αγορά παραμένει ακόμη κλειστή για τον ελληνικό τουρισμό, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη πορτοκαλί λίστα στο “φωτεινό σηματοδότη”, που σημαίνει πως οι Βρετανοί τουρίστες μπαίνουν σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

You May Also Like

Ινδία – Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 250.000 οι νεκροί

Με τραγικό ρεκόρ 4.205 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες ξεπεράστηκε…

Αποθεώθηκε ξανά η Τζίμα στα social media μετά το νέο beef με τον Πρετεντέρη: «Είσαι θεά, σ’ αγαπώ»

Η δημοσιογράφος έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και την αποθεώνουν στα social media.

Πανδημία: Στο πλευρό των Πορτογάλων ο γερμανικός στρατός

Πανδημία: Στο πλευρό των Πορτογάλων ο γερμανικός στρατός

Δώρο Χριστουγέννων 2017: Πώς υπολογίζεται και πότε θα καταβληθεί

Δώρο Χριστουγέννων 2017: Πώς υπολογίζεται και πότε θα καταβληθεί

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται στις περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εάν συνεχιστεί η δραματική αύξηση κρουσμάτων…

Κατώτατος μισθός: Στον ορίζοντα νέα αύξηση σε 800.000 εργαζομένους

Κατώτατος μισθός: Στον ορίζοντα νέα αύξηση σε 800.000 εργαζομένους

Τσέρνομπιλ: Ο Λουκασένκο «ανέλαβε» την ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού

Λευκορώσοι ειδικοί ανέλαβαν να αποκαταστήσουν την παροχή ενέργειας στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας