FILE PHOTO: Colorized scanning electron micrograph of an apoptotic cell (greenish brown) heavily infected with SARS-COV-2 virus particles (pink), also known as novel coronavirus, isolated from a patient sample. Image captured and color-enhanced at the NIAID Integrated Research Facility (IRF) in Fort Detrick, Maryland. National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIH/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT/File Photo

Μετάλλαξη Δέλτα:”Σαρώνει” παγκοσμίως – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί γενικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγίες, βήχα και συνάχι, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Χαράλαμπο Γώγο.

 

“Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, γιατί αυτό συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα και υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα της δυνατότητας που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη”, υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

“Άρα, εξήγησε, είναι πιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία, αφού μέσα σε λίγο καιρό έχει διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα”, συμπλήρωσε.

Πρέπει να είμαστε πιο παρατηρητικοί στα συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Δέλτα, επισημαίνοντας “φαίνεται ότι τα καινούργια στελέχη αλλάζουν λίγο την κλινική εικόνα, δηλαδή έχουν γενικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγίες, βήχα και συνάχι” και ζήτησε να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί.

 

Επεσήμανε ότι “το ισχυρότερο όπλο που έχουμε γενικότερα για τον κορονοϊό αλλά και για τις μεταλλάξεις είναι η ευρεία και ταχεία εμβολιαστική κάλυψη, σε γενικότερο επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα μας, ώστε να ελαττώσουμε την πιθανότητα να διασπαρεί και να πολλαπλασιαστεί ο ιός στην κοινότητα και να έχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για αυτά τα δύσκολα στελέχη, που μπορεί να ξεπερνά το 70%”.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και τους εμβολιασμένους, ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι “έχουμε μια παγκόσμια πανδημία, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η παγκόσμια κάλυψη σε εμβολιασμούς. Το νέο στέλεχος δεν κάνει νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα μετάδοσης σε ένα αριθμό εμβολιασμένων”.

 

Συνεπώς, τόνισε ότι “η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στην ατζέντα μας, δηλαδή, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή σε συγχρωτισμό”, ενώ ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης σε όλες τις περιοχές της χώρας για την εμφάνιση κρουσμάτων, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα, ώστε να λαμβάνονται τοπικά μέτρα, εάν χρειαστεί.

Όσον αφορά τις διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους, ο καθηγητής κατέληξε πως δεν είναι “προνόμια”, αλλά δικαιώματα.

ΠΗΓΗ:https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Σερραία καταγγέλλει ότι βρήκαν θετικούς πολίτες που δεν είχαν κάνει τεστ: «Εδώ γίνονται κ@ρ@γκιοζιλίκια»! (video)

Σερραία καταγγέλλει ότι βρήκαν θετικούς πολίτες που δεν είχαν κάνει τεστ: «Εδώ…

Self tests: Σε διπλή σακούλα θα τα πετάμε αν βγουν θετικά

Self tests: Σε διπλή σακούλα θα τα πετάμε αν βγουν θετικά

Μελέτη: Χωρίς αντισώματα κορωνοϊού το 30% των ασθενών!

Μελέτη: Χωρίς αντισώματα κορωνοϊού το 30% των ασθενών!

Ανοιγμα καταστημάτων και κομμωτηρίων, εξελίξεις με νέα ημερομηνία στο τραπέζι

Ανοιγμα καταστημάτων και κομμωτηρίων, εξελίξεις με νέα ημερομηνία στο τραπέζι

Ακυρώνονται σε όλο τον κόσμο πρεμιέρες ταινιών, φεστιβάλ και συναυλίες λόγω του κορoναϊού

Ακυρώνονται σε όλο τον κόσμο πρεμιέρες ταινιών, φεστιβάλ και συναυλίες λόγω του…

Κήρυξη καραντίνας στην  Κοινότητα Εχίνου (Ξάνθη) λόγω κορωνοϊού

Κήρυξη καραντίνας στην  Κοινότητα Εχίνου (Ξάνθη) λόγω κορωνοϊού

Ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τα μέτρα του κορωνοϊού: Απολογισμός 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας και όλα όσα πρέπει να γίνουν τον μήνα που διανύουμε

Ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τα μέτρα του κορωνοϊού: Απολογισμός 30 ημερών…

Ενημέρωση από Επαγγελματίες Υγείας του Κέντρου Υγείας Καστοριάς για την πρόληψη της διασποράς του ιού SARS-Cov-2

  Ενημέρωση από Επαγγελματίες Υγείας του Κέντρου Υγείας Καστοριάς για την πρόληψη…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 – Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19

Ενημέρωση από ΠΔΜ σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων covid -19 στα γουνοφόρα ζώα

  Ενημέρωση από ΠΔΜ σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων covid -19…